Preview k zápasu
so 29.10.2022 | Tomáš Prodělal

V neděli na sever Moravy, Hradec vyráží do Vítkovic

48 hodin po domácí porážce s karlovarskou Energií budou mít Hradečtí šanci na zisk dalších bodů, zajíždějí totiž do Ostravar arény, kde se střetnou s rozjetou vítkovickou Riderou. Moravané v říjnu bodovali v osmi z deseti utkání. Z posledních dvou zápasů však odešli poraženi po prodloužení, a tak se budou chtít před svými fanoušky vrátit na vítěznou vlnu. Mountfield se bude snažit o tu samou věc. Který ze soupeřů bude ve svém počínání úspěšnější? Odpovědi se začneme dozvídat v nedělních 16:00, kdy padne úvodní buly.

„Je to jeden z nejlepších hráčů, se kterým jsem se na ledě potkal.“

#30 Jakub Lev (o Peteru Muellerovi)

Hradec v pátek prožil zvláštní utkání. Celý zápas byl opticky aktivnější a karlovarskou Energii přehrával, opět ale doplatil na svou neproduktivitu a padl 1:2. Jak souboj hodnotil asistent kapitána Jakub Lev? „Měli jsme tlak a spoustu šancí v přesilovkách, bohužel nám tam ale více gólů nepadlo,“ smutní vysoký forvard. Poprvé po svém lednovém odchodu se v ČPP Aréně představil jako host Štěpán Lukeš a výrazně pomohl svému týmu k výhře. „Zachytal výborně a přispěl k jejich vítězství,“ chválí svého bývalého spoluhráče železný muž Tipsport extraligy.

Střetnutí opět rozhodla citlivá bolístka Mountfieldu, kterou je letos nízká produktivita. „Důležité je, že ty šance jsou. Děláme v tréninku spoustu střeleckých cvičení, ladíme detaily, abychom měli tlak do branky, “ poodhaluje mistr ligy s Plzní. Hradeckému snažení zatím není příliš nakloněna ani paní Štěstěna, jen v pátečním zápase nastřelili Lvi třikrát brankovou konstrukci. „Střela do tyče je otázkou pár centimetrů, jestli zapadne puk do branky, nebo ne. Herně to ale není špatné, takže věřím, že se o zlomí,“ doufá nejproduktivnější hráč týmu zpod Bílé věže.

Na vítěznou vlnu budou Východočeši moci najet už v neděli ve Vítkovicích, které zatím táhne předsezonní poosila Peter Mueller. „Peter je výborný hráč, zažil jsem ho v Kometě, takže jsem viděl, jak trénuje, pracuje a hraje. Musím říct, že to je jeden z nejlepších hráčů, se kterým jsem se na ledě potkal,“ smeká před Američanem „Lvíček“. Pro něj půjde na ledě Ostravar arény o speciální zápas, protože dva roky dres Ridery oblékal. „Těším se, mám tam stále spoustu kamarádů a známých, kteří se přijdou podívat. Doufám, že vyhrajeme, abychom mohli jít do dalších utkání s klidnou hlavou,“ uzavírá hradecký ostrostřelec.

RobertsBukarts
Lotyšský reprezentant se po několika sezonách hledání znovu rozstřílel do skvělé formy. Za 16 zápasů nasbíral 12 bodů (9+3) a výrazně pomáhá Vítkovicím k umístění na špičce tabulky.

Vítkovice – brankostroj utržený ze řetězu

Mužstvo trenéra Miloše Holaně by asi před sezonou na přední místa tabulky tipoval málokdo. Celek ze třetího největšího města však vyrazil do nového ročníku ve velkém stylu výhrami nad Vervou a Škodovkou. Poprvé narazil až na ledě ČPP arény, kde sice Roberts Bukarts šest vteřin před poslední sirénou vynutil prodloužení, nakonec však musely přijít na řadu samostatné nájezdy, ve kterých exceloval Henri Kiviaho. Hradec svůj led uhájil v poměru 3:2. Na toto první zaškobrtnutí ale Vítkovičtí reagovali nejlépe, jak mohli, tedy vítězstvím v derby nad Třincem 5:3. V říjnu se Ridera nadechla k parádní jízdě, během níž získala body v osmi zápasech z deseti. Díky těmto výsledkům si také vyzkoušela, jaké to je vévodit tabulce. Do utkání s Hradcem však půjdou hosté se dvěma prohranými prodlouženími v zádech. To druhé si připsali v pátek v Plzni poměrem 3:4.

Jestli by mohli Ostravané letos z něčeho vyučovat, je to střílení branek. Za 16 zápasů jich zaznamenali 53, což je s průměrem 3,31 vstřelených branek dělá nejproduktivnějším týmem celé soutěže. Jsou i velmi efektivní, protože 10,8 % střel skončí až v soupeřově síti. Dobře jsou na tom také speciální týmy. Ty přesilovkové využijí průměrně každou čtvrtou nabídnutou výhodu, a patří jim tak třetí příčka. Oslabení je na tom s téměř 81% úspěšností jen o místo hůře. Vítkovičtí se nezdráhají obětovat pro svůj tým, ve statistikách týmového Radegast indexu jsou se 435 body na druhé pozici. Toto všechno má za následek, že si cestu do Ostravar arény nachází v této nelehké době nadprůměrný počet diváku - 6221.

Každé dobré mužstvo začíná od brankáře, platí to i v případě Vítkovic, které drží zeď v podobě Aleše Stezky. Ten zastavil už 406 střel soupeře a vychytal už devět výher. V obou těchto statistikách vévodí celé soutěži. Celek od vysokých pecí se podařilo několik přestupů. Ať to je obránce Juraj Mikuš, jenž největší týmový icetime (23:17) přetavil v nejvyšší počet nahrávek (12), nebo v útoku řádící americká dvojice Peter Krieger a Peter Mueller, první jmenovaný vede soutěž s 15 primárními body, ten druhý zase týmovou statistiku plus mínus (+7). Střeleckou slinu chytli také Roberts Bukarts a Dominik Lakatoš, oba mají už devět zářezů na pažbě. Český forvard k tomu navíc přidal 9 asistencí a vede produktivitu celé soutěže.

Sestavy z minulého utkání


Stezka – D. Krenželok, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, L. Kovář, J. Stehlík – Bukarts, Krieger, Šlahař – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Dej, Lindberg, Kalus – Lednický, Marosz, Krejsa.