Zápasy
ne 19.3.2023 | Jan Brůna

První bod série pro Tygry. Na úvod otočili zápas v Hradci

Promarněný náskok Lvů 2:1 a první bod čtvrtfinálové série pro Liberec. Tygři pod Bílou věží dvakrát prohrávali a dvakrát srovnali stav, přičemž minutu a 37 sekund před koncem dělovkou rozhodli o dokonaném obratu, který ještě stvrdili gólem na 4:2 z jejich pohledu. Vyřazovací fáze pokračuje pod Bílou věží hned v pondělí, a to od 17:00.

Do branky se oproti poslednímu zápasu základní části vrátil Henri Kiviaho, místo Michaela Gaspara nastoupil opět Bohumil Jank. Také v útoku nastalo několik přesunů a divákům se znovu ukázali Jan Eberle, Radovan Pavlík i Jordann Perret. Naopak odpočívali Matěj Chalupa, Radek Pilař a Martin Štohanzl.

První třetina bez gólu, sudí neuznali Liberci branku

Po úvodním nástupu s ohněm a státní hymně se mohlo pod Bílou věží startovat a hosté na nic nečekali. Už po 30 sekundách se obraně vysmýkl Martin Faško-Rudáš a Kiviaho musel jeho zakončení likvidovat betonem. Sám proti finskému gólmanovi jel rovněž Oscar Flynn, ale neuspěl. K ráně v netradiční pozici se dostal i bek Uvis Balinskis, domácí počáteční nápor však ustáli.

Hradecké poprvé vrátil do hry Perret, jehož liberecká defenzíva nestíhala a francouzský rychlík natrefil bližší tyčku. Tygři byli ovšem lepší a Mountfield toho moc neměl. Plynulá hra bez zásahů rozhodčích ale bavila a brzy se chytli i diváci, kteří přišli do ČPP Arény v hojném počtu. Pak se dostavily velké hradecké možnosti a sám před Petrem Kváčou se ocitl Oliver Okuliar, stejně jako Marek Zachar však nezamířil přesně.

Poté nastala kuriozní situace, kdy po zákroku brankáře zpod Ještědu vylétl puk nad hrací plochu a dopadl zpátky před kasu, kde se o dorážku snažili Lvi. Vyrovnaný průběh narušila až posunutá klec a dlouhá rozprava rozhodčích, již nakonec vyhodnotili, že gólu dosaženo nebylo. Svého bývalého spoluhráče Radka Smoleňáka pozdravil střelou do nohy Richard Nedomlel a jeho ex-kolegové strávili závěr periody v útoku, na gól si ovšem návštěvníci museli ještě počkat.

Tygři zareagovali na vedoucí gól Hradce

Nástup do prostřední dvacetiminutovky měl oproti té první výrazně lepší východočeský klub a již po 22 vteřinách vedl. Jakub Lev vyvezl kotouč po lajně a vypálil od prostoru střídačky, přičemž na dorážku před brankou si počkal Lukáš Cingel a pohodlně doklepl za Kváčova záda – 1:0. Na druhé straně pálil těsně nad horní tyč Jan Ordoš.

Ihned po vhazování se pokusil Kiviaha ohrozit Jaroslav Vlach, ale hráč Lvů za měsíc únor zůstal bezchybný. Na pokus libereckého forvarda reagoval Radovan Pavlík, avšak po jeho střele z kruhu brankář včas sklapl betony. Ačkoliv některé zákroky mohly působit lehce za hrankou, sudí nechávali hře volný průběh.

Hokejisté zpod Ještědu se nakonec dočkali vyrovnání, když Michael Frolík zkusil ránu ze strany a před klecí se rychle zorientoval Uvis Balinskis, jenž dorazil za bezmocného Kiviaha – 1:1. Domácí byli o něco lepší než soupeř a dohnali Liberecké k úvodnímu vyloučení zápasu, které přišlo až v čase 37:31. Kromě střel Lva ovšem Hradec v přesilovce nic nepředvedl.

Lvi si nepohlídali náskok, Tygři dokonali skvělý obrat

Na úvod poslední třetiny se střelou připomněl aktivní Balinskis, na druhé straně mohl a nejspíše i měl Perret střílet, sám před svatyní ale zvolil ještě nahrávku na kolegu. Střelou za hranicí brankoviště a následnou dorážkou se prezentoval Michal Birner, Kiviaho byl však na svém místě. A pak přišel dosud největší highlight této části, když Perret ujížděl sám na Kváču a Petr Kolmann si ho přidržel.

Odpískaný nájezd si vzal na starost Kevin Klíma a suverénně ho proměnil střelou k tyči a domácí podruhé v utkání vedli – 2:1. Perret byl ve třetí části u všeho podstatného a znovu se tlačil před gólmana, ten ovšem jeho záměr vystihl. Liberečtí se pak hrnuli na „Kiviho“ ve třech, ale spolehlivý gólman jim pokazil radost.

Liberec v jednu chvíli Lvy hodně masíroval v pásmu a vyústění situace přišlo v 56. minutě, kdy Jakub Rychlovský odrazil puk zpoza brány od Zachara a srovnal na 2:2. V rozhodující moment přišlo vyloučení na hradecké straně a Oscar Flynn na druhý pokus pumelicí propálil Kiviaha a Tygři poprvé vedli – 2:3. Oddechový čas Lvům nepomohl, jelikož první bod v sérii pro hosty stvrdil minutu a 10 sekund před koncem Petr Jelínek, jenž obešel obránce i gólmana a zasunul. Podepsal tím výhru Liberce 4:2, čtvrtfinále v pondělí pokračuje pod Bílou věží.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 -1 0
Lukáš Cingel 1 0 1 -1 0
Jan Eberle 0 1 1 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 -1 0
Petr Kalina 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 1 0 1 0 2
Christophe Lalancette 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 1 1 0 0
Patrik Marcel 0 0 0 -1 2
Graeme McCormack 0 0 0 -1 2
Oliver Okuliar 0 0 0 -1 2
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Ethan Werek 0 0 0 0 0
Marek Zachar 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 59 33 4 29 87,88 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/8259518