Tiskové zprávy
so 27.4.2024 | Tisková zpráva

Bijec před branku! Mountfield HK posílí Lotyš Oskars Batna

S lotyšskými hokejisty panovala na východě Čech vždy spokojenost. K obránci Ralfsi Freibergsovi tak přibude nový hokejista z pobaltské země. Mountfield HK si totiž ve Finsku vyhlédl lotyšského reprezentanta a vytáhlého útočníka Oskarse Batnu, který ve finišujícím ročníku nastřílel dvacet gólů ve finské Liize. Nyní bude obhajovat bronz na MS v Česku, následně jej čeká výzva na v Hradci Králové.

Bez pěti centimetrů dvoumetrový útočník pochází z lotyšského hlavního města. V Rize působil kromě dvou let v zámoří až do sezony 2019/20, následně se Oskars Batna přes Francii přesunul do finského Jukuritu. Tou dobou už patřil, po nasbíraných zkušenostech i v KHL, do kádru lotyšského reprezentačního týmu.

Ve Finsku měla kariéra Oskarse Batny rovněž vzestupnou tendenci, nejpovedenější ročník zažil osmadvacetiletý forvard letos – v 65 zápasech nasbíral bilanci 20+21. Předtím stihl urvat s lotyšskou reprezentací historický bronz na MS, během nějž zaznamenal třeba vítězný gól v prodloužení proti Česku. Nyní se právě na východ Čech přesouvá, upsal se Mountfieldu HK.

Komentář GM Aleše Kmoníčka k příchodu Oskarse Batny do Hradce: „S Oskarsem k nám přichází další velký a silný útočník. Oskars se nám líbil již na loňském MS, a tak jsme se ihned na začátku stávající sezony spojili s jeho agentem a poměrně rychle se dohodli na jednoroční smlouvě s jednoletým opčním právem klubu. Doufáme, že si Oskars přiveze z Finska svoji formu a produktivitu, a že nám pomůže ke kvalitním výsledkům a lepšímu umístění našeho týmu v nadcházejícím ročníku.“

Profil Oskarse Batny

Rodák z hlavního města Lotyšska, tedy Rigy, prošel mládežnickým programem právě doma v rodném městě, které je i díky své velikosti zřejmě největším centrem hokeje v této pobaltské zemi. Až do sezony 2013/14 tak působil Oskars Batna doma, ačkoliv se svým týmem hodně cestoval, zahrál si třeba mládežnickou obdobu KHL –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ruskou MHL. Tu svého času hrála třeba juniorka Karlových Varů.

Následně si 195 centimetrů vysoký útočník odskočil na dva roky do Spojených států, kde po dva ročníky hájil barvy Bismarck Bobcats, tou dobou už samozřejmě jako lotyšský reprezentant. Oskars Batna zřejmě toužil po angažmá na univerzitě, ale to nakonec nezískal, a tak se vrátil zpátky do rodné země. Jeho kariéra měla začít stoupat až o něco maličko později.

Po comebacku do Lotyšska se vytáhlý forvard, který může hrát centra i křídlo stal součástí organizace Dinamo Riga, tou dobou ještě účastníka Kontinentální hokejové ligy. Ještě předtím si tedy odskočil do Rakouska, ale následně po tři sezony patřil do kádru největšího lotyšského klubu, se kterým zavítal třeba i na slavný Spenglerův pohár. Ale hlavně sbíral zkušenosti v tehdy kvalitní nadnárodní soutěži.

Díky angažmá v Dinamu získal Oskars Batna stálé místo v národním týmu, poprvé si zahrál na MS 2019 na Slovensku, od té doby už v sestavě Lotyšska nechyběl. Zaujal třeba o rok později na MS doma v Lotyšsku, kdy se šikovnou tečí prosadil proti Kanadě. Právě v předbrankovém prostoru ukazoval takřka dvoumetrový velikán svou přednost. Kromě jarních světových šampionátů si také dnes osmadvacetiletý Lotyš vyzkoušel atmosféru olympiády.

Tou dobou již působil ve finském Jukuritu, kam se vyšvihl přes francouzský Anglet. Po historickém bronzu v loňské sezoně na MS v barvách rodné země, ke kterému Oskars Batna přispěl dvěma góly, prožil pak rižský rodák svou dost možná nejlepší sezonu v kariéře. V kádru s bratry Kovařčíkovými nasázel v rámci finské Liigy hned dvacet branek. A nyní okusí po severské soutěži také českou extraligu. V Hradci se upsal na rok s opcí.

Statistiky Oskarse Batny