Preview k zápasu
so 22.10.2022 | Tomáš Prodělal

Na úvod 2. čtvrtiny neoblíbená destinace, Lvi zajíždí do Liberce

Hradečtí hokejisté porážkou ve východočeském derby uzavřeli první část sezony, ta druhá na sebe však nenechá dlouho čekat. Už v neděli vyrazí Lvi na souboj šelem do Liberce, aby podruhé v ročníku změřili síly s tamními Bílými Tygry. Oba celky půjdou do utkání se snahou odčinit předchozí porážky. Home Credit Arena není pro celek zpod Bílé věže zrovna oblíbenou destinací, vždyť zde v základní hrací době vyhrál naposledy 27. října 2019. Prolomí tentokrát Východočeši prokletí liberecké haly? Úvodní buly před kamerami ČT sport padne v nedělních 17:20.

„Z naší party tam zbyl jen Jan Ordoš, takže už to pro mě není tak peprné.“

#62 Radek Pilař (o speciální motivaci proti svému bývalému týmu)

Hradec v pátek přišel o svou sérii dvou výher v řadě. Prohra byla o to bolestivější, že šlo o derby s Pardubicemi. Jak utkání viděl univerzál Radek Pilař? „Zápas jsme ztratili ve druhé třetině, kdy jsme dostali rychlé dva góly a poté už byl ten rozdíl celkem velký,“ říká odchovanec Nové Paky. Svěřenci Tomáše Martince se v poslední části snažili vrátit do utkání, naráželi však na výborného Romana Willa. „Pardubice už si to vedení celkem dobře pohlídaly. Měli jsme sice ještě nějaké příležitosti, bohužel jsme je ale neproměnili,“ mrzí porážka hradeckého srdcaře.

Pro levé křídlo čtvrté formace šlo o první ostrý zápas od 18. září, ze hry ho totiž vyřadilo zranění. „Prvních pár střídání bylo trošku náročnější, poté jsem se do toho ale dostal a zápas si užíval. Byla super atmosféra, prostě derby,“ chválí kulisu ve enteria aréně jičínský rodák. On sám poznal rivalitu už v mládežnických kategoriích. Dají se tyto souboje srovnávat? „Náboj a vzájemná nevraživost jsou asi na stejné úrovni, ale skvělá divácká kulisa tomu dává ještě něco navíc,“ hodnotí odlišnosti specialista na oslabení.

Chuť si budou moci Lvi spravit již v neděli, kdy zavítají na led liberecké Home Credit Areny. „Očekávám podobný zápas jako v Pardubicích, bude to hodně vyhecované, navíc mají spoustu skvělých individualit. My se ale hlavně musíme soustředit sami na sebe abychom začali proměňovat šance, které si vytvoříme,“ burcuje před bitvou „Pilka“. On sám pod Ještědem před několika lety strávil jednu sezonu, bude před zápasem cítit zvýšenou motivaci? „Dnes už to není tak speciální, z naší party tam zbyl jen Jan Ordoš, takže už to pro mě není tak peprné,“ uzavírá rychlonohý forvard.

PetrKváča
Odchovanec českobudějovického Motoru a stabilní člen české reprezentace je letos opět brankářskou jedničkou týmu z Podještědí a zatím se mu daří. Ze 265 střel pustil jen 18 gólů, což ho s úspěšností 93,21 % činí 3. nejúspěšnějším gólmanem soutěže.

Liberec – milovník prodlužovaných utkání

Bílí Tygři letos prožívají zajímavý začátek ročníku. Když 16. září začali sezonu výhrou v prodloužení 2:1 nad hradeckým Mountfieldem, po obratu v samotném závěru, asi nikdo nečekal, že tím nastartují nejdelší sérii prodlužovaných utkání v historii české nejvyšší soutěže. V nastaveném čase byli však i velmi úspěšní, druhý bod brali pětkrát ze sedmi případů. Sérii ukončili Severočeši až v 8. kole na domácím ledě proti Českým Budějovicím, mrzet je to ale příliš nemuselo, zvítězili totiž 6:1. V současné době přemožitel Hradce z předloňského čtvrtfinále zažívá lehký útlum. Po porážkách od Pardubic a karlovarské Energie, jak jinak než v nastaveném čase, přišlo také první utkání, ze kterého svěřenci Patrika Augusty odcházeli bez bodů. V pátek ve Vítkovicích sice vedli, Ridera však souboj rozhodla pěti góly v řadě a zvítězila 6:3.

Severočeši jsou se třemi průměrnými góly na zápas dělení třetí ve statistice produktivity spolu s Pardubicemi. Co se týče branek obdržených patří s 31 puky ve vlastní síti spíše k podprůměrným mančaftům. Mužstvo z Podještědí je také druhým nejčastěji střílejícím týmem hned po celku zpod Bílé věže. Dosavadní prvenství zatím mají v úspěšnosti buly, které kralují s 56 procenty. Jestli někde Liberecké tlačí bota, tak je to využití přesilovek, které mají Bílí Tygři vůbec nejhorší (pouhých 14,04 %). Naopak s téměř 80 % ubráněných oslabení se nachází na šestém místě extraligového pelotonu.

Pokud se může trenérský štáb okolo Patrika Augusty o někoho opřít, je to už tradičně brankářská jistota Petr Kváča. Tomu ve statistikách svítí po devíti odchytaných zápasech skvělých 93,21 %, díky tomu je třetím nejúspěšnějším gólmanem soutěže. Týmovou produktivitu překvapivě vede předsezonní lotyšská posila z Litvínova Uvis Janis Balinskis s deseti body (4+6), obránce s číslem 8 navíc na ledě dostává největší prostor ze všech, v průměru necelých 22 minut. V individuálních statistikách mají Bílí Tygři také jedno prvenství. Tomáš Filippi vyhrál 64,49 % svých vhazování, což ho činí nejlepším v této disciplíně.

Sestavy z minulého utkání


Král – Balinskis, Melancon, Vitásek, Štibingr, Derner, J. Dvořák, Rosandić – Birner, A. Najman, Faško-Rudáš – Ordoš, Filippi, Frolík – Flynn, Jelínek, Rychlovský – Vlach, Šír, Čederle.