Preview k zápasu
so 18.3.2023 | Tomáš Prodělal

V neděli všichni na značky! Začíná čtvrtfinálová válka šelem

52 soubojů základní části vzala voda a nyní přichází všemi očekávaná vyřazovací fáze. V té pořadí svedlo dohromady dva velké rivaly – hradecké Lvy a liberecké Bílé Tygry. Letošní ročník je mezi těmito soky ještě vyhrocenější. Po vypjatých bitvách totiž navíc proběhl boj o přímý postup do čtvrtfinále play-off. V tom byl úspěšnější Mountfield, avšak ironií osudu se o klíč mezi čtyři nejlepší týmy utkají znovu. První duel pod Bílou věží startuje v nedělních 16:40.

„Věřím, že se série rozhodne na ledě a vyhraje ten lepší.“

Tomáš Martinec (o vypjaté sérii s Libercem)

Hradečtí díky silnému finiši na konci dlouhodobé fáze, kdy zvítězili desetkrát v řadě, proklouzli rovnou do čtvrtfinále. Play-off je ale něco úplně jiného. Své o tom ví také Tomáš Martinec. „Základní část byla jedna soutěž, pro nás daleko těžší než ta minulá, ale jak jsme připravení na play-off a jak jsme se poučili z loňska, ukáží až vyřazovací boje samotné,“ naráží na rychlý konec s Boleslaví z minulého roku hradecký lodivod. „Tým se samozřejmě trošičku obměnil, trošku jsme ho omladili a máme tady ctižádostivé kluky, kteří mají vůli po vítězství. Věřím, že se nám podaří postoupit,“ doufá v úspěch svého mužstva devětačtyřicetiletý kouč.

Nyní je před hokejisty od soutoku Labe s Orlicí další výzva v podobě nažhavených Bílých Tygrů. „Liberec si zaslouží obrovský respekt za to, jak dokázal otočit pátý zápas s Plzní a postoupit. Celá série byla inspirující, všechny souboje měly obrovské tempo. Liberec zase ukázal, jak silný je tým, plný velkých individualit a zkušeností na play-off, takže nás čeká top soupeř. Je play-off mužstvem a letos to zase ukázali, takže do toho půjdeme s pokorou a respektem,“ vypichuje rivalovy kvality hradecký patriot. Lvi však mají jednu výhodu, tou je odpočatost, na rozdíl od Severočechů totiž nemuseli bojovat v předkole. „Nejsem si úplně jistý, jestli pomohla čtrnáctidenní pauza. Tím spíš, když jsme viděli, v jakém tempu se předkolo hrálo. Liberec půjde do série rozehraný,“ varuje před sokem hlavní trenér.

Dá se očekávat, že vzájemná střetnutí přinesou spoustu emocí, které bude nutno držet na uzdě, což se Mountfieldu ne vždy úplně daří. „Hodně to souvisí s týmem. Myslím si, že máme spoustu mladých kluků, kteří mají velkou ctižádost, a samozřejmě také se stylem hokeje, který chceme hrát. Někdy to vychází z přemíry snahy, ale jsme si toho vědomí. Na konci základní části jsme dostali facku právě včas, trochu jsme se do závěru poučili a musíme v tom pokračovat. Disciplína bude samozřejmě rozhodující a kdo emoce zvládne, bude úspěšný,“ domnívá se bývalý útočník Stadionu a jedním dechem dodává: „Věřím, že se série rozhodne na ledě a vyhraje ten lepší.“

JakubRychlovský
Liberecký odchovanec prožívá dosud nejlepší období kariéry. Během série s Plzní si za 5 duelů připsal bilanci 3+1, díky tomu ovládl bodování svého celku, kterému výrazně přispěl k postupu.

Bílí Tygři vyválčili postup v pětizápasové bitvě s Plzní

Souboje mezi Bílými Tygry a Lvy vždy slibovaly vyrovnaný boj do poslední vteřiny. Jinak tomu nebylo ani v letošní základní části – ze čtyřech vzájemných partií si oba soupeři odnesli jednu tříbodové vítězství, výhru v nastaveném čase, porážku v prodloužení a konečně také jednu prohru bez jakéhokoliv zisku. Pokud ale výsledky sečteme, díky lepšímu skóre vyjdou úspěšnější Hradečtí (13:12).

Východočeši také před svým soupeřem o jediný bod uhájili čtvrtou příčku, která jim dopřála krátké volno, zatímco Liberečtí museli do předkola proti houževnaté Plzni, již ukončili sezonu až v prodloužení pátého duelu. Družina Patrika Augusty zase za 52 zápasů nastřílela 156 branek, tedy o 14 více než Hradec. Oba týmy si zakládají na kvalitní defenzivě, ta od hokejového soutoku do své branky pustila o pět puků méně (124). Co se speciálních týmů týče, obě mužstva mají jeden výrazně lepší než druhý. Pro Severočechy je doménou přesilovka, jejíž využití přes 19 % je téměř o čtvrtinu lepší než hradecké (15,69 %). Mountfield má pro změnu mnohem lepší oslabení (82,65 % ku 77,59 %).

Od ročníku 2013/14, kdy se v královském městě začala znovu hrát nejvyšší hokejová soutěž, se oba celky utkaly celkem jednapadesátkrát, z toho jedenáctkrát v play-off. V kabině si po vzájemných střetnutích více zakřičeli Liberečtí, kteří ovládli celkem 30 mačů. Mužstvo od soutoku Labe s Orlicí nastřádalo 21 výher. Skóre také hovoří v neprospěch svěřenců Tomáše Martince – 125:141. Nejčastějšími výsledky v utkáních jsou buď vítězství Hradce 3:1, nebo výhra hokejistů z Podještědí 2:1, obou bylo v historii dosaženo pětkrát.

Oscar Flynn a Adam Najman zažívají životní sezonu

Oba mančafty také spojily dvě čtvrtfinálové série, ze kterých oba vytěžili jeden postup. První v roce 2018 se protáhla na dlouhých sedm duelů se šťastným koncem pro Lvy. Po třech letech došlo na repete, v němž byli mnohem úspěšnější Bílí Tygří, kteří krále zvířat vyprovodili v poměru 4:0 na zápasy.

Už několik let je pro sestavu Patrika Augusty velkou oporou maskovaný muž Petr Kváča, ten byl i v předkole základním stavebním kamenem. Před ním operuje hned trojlístek zajímavých beků. Prvním z nich je Uvis Janis Balinskis, jenž je se čtyřmi asistencemi nejlepším nahrávačem týmu ve vyřazovacích bojích. Dalším je zkušený Petr Kolmann, letos mimochodem odehrál 14 utkání za Kolín, i on byl proti Plzni velmi produktivní (1+2). Obranný výčet uzavírá exhradecký Richard Nedomlel, který vede bodování Radegast indexu během play-off se 17 body.

V útočných řadách se objevil nečekaný žolík Jakub Rychlovský, jehož dobré výkony vynesly až na vrchol týmového bodování play-off (1+3). Mountfield navíc určitě pocítí tvrdou hru Jaroslava Vlacha. V základní části táhlo ofenzivu mladé duo Oscar Flynn a Adam Najman, oba nastřádali 38 bodů (první 22+16, druhý 9+29). Zdatně jim však sekundovali zkušení borci – Michal Birner s 37 body (15+22) a Tomáš Filippi s 36 body (12+24).

Sestavy z minulého utkání

Machovský – Marcel, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Gaspar – Werek, Cingel, Lev – Chalupa, Lalancette, Jergl – Zachar, Kevin Klíma, Okuliar – Pilař, Štohanzl, Smoleňák.

Praktické informace pro fanoušky

  • Doprovodní program: Ještě před úvodním vhazováním proběhne krátký ceremoniál k zahájení startu play-off, jehož součástí bude také čestné buly, které vhodí primátorka Hradce Králové paní Pavlína Springerová. V rámci doprovodného programu budou během přestávky oceněni hráči 6. třídy, kteří ovládli svou skupinu Žákovské ligy mladších žáků a vybojovali pro Mountfield HK zlato!
  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 13:00 domácího hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!