Aktuální zprávy z klubu
ne 2.5.2021 | Daniel Krátký | Foto: Christina Shapiro/Texas Stars

Představení posil: finský student, Blainův parťák a kanadské duo

Květen je pro mnohé měsícem lásky. Pro hokejové kluby je to však měsíc, ve kterém konečně mohou fanouškům představit nové posily pro své kádry. Do Mountfieldu míří čtveřice hráčů – brankářský post doplní Fin Henri Kiviaho, obranné řady Petr Kalina a Kanaďan Graeme McCormack. A útočné vozby rozšíří další kanadský hokejista Christophe Lalancette.

Henri Kiviaho – student byznysu a nový parťák Štěpána Lukeše

Rodák z finské Lappeenranty se narodil 26. února 1994 a už od mládí prokazoval velký talent. Ve stejném městě, ve kterém se Henri Kiviaho narodil, také dlouhá léta hokejově rostl. Mezitím si vybojoval i stabilní místo v mládežnických reprezentacích Suomi. Před draftem do NHL se však 192 centimetrů brankář rozhodl pro změnu a přesunul se do 270 kilometrů vzdáleného Kuopia.

V KalPa Kuopio strávil mrštný maskovaný muž tři sezóny, ve kterých si dokonce odbyl debut ve finské Liize. Mimochodem na draftu uspěl, v pátém kole si ho vybral Dallas, se kterým později dokonce podepsal tříletý nováčkovský kontrakt. V zámoří se však neprosadil, zachytal si pouze v ECHL v dresu Idaho Steelheads.

A tak zvolil návrat do rodné vlasti, ve které si zachytal nejvyšší soutěž za Ässät Pori a také KalPa Kuopio. Příliš se mu však nedařilo v zápasech vyhrávat, proto plnil spíš roli dvojky. Zachytal si také druhou finskou ligu – Mestis, ze které se přesunul na Slovensko do Nových Zámků.

Ty dokázal v uplynulém ročníku dotáhnout přes Košice do čtvrtfinále, v něm ale Nové Zámky padly proti Zvolenu. Student mezinárodního byznysu na Univerzitě v Kuopiu se stal nejvytíženějším brankářem slovenské extraligy, ve 43 zápasech měl pátý nejlepší průměr inkasovaných branek na zápas – 2,60 a sedmou nejlepší úspěšnost zásahů – 91,51 %. Poté se rozhodl posunout v kariéře, a tak zvolil nabídku Mountfieldu HK.

Henri Kiviaho | foto: Jäzva / SZĽH

Petr Kalina – nadějný bek ze Sparty, kde nastupoval s Jérémiem Blainem

Petr Kalina s hokejem začal doma v Roudnici nad Labem, kde se 9. července 1997 narodil. Z počátku působil jako útočník, trenéři se z něj však později rozhodli udělat obránce. A udělali dobře. Mladý zadák totiž svůj mateřský klub brzy přerostl a vyhlédla si ho pražská Sparta.

Ve sparťanské mládeži se postupně 183 centimetrů vysoký bek vypracoval až do reprezentačních výběrů, se svým ročníkem dokonce získal stříbro na Memoriálu Ivana Hlinky. Zahrál si také na MS juniorů v roce 2017. To už ale měl Petr Kalina za sebou více než dvacítku extraligových zápasů. Debut mezi tuzemskou elitou si v hlavním týmu Pražanů odbyl proti Olomouci v sezóně 2015/16.

Nakoukl také do dospělé reprezentace a to poté, co do Sparty zamířil kouč Uwe Krupp, pod kterým zažil Petr Kalina prozatímní nejlepší extraligové roky. V nich naskakoval po boku Jérémieho Blaina, se kterým se setká také v Hradci Králové, kde podepsal dvouletou smlouvu s opcí.

Petr Kalina | foto: Jan Beneš / HC Sparta Praha

Graeme McCormack – kanadský zadák s neobvyklou hokejovou cestou

Graeme McCormack je rodákem z kanadského Ontaria, kde se v Thunder Bay narodil 22. dubna 1991. Už od mládí i jako obránce sbíral obrovské množství kanadských bodů, a tak nebylo náhodou, že si ho na draftu do CHL vybral tým Sudbury Wolves z OHL.

Jenže 185 centimetrů vysoký obránce se rozhodl jinak. Přesunul se totiž na americkou univerzitu Bedjimi State v Minnesotě, kde si zahrál univerzitní NCAA. Za Bobry, jak si místní klub říká, odehrál ofenzivně laděný pravák hned čtyři sezóny, v poslední dokonce zastával roli kapitána mužstva.

Po úspěšném vystudování oboru obchodní administrativa, management a podnikání si Graeme McCormack vyzkoušel na jeden duel také zápas AHL. Poté se však přesunul do Evropy. V prvním roce působil v Norsku, odkud přestoupil do francouzského Gapu, kde si vyzkoušel i hokejovou Ligu mistrů.

Po roce ve Francii se obránce s ideálními hokejovými parametry přesunul na Slovensko, kde strávil poslední tři sezóny. A každou absolvoval v jiném mužstvu. Kanadské body však sbíral jak v Nitře, tak i v Dukle Trenčín i Dukle Michalovce, kde se stal třetím nejproduktivnějším obráncem celé soutěže. V Michalovcích si zahrál i s Christophem Lalancettem, se kterým se rozhodl v kariéře posunout a společně přestoupit do České republiky, kde si zahrají za Hradec Králové.

Graeme McCormack | foto: Jäzva / SZĽH

Christophe Lalancette – frankofonní šikula, který ohromil na Slovensku

Christophe Lalancette se narodil 6. května 1994 v kanadském Québecu, a tak bylo jasné, že jeho budoucnost bude propojena s ledním hokejem. Frankofonní Christophe prokazoval v mládeži velký talent, proto si na něj v draftu do CHL, tedy nejvyšší kanadské juniorky, ukázal v roce 2010 tým z québecké ligy Acadie-Bathurst Titan.

V QMJHL si šikovný centr odkroutil pět sezón, ve kterých upoutal také skauty NHL. Na draftu do nejlepší hokejové ligy světa si ho tak v roce 2012 zamluvilo ve 4. kole San Jose. Se Žraloky však 183 centimetrů vysoký útočník kontrakt nepodepsal, a tak se zkusil v zámoří prosadit přes ECHL.

To se mu však také příliš nedařilo, ačkoliv kanadské body, zejména v prvních dvou sezónách, celkem pravidelně sbíral. V sezóně 2018/19 ale Lalancette vystřídal hned čtyři kluby, i proto se vydal na zkušenou do Evropy.

Na radu svého kamaráda zvolil slovenskou extraligu, ve které ohromil. Za Michalovce odehrál hokejista s pravým držením hole ve dvou ročnících celkem 110 zápasů, ve kterých nasbíral 93 kanadských bodů za 31 gólů a 62 asistencí. Zahrál si zde i s další posilou Mountfieldu Graemem McCormackem. Po sezóně se však oba rozhodli změnit prostředí a zamířit na západ do České republiky, kde podepsali smlouvu se Lvy.

Christophe Lalancette | foto: Jäzva / SZĽH