Preview k zápasu
čt 3.11.2022 | Adam Kodet

Před pauzou naposledy ven, Hradec jede do Českých Budějovic

Konec října se pro Hradec nesl v duchu kratších výjezdů, na přelomu října a listopadu naopak přinesl program pro Lvy dvě vyhlídkové jízdy po republice. Po cestě na východ do Ostravy se tentokrát vydají dobývat nejjižnější extraligovou výspu, tedy Budvar Arénu. Motor neprožívá povedený podzim, navíc Mountfield zvládl s přehledem první letošní vzájemný střet. Jeho odveta v Českých Budějovicích startuje v 17:30.

„Když budeme hrát tak, jak umíme, a nebudeme dělat zbytečné chyby, máme obrovskou šanci uspět.“

#69 Marek Zachar (o zápase v Českých Budějovicích)

V úterním kole došlo na historický moment. Nikdy v zápase Hradce v extralize ještě nepadlo 15 branek. Jak přestřelku se šťastným koncem viděl útočník Marek Zachar? „Ještě když jsem byl v Liberci, tak jsem zažil zápas proti Spartě, který skončil 8:7. Ale vyrovnat sekundu před koncem, to jsem ještě nezažil,“ vzpomíná na vyrovnání v poslední možný moment. Přitom po první minutě vypadalo, že góly budou padat jen do kladenské sítě. „Dali jsme dva rychlé góly, ale pak jsme si začali myslet, že to půjde samo. To nás srazilo a třeba druhá třetina byla podle mě nejhorší, jakou jsme letos odehráli,“ nehledá výmluvy odchovanec Liberce.

Drama dopadlo lépe pro Mountfield a to nebylo jediné, co mohlo rychlonohého útočníka těšit. Nedlouho poté totiž obdržel pozvánku na nadcházející turnaj EHT ve Finsku. „Byl jsem překvapený, že pozvánka přišla. Jsem za to ale rád a určitě se moc těším,“ popisuje své pocity poté co se dozvěděl, že poprvé pojede na ostrý turnaj se seniorskou reprezentací. Ještě předtím je ale třeba odehrát dva extraligové mače, ten nejbližší proti Motoru. „Víme, že mají šikovné hráče. Musíme hrát hlavně v pěti a nesmíme být vylučovaní. Mají tam hráče, kteří přesilovky umí,“ analyzuje svého nejbližšího soupeře čtyřiadvacetiletý hokejista.

Budějovický tým navíc oficiálně posílil i veterán Michal Vondrka, který loni i ve svých letech zářil a pomohl dotáhnout tým až do semifinále. „Vondrc je neskutečný hráč. Nebudeme mu chtít dát ani kousek ledu, chceme mu to znepříjemnit a dohrávat ho, aby nemohl vymýšlet nějaké super nahrávky,“ hledá recept na to, jak první start Vondrkovi „osladit“. A jaká cesta povede k vítězství? „Když budeme hrát tak, jak umíme, a nebudeme dělat zbytečné chyby, tak máme obrovskou šanci uspět a přivézt domů tři body,“ hlásí závěrem Marek Zachar.

MichalVondrka
Čtyřicetiletý matador už se nějaký čas s Motorem připravoval, teď se dostal oficiálně i na soupisku. Loni po svém návratu do domoviny nasázel parádních 15 branek, teď bude chtít pomoci stagnující ofenzívě Jihočechů minimálně stejnou měrou.

9 porážek v řadě a sešup tabulkou pro Motor

Po přesvědčivém začátku sezóny a třech tříbodových výhrách přišel pro Jihočechy poprvé krach, který se jim podařilo odčinit až za dalších devět zápasů. Desátá porážka v řadě nepřipadala v úvahu, trenér Jaroslav Modrý dostal pro domácí mač proti Plzni ultimátum. Motor přetlačil indiány na nájezdy, stejně jako následně Třinec, ale tříbodová výhra přišla až v předminulém utkání proti Boleslavi. Na plný zisk čekali Budějovičtí 40 dní! Série nezdarů je posunula momentálně na 12. pozici extraligové tabulky, pouhé dva body ode dna, na kterém se nachází Litvínov a Kladno.

Jasné je, kde Jihočechy tlačí bota. Zatímco doma momentálně vyhráli třikrát v řadě a v Budvar Aréně sbírají body pravidelně, venku je to jiná písnička, mnohem truchlivější. Na vítězství z cizího stadionu čekají od 1. kola! Od výhry v Třinci 2:0 si nepřipsali v 8 duelech ani bod a jsou v tomto ohledu nejhorší v lize. Méně než jejich 40 gólů zatím nastřílely jen dva týmy, vyšší počet inkasovaných branek nastřádaly také pouze dva celky. Horší úspěšnost bránění oslabení než 75,36 % má jen Třinec, střelecká úspěšnost 7,9 % stačí jen na 12. místo v lize. V součtu s podprůměrnou úspěšností na vhazování 49,11 % je jasné, že Budějovice musí zabrat ve všech ohledech.

Celková úspěšnost zásahů českobudějovických brankářů se pohybuje jen kolem 90 %, navíc se momentálně musí tým obejít bez své jedničky, zraněného Dominika Hrachoviny. Ofenzívu Jihočechů táhne dle očekávání dvojice veteránů. Lukáš Pech je s 18 body nejproduktivnějším hráčem a Milan Gulaš s osmi zásahy nejlepším střelcem. Oba průměrně stráví na ledě nejvíc času ze všech, ice-time druhého jmenovaného se pohybuje skoro na 24 minutách! V plusu v tabulce pravdy najdeme jen tři hráče Motoru, kromě Pecha i mladíka Filipa Přikryla a legendu Jihlavy Tomáše Čachotského. Jiný host z Chance ligy, Patrik Marcel za 7 zápasů stihl rozdat 20 hitů a zablokovat 13 střel soupeře.

Sestavy z minulého utkání


Strmeň – Štencel, Vráblík, Bindulis, Kachyňa, Šenkeřík, Marcel, Šedivý – Dzierkals, Hanzl, Karabáček – Čachotský, Pech, Doležal – Strnad, Toman, Valský – Přikryl, Koláček, Vopelka.