Rozhovory
čt 4.5.2023 | Adam Kodet, Daniel Krátký | Foto: Martin Voltr

Líbilo se mi jednání Hradce i styl hokeje, líčí posila David Šťastný

První ofenzivní posilou do nového ročníku se stal ex-boleslavský střelec David Šťastný. S Mountfieldem HK podepsal nový dvouletý kontrakt, během kterého bude chtít navázat na své gólově plodné roky a zařadit se k tahounům produktivity. V prvním rozhovoru odhalil, co ho přesvědčilo k přestupu do Hradce, na koho se v kabině nejvíc těší nebo jak prožíval letošní finálovou jízdu s vědomím, že zanedlouho už bude součástí této stříbrné party.

Davide, prozraďte, proč jste se rozhodl po sezoně změnit působiště?
Hledal jsem nějakou novou výzvu, proto jsem do toho šel. Moc se těším, až to všechno začne. Rozhodl jsem se, že v Boleslavi nebudu pokračovat a hned jsem dal zprávu svému agentovi. Pak přišel první kontakt s Hradcem, a ten mě hned zaujal. Je to pro mě nový impuls, nové město a klub. Věřím, že se na to dobře připravím a ukážu, co umím.

Co vás přesvědčilo, abyste si nakonec plácnul právě s Mountfieldem HK?
Samozřejmě jsem se ještě rozmýšlel o různých variantách, ale nabídka z Hradce se mi líbila nejvíc, stejně jako jednání s generálním manažerem. Zaujalo mě to, stejně jako informace, které jsem si zjišťoval o klubu od hráčů. Zaujal mě samozřejmě i hokej, líbí se mi styl, kterým Hradec hraje, a hráči, kteří tady jsou. Lidi ve městě žijí hokejem, což jsem viděl během play-off. Zkrátka se mi líbil celý ten obrázek o klubu, který jsem si poskládal. Věřím, že je to to pravé, co jsem hledal.

S kým z týmu jste byl v kontaktu?
Bavil jsem se hlavně se Smolim, se kterým jsme si řekli, jak by to celé mohlo fungovat. Mluvil jsem taky s Honzou Růžičkou, se kterým jsem v Boleslavi hrál, a taky s Alešem Jerglem, se kterým jsem hrál zase v mládeži. Sondoval jsem a od všech jsem se dozvěděl jen dobré informace. Jsem rád, že v týmu některé kluky znám, a těším se na vzájemnou spolupráci. Měl jsem schůzku i s generálním manažerem a s trenérem, ve třech jsme probrali vše kolem hokeje a řekli jsme si, co od sebe vzájemně čekáme. A shodli jsme se.

Právě s Alešem Jerglem jste toho v mládeži dost prožili, těšíte se na obnovenou spolupráci?
Jerglis je o rok mladší, ale vždycky hrával ve starších kategoriích. Hráli jsme spolu už v Přerově zhruba do sedmé nebo osmé třídy a pak jsme se potkali v juniorce v Olomouci. Strávili jsme spolu hodně času a doufám, že mi ze začátku v novém klubu pomůže. Budeme takoví dva Hanáci v Hradci (směje se). Ale těším se na celou kabinu a věřím, že do ní dobře zapadnu.

„Sledoval jsem každý zápas, pohltilo mě to. Normálně jsem z toho doma u televize byl zpocený.“

David Šťastný (o finálové jízdě Hradce)

V Boleslavi jste prožil před dvěma lety sezonu s 29 zásahy, pak ale přišel lehčí útlum. Berete novou štaci jako odpich k lepším zítřkům?
Ta sezona byla bodově parádní a všechno bylo super. Loni se mi dařilo podobně hlavně na začátku, kde jsem sbíral dost bodů. Pak bohužel přišlo blbé zranění, kdy jsem na tréninku vletěl do mantinelu. Musel jsem na operaci a na dva měsíce jsem z toho vypadl. Tvrdě jsem se připravoval, byl jsem odhodlaný, ale čekal jsem trochu lehčí průběh návratu. No a letos? První čtvrtina byla dobrá a pak to šlo dolů, hrálo tam roli víc faktorů. Právě proto musím jít do nové sezony s pokorou, nikdy nevíte, jak to dopadne. Věřím, že jsem se z posledních let poučil a teď to bude jiné, že se zase rozjedu.

Jak se vám v minulosti hrálo proti Hradci?
Jako soupeř byl Hradec jeden z opravdu nejvíce nepříjemných týmů. Hráli náročný, bruslivý styl plný osobních soubojů. Snažili se hrát hodně na puku a v rychlosti, nehrálo se mi proti nim zkrátka úplně nejlépe, bylo to těžké. Nějaké góly jsem Hradci dal a docela si je i vybavuji, ale i když se nám s Boleslaví proti Hradci docela dařilo, málokdo z nás se na vzájemné zápasy těšil. Věděli jsme, že to bude fyzicky hodně náročné. Doufám, že jako spoluhráč už to bude lepší.

I tak se vám ale loni v play-off povedlo vyřadit Lvy jakožto vítěze základní části. Jaká to byla série?
To jsou hezké vzpomínky. Když jsme se po předkole dozvěděli, že jdeme na Hradec po tom, jakou odehrál základní část, věděli jsme, že to bude hodně těžké. Druhý venkovní zápas jsme dokázali otočit a tam jsem si říkal, že je můžeme udělat. A to se nám povedlo.

A co letos, sledoval jste hradeckou finálovou jízdu?
Od semifinále jsem sledoval každý zápas, hlavně doma, a prožíval jsem to, jako kdybych už byl v týmu a na ledě. Koukal jsem v televizi a třeba ta prodloužení s Vítkovicemi jsem opravdu prožíval. Normálně jsem z toho doma u televize byl zpocený (směje se). Jak dal Oliver gól v sedmém zápase, tak jsem si i zakřičel. Nečekal jsem, že mě to tak pohltí, bylo to neuvěřitelné. Klobouk dolů před všemi hráči, protože to, co předvedli, bylo neskutečné. Finále si rozhodně zasloužili.

Jak momentálně prožíváte předsezonní období?
Čekám na zprávy o tom, kdy začne společná příprava. Pomalu jsem se přestěhoval, už je ze mě Hradečák a zatím chodím trénovat individuálně do posilovny. Budu s napětím očekávat další pokyny o tom, co se bude dít. A moc se na to těším.