Preview k zápasu
pá 2.9.2022 | Petr Koval

Lvi pokračují směr Francie! V sobotu zabojují o body v Grenoblu

Náročný program CHL na startu sezony jede dál! Ve čtvrtek Mountfield nestačil v repríze finále z roku 2020 na čtyřnásobného šampiona Ligy mistrů z Göteborgu 2:4. Ze Švédska ale Hradec vyrazil rovnou směr alpské město Grenoble. Přidají Lvi první body do tabulky Champions Hockey League právě proti francouzskému mistrovi? Duel startuje v 18:30.

Mountfield zahájil ostrou sezonu proti jednomu z nejlepších evropských mužstev – švédské Frölundě. Jak vidí srovnání slovenský útočník Oliver Okuliar? „CHL je kvalitní soutěž, hrají ji týmy, které jsou v evropském rankingu nejvýše. Zápas s Frölundou byl oproti přípravě odlišný. Je to jeden z nejlepších evropských týmů. Určitě jsme v určitých fázích utkáních měli navrch. Neřekl bych, že jsme byli slabší. Chybělo nám tam ale něco navíc,“ popisuje debutant v CHL své první dojmy z této soutěže.

A byla to pro něj z individuálního hlediska povedená premiéra. Ve 46. minutě se totiž po skrumáži v brankovišti gólmana Johansson prosadil a snížil na rozdíl jediné branky. „Samozřejmě tam pak šance na srovnání byla. Do konce zápasu zbývalo hodně času. Každý z nás tomu věřil. Bylo to pak ale 2:4, hráli jsme power-play. Kdybychom dali gól, dá se to rychle obrátit,“ ví dvaadvacetiletý hráč, jenž v hradeckém dresu nastupuje s číslem 8.

Duel ve Skandinávii je ale už minulostí a je potřeba koukat dopředu. A to na sobotu, kdy Lvi míří k dalšímu utkání na led francouzského mistra z Grenoblu. „Bude to podobné jako proti týmům v přípravě. Budou dobře bruslit, tlačit se do brány a bude to těžký zápas. Máme toho dost nalétaného, takže nás nečeká nic snadného. Sice je začátek sezony, ale nebude to vůbec lehké. Musíme se na to připravit i mentálně a urvat tři body,“ burcuje hradecká posila.

JakubŠtěpánek
Šestatřicetiletý trojnásobný medailista z MS a jediný český zástupce v dresu Grenoblu se po návratu do České republiky opět rozhodl pro zahraniční misi. Hned v prvním roce pomohl francouzskému celku k titulu a s úspěšností přes 93 % suverénně ovládl brankářské statistiky.

Jordann Perret se vrací domů

Organizace, jež do NHL pomohla například brankáři Cristobalu Huetovi nebo aktuální hvězdě francouzského hokeje – Alexandru Texierovi – je domovinou rovněž pro hradeckého forvarda Jordanna Perreta, který se tak může těšit na pikantní souboj proti kamarádům z reprezentace. Ti svému týmu v posledních čtyřech letech pomohli ke dvěma titulům Ligue Magnus, z nichž nejčerstvější je ten z loňského ročníku.

Tým finského trenéra Jyrkiho Aha musel přes léto četně doplňovat. Hned čtveřice hráčů totiž ukončila svoji profesionální kariéru. Mezi nimi je čtyřnásobný mistr Ligue Magnus Christophe Tartari, trojnásobní šampioni nejvyšší francouzské ligy Julien Baylacq a Sébastien Bisaillon. Nebo vítěz CHL v dresu JYP Jyväskylä Jani Tuppurainen. K ofenzivním ztrátám patří jednoznačně Peter Valier, jenž se v loňském ročníku pyšnil bilancí bodu na zápas.

I přes odchod čtveřice hráčů do hokejového důchodu má Grenoble s průměrným věkem 29 let velmi zkušený tým. Ten navíc doplnil sedmatřicetiletý vítěz Calder Cupu – obránce Robert Raymond. Další kanadskou akvizicí je Chad Nehring. Největšími tahouny týmu jsou bezpochyby ofenzivní eso a kapitán francouzské reprezentace Damien Fleury (44 zápasů, 69 bodů) a Kanaďan Nicolas Deschamps (44 zápasů, 65 bodů). Barvy francouzského mistra hají také českým fanouškům dobře známý Sacha Treille, který působil v Pardubicích, Spartě či Kladně. Atraktivní duel to bude i pro brankáře Jakuba Štěpánka. Zkušený brankář v tamním celku odstartuje druhý rok.

Sestavy z minulého utkání


Štěpánek (36. Garnier) – Lamarche, Hardy, Raymond, Rouhiainen, Holdener, Jalasvaara, Pascal, Dair – Aubin, Champagne, Treille – Fleury, Deschamps, Fabre – Douay, Nehring, Poukkula – Munoz, Koudri, Quattrone.