Preview k zápasu
po 19.12.2022 | Petr Koval

Poslední domácí předvánoční duel! Lvi vyzvou první Vítkovice

Mountfield znovu po třech letech došel až mezi nejlepší osmičku CHL. Parádní jízdu mu však překazil silný Zug, když v odvetném utkání zvítězil na domácím ledě 2:1 po prodloužení. Extraligový kolotoč ale pokračuje dál. Po tradiční reprezentační přestávce přivítá tým Tomáše Martince aktuálního lídra tabulky a celek s nejvyšším počtem vstřelených branek – Vítkovice. Dokáží Lvi po Pardubicích skolit i další vedoucí tým? Startujeme v úterý od 18:00.

„Mají dobře složené útoky. Jsou tam velcí silní kluci, takže to bude náročné v soubojích.“

#26 Aleš Jergl (o ofenzivní síle Vítkovic)

Hradec podruhé v historii prošel až do čtvrtfinále Ligy mistrů, kde skončil na švýcarském mistrovi z Zugu. „Myslím si, že jsme nepředvedli špatný výkon. Bohužel se to v prodloužení nepodařilo. Ale nedá se nic dělat. Nemáme se za to stydět,“ komentuje hradecký útočník. Pak následovaly Švýcarské hry a reprezentační přestávka. „Odpočali jsme si, ale hlavně potrénovali a dopilovali nedostatky. Věnovali jsme se hlavně předbrankovému prostoru. Tam máme ještě pořád mezery a musíme to zlepšovat. Věříme, že nám to pomůže rozhodovat zápasy,“ doplňuje.

Východočechy čeká poslední domácí střetnutí před vánočními svátky. Do královské metropole přijede vítkovická Ridera, na kterou letos dokázali vyzrát jako první po vítězství 3:2 po nájezdech. Venku však prohráli 2:5. „Bude to těžká prověrka. Ale máme dobrý tým. Věřím v to, že jsme se nějak nastartovali a dva zápasy před Vánocemi vyhrajeme,“ přeje si hráč s číslem 26 do bitev proti Vítkovicím a Kladnu.

Proti bude ale stát lídr tabulky. „Mají výborné mužstvo. Určitě to nebude jednoduchý zápas. Ale věřím, že zvládneme vyhrát i nad týmem, který je vysoko. Celkově jsou velmi silní. Mají dobře složené útoky. Jsou tam velcí silní kluci, takže to bude náročné v soubojích,“ ví šikovný forvard. A vánoční dárky? „Už mám nakoupeno dva měsíce dopředu. My si to děláme takhle s předstihem, abychom to neřešili na poslední chvíli. Určitě se na to těším. Věřím, že ty dva zápasy udoláme a zpříjemníme Vánoce nám i fanouškům,“ uzavírá Aleš Jergl.

DominikLakatoš
Nejlepší nováček extraligy ze sezony 2015/16 se z Finska přesunul do Vítkovic, které táhne vzhůru. Aktuálně v extralize nenajdete hráče s větším počtem bodů a není náhodou, že se letos dvakrát prosadil i proti Lvům.

Útočníci Ridery? Tři hráči v desítce bodování

Celek ze třetího největšího města republiky už od začátku ročníku prokazuje, že ho musíme zařadit mezi širší výběr aspirantů na titul. První tým tabulky prohrál z osmadvaceti utkání pouze čtyři v základní hrací době. V listopadu dokonce pokaždé bodoval a formu drží i v posledním měsíci. Ze čtyř duelů zaznamenali modrobílí sedm bodů, ve kterých padli pouze s Litvínovem 3:5. Moravany čeká ostrý zápas po dlouhých devíti dnech. Ten poslední odehráli doma s Plzní, kde zvítězili 3:2 po samostatných nájezdech.

Mužstvo Miloše Holaně táhne především velmi silná ofenziva. Krátce za polovinou základní části vstřelilo 94 branek a má suverénně nejblíže k překonání milníku 100 gólů. Druhé nejúspěšnější jsou Pardubice, které vsítily 80 branek. Od toho se odráží i přesilovka. Speciální pětice využila 24,49 % možností a je s 24 přesnými zásahy třetí nejlepší. Suverénně nejvyšší počet střel, jež skončily za zády brankáře, potvrzuje i úspěšnost střelby. Ta je s 11 % v extraligové konkurenci vůbec nejlepší. Zato defenziva patří do průměru soutěže. Vítkovická obrana inkasovala 70krát, což je šesté nejlepší číslo. I přes to, že více času v oslabení strávila už jen Sparta, Ridera nemusí nedisciplinovanosti tolik litovat. Úspěšnost 83,33 % z ní totiž dělá druhou nejpevnější bránící formaci v lize.

Vítkovice mají hned tři hráče v první desítce bodování. Trojice Dominik Lakatoš (13+17), Roberts Bukarts (13+11) a Peter Krieger (11+13) se v součtu podíleli na 37 gólech, což je o pět více než zbytek útočníků dohromady. Statistika je však bez dlouhodobě jednoho z nejobávanějších snajprů Petera Muellera. Střelec 63 branek v NHL laboroval se zraněním. Teď už je ale zpátky a i pod Bílou věží bude jistě chtít rozšířit svou bilanci 10 branek z 15 klání. Nejvytěžovanějším hráčem týmu je bek Juraj Mikuš. Slovenský zadák průměrně odehraje porci přes 23 minut a s 16 asistencemi patří na čelo nahrávačů mezi obránci. V brankovišti dostává jednoznačně více prostoru Aleš Stezka (22 utkání, úspěšnost 92,45 %, průměr 2,17). Záda mu kryje o tři roky starší Lukáš Klimeš (6 zápasů, úspěšnost 91,21, průměr 2,65), který vychytal svému týmu poslední vítězství proti Mountfieldu 5:2.

Sestavy z minulého utkání

Kiviaho – McCormack, Jank, Blain, Piegl, F. Pavlík, Rosandič, Čáp – Okuliar, Zachar, R. Pavlík – Lev, Lalancette, Cingel – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Štohanzl, Pilař.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 12:00 hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!