Preview k zápasu
so 21.1.2023 | Tomáš Prodělal

Další duel s rivalem, Lvi odstartují poslední čtvrtinu v Liberci

Svěřenci Tomáše Martince v pátečním derby s Pardubicemi přišli o osmizápasovou sérii, během které pokaždé bodovali. Novou šňůru ale mohou nastartovat již v neděli, kdy je v Home Credit Areně přivítají Bílí Tygři. Celek z Podještědí je jen o jednu příčku před Východočechy a v případě výhry se k němu mohou Hradečtí dotáhnout na rozdíl jediného bodu. Podaří se jim to? Úvodní buly padne mezi libereckými mantinely v nedělních 16 hodin.

„Po posledním domácím zápase to bude plné emocí.“

#44 Mislav Rosandič (o napětí mezi Hradcem a Libercem)

Po vítězném prosincovém derby se Hradečtí nastartovali ke skvělé sérii, ve které v základní hrací době prohráli jen jednou. Následně se jim povedlo vytvořit také šňůru osmi utkání, z nichž vždy zvládli vytěžit alespoň bod. Tato série skončila při dalším utkání s rivalem z Pardubic, když v bojovném utkání Lvi nakonec padli 1:4. Jak utkání viděl bek Mislav Rosandič? „Myslím, že jsme odehráli kvalitní zápas. Trochu nás srážely osobní tresty, a navíc jsme si nepomohli přesilovkou, což je alfa a omega. V posledních utkáních nám na gól stačila jedna nebo dvě, tentokrát jsme jich paradoxně měli asi šest a nic nám tam nepadlo, i když byly nějaké nastřelené tyčky,“ hledá příčinu porážky rodák ze Záhřebu.

Svěřenci Tomáše Martince si mohou spravit chuť již tuto neděli, kdy zajíždí do Liberce. Pro slovenského reprezentant půjde o velmi specifický duel. Poprvé od výměny za Richarda Nedomlela se totiž vrátí na led svého bývalého zaměstnavatele. „První zápas proti Bílým Tygrům byl takový zvláštní, pro mou hlavu bylo velmi složité se správně nastavit, ale druhý bude zase už o něčem jiném. Připravím se stejně jako v předešlých letech, kdy jsem jezdil do Liberce jako host,“ poodhaluje své pocity medailista z olympiády v Pekingu.

Jeden vzájemný souboj se odehrál před necelými dvěma týdny a vzbudil spoustu vzrušení. „Po posledním domácím zápase to bude plné emocí. Ale já mám takové duely rád, když mají náboj a hraje se o víc než nějaké body, takže se velmi těším,“ usmívá se „Rosa“. Liberec je přímým sousedem v extraligové tabulce. V případě výhry mohou Lvi dotáhnout Tygry na rozdíl jediného bodu. „Každý bodík je důležitý. Samozřejmě nechceme mít velké oči, ale jedeme tam vyhrát, i kdyby až v prodloužení,“ uzavírá obránce se 44 na zádech.

OscarFlynn
Hbitý útočník s britskými kořeny přišel pod Ještěd před sezonou od rivala z Boleslavi a daří se mu více než slušně. Za 38 utkání si připsal 26 bodů (15+11), které ho činí třetím nejproduktivnějším hráčem mužstva a nejlepším střelcem.

Bílí Tygři – nejbližší konkurent ve stoupání tabulkou

Ročník začali Liberečtí poměrně zvláštním způsobem, když zremizovali svých prvních sedm duelů a vytvořili nový ligový rekord. Tři body poprvé brali až 4. října po domácí výhře 6:1 nad Českými Budějovicemi. I nadále Bílí Tygři pokračovali v pravidelnému přísunu bodů a usadili v poklidném středu tabulky. Nejhorší období absolvovali svěřenci Patrika Augusty od poloviny října do konce listopadu, kdy si mohli v kabině zakřičet po výhře pouze třikrát z jedenácti možností. Tým z města pod nejznámějším vysílačem v Česku po novém roce ztratil všechny body jen dvakrát ze sedmi utkání. Poprvé po inkasovaném gólu v poslední minutě s Pardubicemi a podruhé tento pátek na ledě Vítkovic, kde Severočeši nenašli recept na Aleše Stezku a padli 0:2. V tabulce jsou na sedmém místě čtyři body před hradeckým Mountfieldem.

Bílí Tygři patří k velmi útočně laděným týmům, o tom svědčí 30,9 průměrných střel na branku soupeře na zápas, což je třetí nejvyšší číslo v celé soutěži. Pokusy se jim daří přetavovat také v rozsvícená červená světla za soupeřovou klecí. Na jeden duel připadá 2,95 libereckých gólů, čtvrtá nejlepší hodnota. Ve hře v nerovnovážném stavu družinu Patrika Augusty tlačí bota, jak úspěšnost přesilovek (17,83 %), tak oslabení (79,07 %) je až na desátém místě. Kabina se však může pochlubit také jedním primátem. S úspěšností vhazování rovných 56 % nemá přemožitele.

Již několik sezon se trenér gólmanů Martin Láska může opřít o skvěle chytajícího Petra Kváču, který v tomto ročníku zastavil nejvíce pokusů ze všech gólmanů – 866, navíc má také sedmou nejvyšší úspěšnost zákroků (92,42 %). Další střely soupeře ke svému maskovanému muži nepouští exhradecký Richard Nedomlel a i díky tomu drží v Radegast indexu druhou příčku se 123 body. Týmovou produktivitu táhnou dva mladíci. Adam Najman je ve svém týmu s bilancí 9+20 vůbec nejlepší a kometa posledního období Oscar Flynn zase táhne střelecké tabulky s patnácti brankami. Čest zkušených zachraňuje Michal Birner, kterému u jména v tabulce pravdy svítí +15.

Sestavy z minulého utkání