Preview k zápasu
st 31.8.2022 | Daniel Krátký

Start školního roku? Do Švédska! Mountfield startuje cestu CHL

Je to tu! Na tohle datum se královéhradečtí hokejisté dlouho těšili. A nejenom oni sami, ale jistě i jejich příznivci. Mountfield totiž 1. září zahajuje svou pouť Champions Hockey League, a to hned pořádně zhurta. Soupeřem totiž bude Frölunda Göteborg. Duel na ledě takřka osmitisícové arény Frölundaborg startuje v netradičních 19:05.

Soutěžní sezona klepe na dveře, královéhradecký Mountfield se vrhá do Champions Hockey League! Prestižní mezinárodní soutěž zahájí svěřenci Tomáše Martince na ledě švédské Frölundy, tedy klubu, se kterým sehráli dosud svůj poslední zápas v rámci CHL. „Těšíme se, Liga mistrů je kvalitní soutěž. I do skupiny jsme dostali silné soupeře. Jsme zvědaví, jak se s tím popasujeme. Myslím si, že to pro nás bude nastavené zrcadlo do budoucna,“ míní útočník Jakub Lev. Až se ve Švédsku vhodí úvodní buly, budou to přesně dva roky, šest měsíců a 27 dnů od památného finále CHL pod Bílou věží. Hlavně na něj si robustní centr vzpomene, když se řekne Frölunda.

„To byl tehdy hodně kvalitní a těžký zápas. My se ale od té doby někam posunuli, aspoň v to tedy doufám. Uvidíme, jestli to bude vidět na ledě. Nechci říkat, že jim to chceme vrátit, protože už od finále uběhla nějaká doba, ale určitě budeme chtít uspět,“ tvrdí bojovně jedenatřicetiletý forvard. V CHL nenajdete častějšího šampiona, než je Frölunda. Parta kolem kapitána Joela Lundqvista vzbuzuje velký respekt. „Je to rozhodně velmi kvalitní tým. Jeden z nejlepších v Evropě, což oni dlouhodobě dokazují. Čeká nás hodně soubojů a pohybu. Myslím si, že bude důležité se vyvarovat i oslabení, protože víme, že přesilovky mají hodně dobré,“ připomíná Jakub Lev. Ve své paměti má totiž správně uloženo, že právě početní převahy rozhodly finále v únoru 2020.

Velkou změnou je pro hráče předzápasový režim. Přece jenom ne každý je zvyklý na zápasy letět letadlem a strávit den na letišti. A potom rovnou šup do akce. I takové zapeklitosti přináší CHL. „Pro každého je příjemné hrát doma. Má totiž nastavený svůj režim, dodržuje ho. Ale tohle k evropským soutěžím patří. Musíme se s tím poprat, dobře se rozcvičit a rozhýbat nohy. Pro nás tak bude důležité zvládnout první třetinu a pak si myslím, že už se to rozjede,“ věří jeden z lídrů lví smečky. Když se hraje fotbalová sestra Ligy mistrů, týmy ve skupinách i občas taktizují s výsledky. To však v případě Mountfieldu HK nehrozí. „V každém zápase chceme uspět. Ale abychom měli cíl a řekli si, že chceme na tripu třeba jednou vyhrát? Tak to vůbec. Chceme přivézt co nejvíce bodů,“ uzavírá Jakub Lev.

LiamDower Nilsson
Před pár dny byl se švédskou dvacítkou na turnaji v Rovaniemi, kde si zahrál i proti hradeckým mladíkům, kteří zahájí ročník v Kolíně. Prospekt Detroitu je dalším z mnoha výrobků továrny na hokejisty v Göteborgu. Zajímavost? Když debutoval v SHL, tak schytal nešťastný trest do konce zápasu.

Švédský kolos táhne i starý známý Tygr

Gigant z Göteborgu, čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů, čtyřnásobný šampion švédské SHL, který vychoval hromadu talentů pro zámořskou NHL. Frölundu v nejlepší hokejové lize reprezentují třeba Rasmus Dahlin, Lucas Raymond a předpokládejme, že brzy také Simon Edvinsson. Zkrátka a dobře, Mountfield čeká v rámci obnovené premiéry v CHL skutečně těžká šichta proti jednomu z nejlepších evropských klubů. Frölunda se do Ligy mistrů kvalifikovala jako semifinalista loňského ročníku švédské SHL. A i v CHL došli svěřenci Rogera Rönnberga do semifinále.

Přes léto došlo ve Frölundě k několika změnám. Klub plánovaně změnil klubovou identitu, z loga tak zmizel po dlouhých letech tradiční indián. A také kádr opustila některá známá jména. Třeba český útočník Michael Špaček, přičemž pardubický odchovanec zamířil do Švýcarska. Z Göteborgu zmizeli do zámoří Simon Edvinsson a Elmer Söderblom, kteří zabojují o flek u Red Wings. Šuškalo se také, že Kanaďan Stefan Elliot zamíří do Pardubic, ale oficiálně nic potvrzeno nebylo. Směrem dovnitř kádr Frölundy zaznamenal rovněž zajímavé přesuny.

Už tak silný výběr s tradičními oporami Joelem Lundqvistem, Matsem Rosseli Olsenem nebo fantomem CHL Ryanem Laschem totiž ještě posílil. Novým brankářem v klubu je třeba Dán Frederik Dichow, účastník posledního MS ve Finsku. V Tampere si zahrál i Fin Jere Innala, na olympiádě zase hájil barvy Suomi Petteri Lindbohm. Ti si nyní nově vyzkouší švédskou ligu. A nezapomínejme ani na českou stopu. V elitní formaci, alespoň tomu tak bylo v posledním zápase, hájí barvy švédského giganta exliberecký Radan Lenc. V přípravě parta kolem dalších opor Maxe Friberga nebo Jana Muršaka odehrála pět zápasů, ze kterých hned čtyřikrát odešla jako vítěz. Posuďte sami: Leksand 4:3 po prodloužení, Visby-Roma 5:1, Djurgården 8:1 nebo Linköping 5:1. Jedinou porážku přichystal svěřencům Rogera Rönnberga Färjestad, který porazil Frölundu až po nájezdech 3:2. Nyní vstoupí švédský kolos do Ligy mistrů proti Hradci Králové. Úvodní představení Mountfieldu v menší z hal v Göteborgu – Frölundaborg s kapacitou 7600 fanoušků – vysílá televizní stanice Sport 2.

Sestavy z minulého utkání


L. Johansson – Folin, Lindbohm, Johansson, Grönlund, Nilsson, P. Johansson, Nordsäter – Friberg, Lundqvist, Lenc – Muršak, Lasu, Rosseli Olsen – Greco, Nilsson, Ratkovic – Berndtsson, Lasch, Carlsson, Innala.