Preview k zápasu
so 8.10.2022 | Petr Koval

Plzeň? Nejhorší vstup za 17 let, výkon ale graduje

Páteční utkání s Třincem bylo po vzájemné dohodě kvůli účasti obou týmů v CHL odloženo. Hradec se tak po úspěšném tažení Ligou mistrů vrací po týdnu na extraligový led. A nečeká ho nic jednoduchého. Bude čelit Plzni, která po špatném začátku bodovala čtyřikrát v řadě. Uspěje Mountfield na západu Čech? Startujeme v neděli od 16:30.

„Zápas v Německu byl skvělý. Jsme rádi, že fanoušci jeli ve velkém počtu a pomohli nám k vítězství.“

#29 Petr Kalina (o utkání v Berlíně)

Mountfield má za sebou úspěšné utkání Ligy mistrů v Berlíně, kam hráči cestovali vlakem společně s fanoušky. „Pro mě je cesta vlakem lepší, protože se tam člověk může natáhnout. Sice cesta trvala šest hodin, ale šlo to. Zápas v Německu byl skvělý. Berlín má super fanoušky. S námi jelo taky hodně fanoušků, kteří byli také hodně slyšet. Jsme rádi, že jeli ve velkém počtu a pomohli nám k vítězství,“ hodnotí kladně Petr Kalina.

Lvi vstřelili v extralize za poslední čtyři zápasy jen šest gólů, navíc polovinu stihli proti budějovickému Motoru. V Berlíně se Hradec opět čtyřicet minut střelecky trápil. A třetí perioda? Pět branek! „Zase nás první dvě třetiny trápila koncovka. Nedokázali jsme vstřelit více gólů. Třetí se to úplně otočilo a napadalo nám tam všechno. Věřím, že se od toho odrazíme,“ říká stříbrný medailista z Hlinka Gretzky Cupu.

Východočeši jedou k dalšímu utkání na led Plzně, jež se zatím nezvykle pohybuje v nižších patrech tabulky. „Určitě to není u ní obvyklé. My se ale musíme soustředit na sebe a jet do Plzně vyhrát,“ komentuje aktuální desáté místo nedělního soupeře. Svěřenci Tomáše Martince se musí vypořádat také s početnou marodkou. Na soupisce tak často figurují hráči z Kolína. „Mrzí mě, že z kluků často někdo odpadne. Ale nedá se nic dělat, musíme koukat dopředu, makat na sto procent a hrát s hráči, kteří jsou v daný moment k dispozici,“ uzavírá odchovanec Sparty.

PetrZámorský
Mistra ze Zlína na ledě nelze přehlédnout. Barvu tamního klubu nosil na tkaničkách i během 135 utkání v dresu Hradce. Po roce ve švédsku se vrací do extraligy a dostává velký prostor. V posledních třech duelech strávil na ledové ploše přes 27 minut a zaznamenal 5 bodů. Prosadí se i proti Lvům?

Plzeň se po hrozivém začátku zvedá

Martin Straka musel udělat po výrazných ztrátách řadu změn. Tým doplnilo devět hráčů. Defenzivu vyztužil například zkušený zadák Jan Piskáček z Budějovic. Soupisku doplnili také obránci Marek Baránek (Kladno) s dvaadvacetiletým Slovákem Martinem Vitalošem (Nitra). Zvučnou posilou je ex-hradecký ofenzivní bek Petr Zámorský, jenž se vrací do extraligy ze švédského Örebra. Ofenzivu doplnili tři zahraniční hráči. Kanaďan Sam Bitten (Poruba), s osmi body zatím nejproduktivnější hráč Plzně – Fin Aleksi Rekonen (Karlskoga) a dánský reprezentant s 26 starty na MS Nicolai Meyer (Vídeň). Bod na zápas má zatím forvard se zkušenostmi z americké juniorky a mládežnický reprezentant Kryštof Hrabík (San Jose Barracuda). Poslední posilou je pak Zdeněk Sedlák (SaiPa).

Západočeši naopak ztratili jedenáct hráčů. Kariéru v modrobílém dresu už neprotáhne obránce ostřílený osmiletou zkušeností v NHL Jakub Kindl. Jeho cestou by se rád vydal jeden z největších prospektů českého hokeje David Jiříček, který bojuje o místo v Columbusu. Další velkou ztrátou v obraně je vloni druhý nejproduktivnější hráč týmu Peter Čerešňák (Pardubice). Trenéři se v zadních řadách budou muset obejít také bez Švéda Viktora Langa (Södertälje) nebo bez bývalého hradeckého kapitána Dominika Graňáka (Sparta). Do Prahy zamířil také švédský útočník Gustaf Thorell. Nejproduktivnější forvard Michal Bulíř se po bodově nejlepší sezoně vrátil do mateřského Liberce, kde plní roli kapitána. V barvách Škodovky končí také Jan Dufek (Kometa), Filip Přikryl (Budějovice), Pavel Musil (Olomouc) a třetí nejvytěžovanější útočník – Lotyš Martins Dzierkals (Budějovice).

Plzeňští zažili nejhorší vstup do ročníku za posledních sedmnáct let. Naposledy prohráli úvodní čtyři duely v sezóně 2005/06. Tam byla situace ještě horší, nedokázali totiž zvítězit v prvních osmi zápasech. Vedení na situaci reagovalo velmi brzy. Hned ve druhém kole došlo k výměně trenérů. Tým nově vede kouč Petr Kořínek s asistentem Františkem Bombicem. Aktuálně se jejich tým zvedá. Z posledních čtyř utkání dokázali pokaždé bodovat. K vítězství Západočechy dovedl vždy výborný výkon jednotlivce. Čtyřmi body řídil vítězství 6:3 nad Karlovými Vary Kryštof Hrabík. Na všech gólech se proti Liberci 3:2 v prodloužení podílel Petr Zámorský a v posledním utkání zase 27 zákroky vynuloval Kladno Miroslav Svoboda. V neděli se proti sobě postaví dva nejtrestanější týmy soutěže. Naváže Hradec na vítězství v Berlíně?

Sestavy z minulého utkání


Svoboda – Budík, Zámorský, Kaňák, Houdek, Baránek, Kvasnička, Vitaloš – Schleiss, Kodýtek, Rekonen – Blomstrand, Suchý, Hrabík – Lang, Mertl, Adamec – A. Dvořák, Bitten, Malát.