Preview k zápasu
po 14.11.2022 | Tomáš Kalas, Jan Vavřina

Hradečáci odletěli do Karlstadu. Lvy čeká osmifinále CHL!

Tři speciální výjezdy, tři výhry. V tomto ohledu jsou Hradečtí stoprocentním týmem. Lvi mají možnost tuto úspěšnost i nadále udržet na maximu, čeká je však velmi náročná bitva. V 16:30 se speciál odlepil od ranveje Letiště Václava Havla v Praze a po bezmála třech letech zamířili hokejisté s fanoušky na jedné palubě do Švédska, tentokrát ale do Karlstadu. Od úterních 18:05 se utkají v osmifinále Ligy mistrů s místním Färjestadem, který se může pyšnit mistrovským titulem domácí ligy z uplynulého ročníku. V lednu 2020 se ze Stockholmu Mountfield vracel domů s výhrou 3:1, zopakuje podobný výsledek a přenese si náskok do odvety?

„Věřím, že budeme konkurenceschopní a odehrajeme dobrý zápas.“

Tomáš Martinec (o prvním osmifinálovém duelu)

Přestože los ke Lvům příliš přívětivý zrovna nebyl, nejen hlavní trenér Tomáš Martinec se na střet se švédským celkem těší. „Těšíme se a vážíme si postupu ze skupiny. Čeká nás evropský TOP tým a další konfrontace s rychlým severským hokejem. Färjestad je druhý ve své lize, je to celek s druhým nejvyšším počtem nastřílených branek. Věřím ale, že budeme konkurenceschopní a odehrajeme dobrý zápas,“ sděluje Martinec své pocity těsně před odletem směr Skandinávie.

Komplikací pro Hradec byla do určité míry reprezentační přestávka, tým tak nemohl trénovat kompletní. Mislav Rosandič se například připojil až na letišti před odletem, Oliver Okuliar odehrál dva duely na Německém poháru, turnaj Karjala absolvoval Marek Zachar. Zkušený kouč ale v tom přílišnou komplikaci nevidí. „Myslím si, že to nebude problém. Nechtěl bych se na to ani vymlouvat, na druhou stranu kluci z nároďáků nabrali cenné zkušenosti a myslím si, že budou rozehraní, jenom naskočí z mezinárodního hokeje a pomůžou nám,“ věří Martinec. „A co se týče Mislava, ten dříve v Hradci hrál a myslím, že náš styl hokeje se od té doby příliš nezměnil. Mluvili jsme spolu, ví, do čeho jde a těší se. Věřím, že nám pomůže,“ dodává směrem k nové posile Východočechů.

Jak probíhala příprava během reprezentační pauzy na Färjestad? „Vzhledem k tomu, že byla reprezentační přestávka, tak jsme se v první části věnovali spíše regeneraci a odpočinku. Program je náročný a někteří kluci se potřebovali doléčit. Ve druhé půlce jsme intenzivně trénovali, byly tam i dvoufázové tréninky, poslední dny jsme se ale už věnovali soupeři,“ rekapituluje devítidenní pauzu od extraligy 49letý trenér. K jezeru Vänern však nepoletí hokejisté sami. Na palubě jednoho letadla totiž bude i vedení, včetně partnerů a fanoušků. „Je to skvělé, že se vedení podařilo vypravit letadlo i s fanoušky. Je to pro nás o to více zavazující. Jejich podpora bude důležitá a věřím, že bude samozřejmě příjemná i cesta zpět,“ doufá Martinec ve vítězný návrat.

LinusJohansson
Vyjma sezony 2020/21, kdy si odskočil na nepříliš úspěšnou štaci do KHL, je od roku 2018 srdcem Färjestadu. Jakožto kapitán dotáhl klub od jezera Vänern k loňskému titulu a reprezentuje Švédsko i v seriálu Euro Hockey Tour. Na poslední Karjale měl bilanci 0+2.

Färjestad je v SHL druhý, v CHL nestačil jen na Straubing

Úřadující švédský mistr měl ve své domovské lize sice rozpačitý vstup do soutěže, poté se ale rozehrál, z posledních deseti duelů má společně s Timeou a Leksandem nejlepší formu v soutěži a aktuálně je na druhém místě s 32 body. Vedoucí Växjö má jenom o dva body více. Co se Ligy mistrů týče, tam si Färjestad zajistil postup poměrně snadno. Ve společnosti německého Straubingu, Krakova a Villachu si vstupenku do vyřazovacích částí vybojoval prakticky už po třech kolech, souboj o první místo se Straubingem ale na dálku prohrál, proto postoupil z druhého místa.

Jak Hradec, tak celek z Karlstadu se mohou pyšnit v rámci evropské konfrontace velmi silnou disciplínou v podobě vyhraných vhazování. Färjestad má dokonce s úspěšností 60 % ve statistice první místo, Lvi jsou na tom jenom o něco hůře s úspěšností 55,87 %. Podobně jsou na tom osmifináloví soupeři i s průměrným využitím početních výhod. Severský mančaft je pouze o dvě mužstva lepší oproti Východočechům, jenž mají 17,39% úspěšnost v přesilovkách. Přestože nejsou domácí příliš aktivní v rozdávání hitů, když jich průměrně rozdají 4,5 za jedno utkání, pyšnit se mohou silnou obranou. 12 inkasovaných gólů v základní skupině čítající šest střetnutí je čtvrté nejmenší číslo. Na druhou stranu, proti Färjestadu bude stát druhý nejsilnější útok soutěže, Hradec totiž má necelých pět branek na zápas.

Nejproduktivnějším hráčem soupeře je v CHL útočník Marcus Nilsson, kterému na tuto pozici stačilo osm kanadských bodů, přičemž všechny jsou z asistencí. O pozici nejlepšího střelce bojují aktuálně rovnou čtyři hráči, v kombinaci s nahrávkami je na tom ale na špici kapitán Linus Johansson. S bilancí 3+4 je navíc druhý nejlepší hráč v kanadském bodování. Defenziva týmu z univerzitního města hodně stojí i na Theodoru Lennströmovi, jenž je s 20:27 minutami i nejvytěžovanější hráč. V prostoru brankoviště dává realizační tým prostor více Dennisovi Hildebymu, který odchytal čtyři zápasy a má procento úspěšnosti 91,03.

Sestavy z minulého utkání


Tomkins – Lindroth, Pokka, Göransson, Nyström, Bergkvist, Tornberg, Berglund – Nilsson, Ejdsell, Lindqvist – Nygård, Elie, Åslund – Lawner, Johansson, Viksten – Lundh, Westfält, Andersen.

V 16:30 odlétáme směr Karlstad 🛫🇸🇪

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pondělí 14. listopadu 2022