Preview k zápasu
so 30.1.2021 | Tomáš Kalas

Čtyři zápasy v osmi dnech. První čeká Hradec už v neděli v Ostravě

Návrat na led bezmála po týdnu se hradeckým hokejistům nepovedl. Sice brali proti Motoru jeden bod poté, co dokázal Aleš Jergl srovnat na 1:1 v čase 59:59, ale spokojenost rozhodně panovat nemohla. Šanci na nápravu mají Lvi hned v nedělním zápase, který odehrají v aréně, kde během letošního extraligového ročníku připsali první prohru, a to hned po restartu soutěže. Na ledě Vítkovic je úvodní buly plánováno na 16:30.

„Je to velmi zkušený obránce a v boji o play-off nám pomůže.“

#26 Aleš Jergl (o příchodu Dominika Graňáka)

Ani střelecká převaha nepomohla Hradeckým v pátečním boji proti Motoru. Z 36 střel na branku se ujmula jenom jediná, a to Aleše Jergla v poslední sekundě. „Popravdě jsem vůbec nevěděl. Už dvěma klukům říkali, aby vystřelili, já byl až ten třetí,“ směje se. „Čas jsem vůbec v ten moment nevnímal. Naštěstí to vyšlo, na tyhle situace mám totiž pech,“ připomíná Jergl svoji smůlu na podobné případy. Podotýká však, že pro Hradec to nebyl šťastný páteční večer. „Myslím si, že jsme měli více ze hry, je to ztráta dvou bodů,“ neskrýval zklamání bývalý hráč Jihlavy či Olomouce.

Zápas se odehrál ve svižném tempu, málo se přerušovalo, i s nájezdy bylo hotovo za dvě a půl hodiny. Herně to však byl spíše boj a jak říká Jergl, bylo to o jedné brance. „Nebylo to vůbec jednoduché. Šlo o to, kdo dá první gól, dali ho oni a byli na koni. Museli jsme dotahovat a můžeme být rádi za to, že se to povedlo a máme aspoň bod,“ je rád šestadvacetiletý útočník, který v loňské sezóně zaznamenal celkem 29 kanadských bodů. V pětiminutovém nastavení byl však Hradec mnohem blíže výhře, jenže své šance neproměnil. „Prodloužení jedeme tři na nikoho, tři na jednoho, nebylo z toho nic. Nájezdy jsou vždycky loterie, oni jich dali víc a vyhráli,“ smutnil ohledně nevyužitých příležitostí Jergl.

Před utkáním s Motorem měli hradečtí hokejisté volno prakticky celý týden, ve stejném časovém období však nyní sehrají čtyři zápasy. Zhuštěný program začíná již v neděli na ledě Vítkovic. „Musíme to hodit za hlavu a do Vítkovic jet jako jiný tým, hrát od začátku a dovézt tři body,“ říká rezolutně hráč, který v ročníku 2013/14 dokonce nakoukl i do mládežnické reprezentace. Do Moravskoslezského kraje se již Lvi vydají se staronovou posilou do obrany, Dominikem Graňákem. „Dominik je velmi zkušený obránce a v boji o play-off nám pomůže,“ je přesvědčen o kvalitách svého parťáka „Jerglík“.

DominikLakatoš
Bývalý mládežnický reprezentant zažívá opět povedenou sezónu. V 34 zápasech dal 17 branek a na dalších 11 nahrál. Během předchozích ročníků v dospělých nenasbíral nikdy více bodů.

Po špatném období se pomalu Vítkovice zvedají

Po loňské záchraně na poslední chvíli přišla ve Vítkovicích razantní změna, do klubu mířila zajímavá jména a klub pomýšlel na návrat do vyšších pater tabulky. Jenže to se zatím nedaří. Po nadějném úvodu přišlo období mezi 27. listopadem a 5. lednem, kdy ze 16 odehraných soubojů Ostravané vyhráli pouze třikrát, což mělo za následek postupný propad tabulkou. Zastavit ztrátu kontaktu se středem tabulky se začalo dařit týmu z moravské části třetího největšího města České republiky až v novém roce, neboť prohrál jenom čtyřikrát, zatímco v šesti případech bral tři body. V současnosti je tak z toho průběžné 11. místo, přičemž na dvanáctou Olomouc mají hráči s rytířem Vítkem na prsou šest bodů náskok.

Od 26. ledna však musí Vítkovice počítat bez pomoci největší hvězdy týmu, Romana Poláka. Před snížením Vervy na 1:2 totiž došlo k nešťastnému kontaktu s domácím Balinskisem a podle hlavního trenéra Holaně bude obránce s bohatými zkušenostmi z NHL mimo hru tři až čtyři týdny. Polák sice nebyl nejproduktivnějším bekem v manšaftu, ale jeho úloha na ledě byla nezastupitelná. Ve statistice plus/mínus byl nejlepším hráčem, spolu s obráncem Kochem ale také patřil k nejtrestanějším hráčům vítkovického týmu. Trenér Miloš Holaň mu dával i hodně prostoru na ledě, kde strávil v průměru těsně pod 23 minutami.

Velkou oporou vepředu je Dominik Lakatoš, který po slabších sezónách opět válí, za 34 zápasů stihl už 28 bodů (17+11). Krom toho, že je v týmové produktivitě na prvním místě, tak je i celkově patnáctý v kanadském bodování extraligy. S velkým odstupem jsou za ním Jan Hruška s Rostislavem Maroszem, v současné době ale Marosz hraje na Kladně, jehož je kmenovým hráčem. Ani nejproduktivnější obránce Ostravanů není již členem týmu, Jan Štencel byl sám překvapen, když se musel stěhovat. Svoje útočiště našel na jihu Čech, v Rideře za 27 utkání sice ani jednou neskóroval, zato byl vepsán jedenáctkrát do kolonky asistencí. V brankovišti se střídají Daniel Dolejš a Miroslav Svoboda. O pět zápasů více odchytal druhý jmenovaný, přičemž má oproti Dolejšovi horší statistiky. Dolejš má jak menší průměr inkasovaných gólů (2,22), tak i lepší úspěšnost (93,06 %).

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, Jank, Gaspar, Šalda, Čáp – Perret, Koukal, Kevin Klíma – Sklenář, V. Růžička, Orsava – Smoleňák, Cingel, Lev – Pilař, Veselý, Jergl.