Rozhovory
so 23.4.2022 | Petr Koval, Josef Prášek | Foto: Jan Beneš / Český hokej

Z USA pro první repre start. To se neodmítá, říká Richard Nedomlel

Téměř 7 300 kilometrů musel zvládnout Richard Nedomlel pro první start v seniorské reprezentaci. Hradecký obránce už má na klubové úrovni po sezóně. Když se ale vydal za velkou louži navštívit svého otce, přišla potěšující zpráva – dostal totiž pozvánku do národního týmu, kde si v sobotu odbyl vítěznou premiéru proti Slovensku. A další duely může přidat na Českých hokejových hrách, které hostí od 26. dubna do 1. května Ostrava.

Poslední utkání hrál Mountfield na konci března ve čtvrtfinále proti Mladé Boleslavi. Pro osmadvacetiletého beka ale sezóna ještě nekončí. Na telefonát od reprezentačního generálního manažera Petra Nedvěda jen tak nezapomene. „Byl jsem v Americe u taťky a ještě jsem si to protáhl do Detroitu za Filipem Hronkem. Byl to pro mě docela šok, ale jsem rád. Přišel telefonát a taková nabídka se neodmítá,” říká o možnosti zahrát si v nejcennějšího dresu.

Cesta zpět do středu Evropy mu ale vyšla prakticky přesně podle původního plánu a nemusel tak řešit komplikace s pobytem a dopravou. „Letenka nebyla problém, protože to šlo nějak po sobě. Říkal jsem, že se vracím 19. dubna. Domluvili jsme, že hned po příletu sednu do auta a přijedu do Ostravy. Plány mi to nenarušilo,” prozrazuje.

Pozvánka do reprezentačního týmu nezůstala bez povšimnutí ani mezi jeho spoluhráči zpod Bílé věže. „Přála mi rodina, taky pár kamarádů. Toho si velice cením. Ozvali se i moji spoluhráči z Hradce. Pár vtípků tam proběhlo, asi budu muset něco zaplatit do kasy,” sděluje s úsměvem hráč, jenž každoročně patří mezi nejlepší v Radegast indexu.

„Slováci byli hodně nabuzení, lítali jak vosy.“

#3 Richard Nedomlel (o duelu se Slovenskem)

Opora hradecké defenzívy musela zvládnout téměř měsíc bez zápasového rytmu. „Na jednu stranu jsem si odpočinul, na druhou vypadnul z tempa. Po třech týdnech nic nedělání to bylo trošku těžší. V Americe jsem na ledě nebyl, tam jsem odpočíval. Ale je to jako jízda na kole, akorát jsem měl o trošku těžší převod,” říká s úsměvem důrazný zadák.

V prvním přípravném utkání proti Slovensku ve Spišské Nové Vsi se ještě nepředstavil. V sobotu v Trenčíně už ale ukázal svoji hru po boku kapitána Jana Ščotky. „Bylo tam hodně soubojů, ale já tímto stylem hraju, takže jsem to hrál i tady. Slováci byli hodně nabuzení, lítali jak vosy. Hráli velice dobře,” glosuje Richard Nedomlel, jenž pomohl k vítězství proti Slovensku 4:3 po samostatných nájezdech.

Obránce, jenž si vyzkoušel i zámořské soutěže, tak bojuje o mistrovství světa, kde by se případně mohl potkat i s hradeckým odchovancem Filipem Hronkem. „Bylo by to samozřejmě pěkné, kdybychom si s Hroňasem zahráli, ale jsem realista. Cenil bych si i toho jednoho zápasu. Půjdeme den ode dne, budu samozřejmě makat a uvidíme,” komentuje svoje šance 193 centimetrů debutant, který v Americe stihl zavítat i na zápas NHL mezi Red Wings a Columbusem.