Preview k zápasu
po 22.8.2022 | Šimon Zemánek, Tomáš Prodělal

První domácí zápas sezony je tady! A-tým po roce vyzve Vídeň

Hráče Mountfieldu HK v úterý čeká první přípravné utkání na domácí půdě. Svěřenci Tomáše Martince, kteří mají za sebou úspěšný turnaj v rakouském Kitzbühelu, vyzvou tým Vienna Capitals, s nímž se v přípravě střetli už loni, a to hned dvakrát. Oba zápasy skončily vítězstvím Lvů, venku vyhráli 4:2, doma dokonce 8:0. Hradečtí doufají, že naváží na loňský rok a znovu tým z hlavního města Rakouska porazí. Jestli se jim to podaří, se fanoušci mohou přesvědčit už v úterý od 17:00, kdy zápas na ledě ČPP Arény začíná.

„Vídeň bych zařadil do vrchních pater Chance ligy.“

#16 Martin Štohanzl (o kvalitě soupeře)

Vídeň už pod Bílou věží jeden duel letos odehrála, v neděli porazila 3:1 partnerský Kolín. I s Martinem Štohanzlem v sestavě. „Jsem rád, že jsem mohl hrát, že jsem dostal šanci. Zápasů v přípravě letos není tolik, takže každá šance, kdy si člověk může zahrát, se hodí. Chvilku nám trvalo, než jsme se dostali do tempa. Myslím si ale, že jsme odehráli vyrovnaný zápas. Škoda konce, kdy se nám nepodařilo srovnat a vzápětí jsme dostali gól do prázdné brány,“ komentuje poslední zápas útočník s číslem 16 na zádech.

Vídeň tradičně patří k nejlepším týmům ICEHL, dříve známe jako EBEL. V této soutěži najdeme kromě rakouských týmů také mančafty z Itálie, Slovinska nebo Maďarska. „Těžko bych tohoto soupeře k někomu přirovnával, má svůj styl. Ale určitě má kvalitu, navíc ji trénuje Kanaďan, takže v jejich hře jsou i prvky kanadského hokeje – rychle chtějí otáčet hru. Co se týče úrovně, tak bych Vídeň zařadil do vrchních pater Chance ligy,“ popisuje soupeře rodák z Opočna.

Pro něj půjde o druhé utkání proti rakouskému týmu ve třech dnech, avšak oba zápasy odehraje v jiném dresu. „Určitě to má svoje specifika, jak hrát za Kolín, tak za Hradec. V extralize je to více svázané taktikou a úroveň dovedností hráčů je vyšší. V Chance lize má člověk větší volnost, může si víc dovolit. Celá koncepce spolupráce ale spočívá v tom, že v Hradci i Kolíně bychom měli hrát stejný hokej, takže to nebude nic těžkého. Velký skok to nebude,“ ví ofenzivní univerzál. „Na zápas se už moc těším a doufám, že vyhrajeme. Taky doufáme, že přijde co nejvíc fanoušků a že jim uděláme radost,“ uzavírá třiadvacetiletý útočník.

RadekProkeš
Odchovanec českobudějovického hokeje hrál během své kariéry pouze za české týmy. V minulé sezoně si vyzkoušel ICEHL v dresu Znojma a zářil. Za 47 zápasů nasbíral 51 bodů (25+26) a byl druhý v produktivitě celé ligy. Letos si plácl s Vídní.

Vzájemné bitvy v režii Mountfieldu

Tým z hlavního města Rakouska je stálým účastníkem Win2day ICE Hockey League od sezony 2001/02, tedy rok po svém založení. Vídeň patří u našeho jižního souseda k nejlepším, v osmnácti po sobě jdoucích ročnících se dostala do vyřazovacích bojů, za tuto dobu dvakrát slavila zisk mistrovského poháru (2005, 2017). Ligy mistrů se zúčastnila hned šestkrát, jejím nejlepším výsledkem je dvojnásobné osmifinále.

Se Lvy jsou starými známými, půjde již o čtvrté vzájemné měření sil. Všechny tři předešlé zápasy vyhráli Hradečtí (5:1, 4:2, 8:0). Utkání byla vždy plná hitů a potyček. Oba týmy mají letos za sebou pouze dvě ostrá utkání. Východočeši po dvou vítězstvích ovládli turnaj v Kitzbühelu, Rakušané zase mají v zádech výhru nad partnerským Kolínem 3:1, které však předcházela porážka 1:2 v Banské Bystrici.

Na soutok Labe s Orlicí dorazí tým s několika reprezentanty z alpské země. Nejzkušenějším z nich je Bernhard Starkbaum, na kterého ve zlém vzpomínají čeští fanoušci poté, co na letošním mistrovství světa vychytal Rakušanům senzační výhru po nájezdech. Před brankou soupeře bude tvrdit muziku Kanaďan James Sheppard, který v nejlepší lize světa odehrál téměř 400 zápasů. Jeho kolegou bude Čech Radek Prokeš, pro něho jde o první zahraniční angažmá.

Pravidla vstupu na utkání

Na zápas proti Capitals mají volný vstup majitelé sezonních permanentek, ostatní fanoušci si musí zakoupit jednorázové vstupenky. A to buď v předprodeji on-line, v Infocentru HK nebo na pokladnách ČPP Arény. Ty se v den utkání otevírají ve 13:00, vstup do haly bude umožněn hlavním vchodem od 16:00.

Sestavy z minulého utkání


Růžička –⁠ Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík, Rymsha, McCormack, Nedomlel, Pilař –⁠ Perret, Kevin Klíma, Kelly Klíma –⁠ Zachar, Lev, Okuliar –⁠ Ščerbak, Lalancette, Smoleňák –⁠ R. Pavlík, Cingel, Štohanzl.