Ohlasy k zápasu
ne 22.1.2023 | Tomáš Kalas, Natálie Kopecká

Nevyužili jsme naše příležitosti, mrzí Matěje Moronga

Liberec nepatří mezi oblíbené destinace Východočechů a utkání 40. kola to ukázalo. Domácí díky povedené první třetině brali tři body za výhru 3:1 a Lvi prováhali možnost se přiblížit první sedmičce. Celkem pět minut a čtyři sekundy odehrál Matěj Morong, který dostal vlivem rozsáhlé marodky prostor ve čtvrté formaci a naskočil tak ke svému čtvrtému zápasu v dresu Mountfieldu pro letošní sezonu. „Kdybychom za stavu 0:2 dali branku, mohlo by to být jiné,“ smutní hradecký odchovanec.

Matěji, z Liberce se vracíte s prázdnou, jaký to byl zápas?
Bohužel jsme velmi brzy inkasovali, už na začátku první třetiny. Pak jsme tam ale měli nějaké šance, které jsme mohli proměnit. Zápas se pak vyvíjel v podobném duchu, naše příležitosti jsme nevyužili, a proto jedeme domů bez bodů.

Myslíte si, že špatný vstup do utkání ovlivnil výsledek? Dostali jste gól již po 52 sekundách…
Určitě to mělo vliv. Není dobré inkasovat hned v první minutě. Musíte pak dotahovat a je to těžké.

Po dvou třetinách jste prohrávali 0:2, jak moc bylo těžké dohánět tu ztrátu?
0:2 je špatný výsledek na dotahování, zvláště když s tím jdeme do posledních dvaceti minut. Jak jsem ale zmiňoval, měli jsme spoustu šancí. Kdybychom za toho stavu dali branku, mohlo by to být jiné, třeba jsme to mohli i ještě zvrátit na naší stranu, ale bohužel.

Naskočil jste ve čtvrté formaci s Lukášem Pajerem a Martinem Štohanzlem, jak se vám s nimi hraje?
Prakticky ve stejném složení jsme hráli s kluky i loni v Kolíně. Známe se tak už nějaký pátek a jsem spokojený, že můžu hrát s nimi.

Hradecký čtvrtý útok má dohromady 83 duelů v extralize, například oproti Liberci a Dynamu je tam až desetinásobný zápasový deficit. Je těžké se proti tak zkušeným hráčům prosadit?
Je to určitě těžké. Jak Dynamo, tak Liberec má ve čtvrtých lajnách hráče, co už mají něco za sebou a je to pro nás spíše taková motivace, abychom mohli být herně lepší než oni nebo čtvrté formace v ostatních týmech.

„Extraliga je oproti první lize hodně o systému, hraje se rychlejší hokej.“

#52 Matěj Morong (o rozdílu mezi ligami)

Jaký je hlavní úděl vaší útočné trojice s Lukášem Pajerem a Martinem Štohanzlem?
Především nedostat gól a ideálně získat pásmo s nějakým vhazováním. Hlavní je ale neinkasovat branku.

Letos máte větší vytížení v partnerském Kolíně, který hraje první ligu. Je mezi soutěžemi velký skok?
Extraliga je oproti první lize hodně o systému, hraje se rychlejší hokej a hráči jsou šikovnější než o soutěž níže. Pro mě osobně je to velký skok.

Poslední dva duely jste odehráli před slušnou diváckou kulisou, užíváte si to?
Je to pro hráče vždycky super zážitek, v Liberci bylo hodně lidí, na derby bylo vyprodáno. Na střídačce to ale v tu chvíli člověk nevnímá. Určitě jsem ale rád, že lidi mohou po dlouhé době zase chodit na hokej.

Momentálně je na marodce šest hráčů, jaký je váš následující plán? Zůstanete v Hradci?
V pondělí máme klasicky trénink a záleží vše na trenérech. Ti rozhodnou, jestli budu i nadále v Hradci, anebo budu pokračovat v Kolíně.