Preview k zápasu
st 5.1.2022 | Daniel Krátký | Foto: Marek Švamberg / HC Škoda Plzeň

Předehrávka na západě. Napraví Mountfield dojem z derby v Plzni?

Naordinovaný náročný program mají nyní královéhradečtí hokejisté. Ti totiž v úterý odehráli východočeské derby proti třetím Pardubicím, už o dva dny později je čeká další soupeř – v tabulce čtvrtá Plzeň. Svěřenci Tomáše Martince se budou chtít po nepovedeném souboji s rivalem vrátit na vítěznou vlnu, jenže Škodovka je na svém stadionu jedním z nejlepších týmů ligy. Startujeme v 17:30.

„Musíme mít lepší pohyb a hrát hodně s pukem.“

#67 Kelly Klíma (o následujícím duelu)

Dvakrát v sezóně hokejisté zpod Bílé věže dokázali dvoubrankové manko v derby proti Pardubicím otočit, napotřetí už se jim to nepovedlo. O vítězný gól Dynama se celkem nešťastně postaral Kelly Klíma, jenž si srazil nahození Jana Košťálka z pravého křídla holí do vlastní sítě. „Viděl jsem, že jejich hráč nahrává na střed. A tak jsem chtěl soupeři nadzvednout hokejku nebo mu puk prostě vypíchnout,“ vykládá v hradeckém dresu služebně mladší z dvojčat Klímových. „Ale on nadzvedl hokejku a mě to trefilo,“ dodává svůj pohled na nepřehlednou situaci při souboji s Anthonym Camarou před brankou.

Co má hráč, který vstřelí nechtěně gól do vlastní branky dělat? Musí se oklepat! „To se stane, musíš na to rychle zapomenout,“ vysvětluje syn české legendy Petra Klímy. I podle něj byly dva slepené pardubické góly pro vývoj zápasu klíčové, od svého týmu navíc postrádal lepší bruslení. „Myslím si, že jsme celkově neměli takový pohyb, jaký jsme chtěli. A při hře čtyři na čtyři nám tam napadaly dva rychlé góly. No a pak už jsme to neotočili,“ ví čtyřiadvacetiletý útočník s pravým držením hole, jenž po návratu do Česka celkem zápasil s češtinou.

„Už mi to jde trošku líp. Mnohem více rozumím,“ hlásí o čtyři minuty mladší z hradeckých dvojčat. „S Čechy se už v kabině bavím normálně česky, s ostatními využiju spíš angličtinu,“ doplňuje. Už ve čtvrtek čeká Mountfield cesta do Plzně, kde se Východočeši budou snažit napravit dojem z nepovedeného derby. „Čeká nás další výborný soupeř, musíme se na ně pořádně připravit. Musíme mít lepší pohyb a hrát hodně s pukem,“ uzavírá hradecká sedmašedesátka před předehrávkou 39. kola Tipsport extraligy.

ViktorLang
Vytáhlý švédský zadák hraje na západě Čech druhým rokem. Před novým rokem se do sestavy Plzně vrátil po delší absenci kvůli zranění. V rozhovoru navíc ohromil slušnou češtinou.

Plzeň potichu válí

Když v létě oznámili Západočeši odchod Milana Gulaše a rovněž příchod nového trenérského dua, mnozí fanoušci i experti nevěřili, že Škodovka udrží pozici v elitní pětce extraligové soutěže. Jenže svěřenci Miloše Říhy a Václava Baďoučka zatím válí a se ziskem 63 bodů jsou celkem v poklidu usazeni na čtvrté příčce s šestibodovým náskokem na páté Vítkovice. V posledním duelu však indiáni padli na ledě Litvínova 3:4 v prodloužení a na domácím ledě si tak jistě budou chtít spravit chuť.

Aby taky ne, na vlastním stadionu je Plzeň druhá nejlepší v celé lize, z osmnácti zápasů na svém kluzišti nezískala ani bod pouze třikrát. Lépe je na tom pouze Třinec, který však odehrál o utkání navíc. Celkově si Západočeši umí pomoci v přesilovkách, v letošní sezóně totiž nasázeli už 37 branek v početních převahách, což je nejvyšší extraligový počet. Zároveň jsou hokejisté ze západu nejlepším extraligovým celkem v oslabeních, ve kterých inkasovali jen 15 gólů a jejich celková úspěšnost ubráněných přesilovek soupeře atakuje takřka 90% hranici.

I proto se tak Škodovka pohybuje v horních patrech tabulky. Nejvýraznější osobností v kádru je nejproduktivnější extraligový obránce Peter Čerešňák (5+27), o kterého měla během uplynulé reprezentační přestávky velký zájem ruská Kazaň. Ale přesun slovenského beka nakonec zkrachoval. Produktivitu táhne exliberecký Michal Bulíř (17+20), který prožívá jednu z nejlepších sezón v kariéře. Plzni vyšla také sázka na zahraniční posily – Ludwig Blomstrand, Martins Dzierkals i Gustaf Thorell. Ti všichni mají na kontě takřka dvacet kanadských bodů, přičemž prvním jmenovaný dokonce s klubem prodloužil smlouvu. I proto tak bude souboj v Plzni takovým malým soubojem cizineckých legií. Která uspěje?

Sestavy z minulého utkání


Pavlát – Kaňák, Čerešňák, Graňák, Budík, V. Lang, Kindl, Kvasnička – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Suchý, Bulíř, Dufek – Blomstrand, Kodýtek, Schleiss – Marcel, Thorell, Musil.