Ohlasy k zápasu
čt 1.9.2022 | Tomáš Kalas

Začátek byl z naší strany špatný, zlobí se Lukáš Cingel

Čtyřikrát a dost. Přestože Hradečtí v přípravném období nepoznali porážku, do Ligy mistrů vítězně nevykročili. Na ledě göteborské Frölundy prohráli 2:4, navzdory tomu, že se v polovině 9. minuty ujali vedení, na kterém měl podíl svou zaznamenanou nahrávkou Lukáš Cingel. Nejúspěšnější klub CHL však ukázal svoji sílu a otočil duel třemi góly ve druhé třetině.

Přestože se první perioda Mountfieldu výsledkově povedla, hradecká stálice sestavy spokojena s jejím průběhem až tak nebyla. „Začátek byl z naší strany opravdu špatný, my se hledali, nedostupovali a prohrávali souboje,“ zlobí se Cingel. Navíc bylo znát, že se bude hrát v jiném tempu, než na co byli zvyklí hráči z přípravného období. „Dostat se do tempa bylo náročné, hlavně ten začátek byl těžký, soupeř do toho vlétl a měl tam hodně šancí,“ říká slovenský reprezentant, který v Hradci kroutí už šestou sezonu.

Rozhodujícím momentem byla prostřední část. Už v jejím úvodu šli Göteborští do vedení využitou přesilovou hrou, ze čtyř branek celkem pak tři dali v početní výhodě. Co bylo příčinou, že Lvi ve druhé třetině fakticky ztratili zápas? „Klidně to mohlo být 0:3 po dvaceti minutách, měli tam hodně šancí, my jsme asi nebyli ani tak koncentrovaní, těžko říct,“ podotýká Cingel. „Srovnali po důrazu v předbrankovém prostoru, u druhé pak nešla střela ani na gólmana, jenom tam byl pro nás nešťastný zásah,“ rozebírá hradecký útočník nepovedený start do prostřední dvacetiminutovky.

Švédský celek tak ukázal svoji sílu v přesilových hrách, které si tradičně drží na vysokém procentu využití. „Bránit se to určitě dá. Jak jsem již říkal, jejich druhý gól byl sice trochu o štěstí, ale i tak se jim to povedlo sehrát pěkně,“ chválí elitní přesilovkovou formaci Frölundy útočník se zkušenostmi z KHL, když v letech 2012 až 2014 hájil barvy pražského Lva.

„Může to být úspěšné, když se celý systém dodržuje a hraje tak, jak má.“

#6 Lukáš Cingel (o stylu hry Frölundy)

Pro něj to navíc nebyla první konfrontace s Frölundou. Souboj ve stařičkém Frölundaborgu již Cingel jednou absolvoval, a to v roce 2017, kdy zde padl se Spartou až ve finále. „S kluky jsme to v kabině dokonce i řešili, že mám s Frölundou negativní bilanci, ale nepodařilo se mi ji prolomit,“ smutní šestý nejproduktivnější útočník týmu během loňské základní části.

Dalo se porovnat tohle utkání s finále roku 2020? „Asi ano, věděli jsme, jaký hraje Frölunda styl hokeje. Stále se toho drží, funguje jim to, je to hodně podobné naší hře. Očekávali jsme hodně bruslivý a soubojový hokej, což se i pak potvrdilo,“ přemítá Lukáš Cingel. „Navíc vidíme, že to může být úspěšné, když se celý systém dodržuje a hraje se to tak, jak se má,“ bere si inspiraci ze švédského celku rodák ze Žiliny.