Preview k zápasu
st 7.9.2022 | Tomáš Prodělal, Jan Vavřina | Foto: Fabien Baldino / Grenoble

Po čase zase doma! Do Hradce přijede k odvetě Grenoble

Přesně po čtrnácti dnech se vrátí svěřenci Tomáše Martince na domácí led. Tentokrát už však půjde o ostrý zápas, a to proti francouzskému mistrovi v rámci Ligy mistrů. Z Alp si Lvi přivezli cennou výhru 4:3. Budou Hradečtí úspěšní i tentokrát, nebo jim Grenoble porážku oplatí? Úvodní buly padne v ČPP Aréně ve čtvrtek v 17:30.

Mountfield vstoupil do Ligy mistrů náročným tripem, na kterém se střetl se švédskou Frölundou a francouzským Grenoblem. Jak na tyto zápasy s odstupem pohlíží hradecký univerzál Radek Pilař? „Trip byl hodně náročný cestováním, které zapříčinilo, že naše hra nebyla úplně optimální. Tři body ale rádi bereme,“ říká rodák z Jičína. Východočeši na cestě potkali dva stylově rozdílné soupeře. „Frölunda je kvalitou jeden z nejlepších týmů v Evropě a bylo vidět, jak si při hře na puku věří. Naopak Grenoble tam má dost cizinců, takže to bylo trochu víc fyzický a urputnější,“ rozebírá styly soupeřů odchovanec Nové Paky.

Nyní se karty obrátily a Grenoble přijíždí do ČPP Arény. „Věřím, že budeme na ledě více dominantní něž v prvním zápase. Přece jen budou unavení z cesty a my budeme mít za zády naše skvělé fanoušky, takže chceme znovu získat tři body," burcuje hradecká dvaašedesátka. Hradečtí mají navíc v kapse tajný trumf, tím je Jordann Perret, který v Grenoblu vyrůstal. „Jordi dával postřehy spíš trenérům, nebylo to vyloženě tak, že by obcházel kabinu a říkal to každému zvlášť. Určitě je to ale fajn výhoda,“ poodkrývá specialista na početní nevýhody.

Lvi ale mají i vyšší cíle. „Ani Frölunda není neporazitelná, takže bychom byli rádi, kdyby bylo naše konto po tomto dvojzápase zase o šest bodů těžší,“ prohlašuje primárně útočník, který však obě předešlá utkání odehrál na beku. Lvy ve čtvrtek čeká další zahraniční soupeř, což „Pilka“ kvituje. „Všichni naši soupeři jsou kvalitní, každý navíc vyniká v něčem jiném, což nás prověří o to více. Věřím, že nám to do sezony pomůže,“ uzavírá.

SachaTreille
Čtyřiatřicetiletý odchovanec Grenoblu je už více jak dekádu stálicí francouzské reprezentace. Před třemi lety se vrátil přes českou extraligu zpět do svého mateřského klubu, kde i nadále září. V loňském ročníku nasbíral v 51 zápasech 53 bodů (31+22) a pomohl týmu z Alp k titulu.

Vlajková loď francouzského hokeje

Tým z dějiště zimní olympiády v roce 1968 patří mezi nejlepší v zemi galského kohouta. Titul v loňské sezoně byl už osmým v klubové historii. Zdejší mládežničtí trenéři vědí, jak vybrousit talenty. Příkladem může být třeba dlouholetá jednička francouzské reprezentace Cristobal Huet nebo generační hvězda Alexandre Texier, který odehrál poslední čtyři ročníky za Blue Jackets z Columbusu. Žákovskými kategoriemi zde prošla také hradecká rychlonožka Jordann Perret.

Finský trenér Jyrki Iho má pod sebou velmi zkušený tým, ten se ale v novém ročníku bude muset vypořádat se ztrátami opor Juliena Baylacqa, Christopha Tartariho a Sébastiena Bisaillona, kteří ukončili kariéry. Tito tři měli dohromady dvanáct titulů z Ligue Magnus! I tak je ale soupiska Grenoblu více než nabitá. Branku pečlivě střeží trojnásobný medailista z MS Jakub Štěpánek. V obranné řadě hraje Kanaďan Kyle Hardy, který se vloni s 41 body stal třetím nejproduktivnějším hráčem. Útok stojí hlavně na dvojici nahánějící strach všem soupeřům – Damien Fleury a Nicolas Deschamps. Jejich čísla jsou obdivuhodná, oba ve 44 zápasech nasbírali 69 respektive 65 bodů!

V rámci Champions Hockey League stihli letos Vlci dva duely – nejprve vyzvali Eisbären Berlin, kterým podlehli vysoko 2:8. O vítězi utkání rozhodlo zejména prostřední dějství, které německý celek ovládl 5:0. Druhý zápas, proti hradeckému Mountfieldu, vyšel Grenoblu herně i výsledkově lépe. Ale na body to přesto nestačilo. Hradečtí skórovali čtyřikrát a bodové konto Francouzů tak zůstává na nule. Rádi by to změnili právě ve čtvrtek pod Bílou věží, parta kolem kapitána Radka Smoleňáka ale bude proti.

Pravidla vstupu na utkání

Na zápas Ligy mistrů proti Grenoblu mají volný vstup majitelé všech permanentek (kromě verze „základní nové“), ostatní fanoušci si musí zakoupit jednorázové vstupenky. A to buď v předprodeji on-line, v Infocentru HK nebo na pokladnách ČPP Arény. Ty se v den utkání otevírají ve 13:00, vstup do haly bude umožněn hlavním vchodem od 16:30.

Sestavy z minulého utkání