Preview k zápasu
so 13.1.2024 | Tomáš Kalas, Tomáš Prodělal

Hradec v neděli zamíří do Olomouce, v zádech s fanoušky

Pátečním derby začal Lvům týden s vloženým kolem. V neděli se představí podruhé v základní části na ledě Olomouce a budou chtít složit reparát za prohru s Dynamem. K tomu jim budou dopomáhat i fanoušci, jenž vyhlásili výjezd zimy a dá se očekávat, že dost možná zaplní celý hostující sektor. Hradec navíc může udržet neporazitelnost proti hanáckému soupeři v tomto ročníku. Utkání začíná v 17:00.

„Bude to hodně náročné utkání, navíc tam bude velká zima, nikdy tomu nebylo jinak.“

#94 Jordann Perret (o nedělním duelu v Olomouci)

Ani napotřetí nedokázali hradečtí hokejisté porazit pardubického rivala. I přes porážku 2:3 ale duel 35. kola hodnotí útočník Jordann Perret relativně kladně. „Sice nemáme body, ale podle mě jsme odvedli dobrou práci, můžeme na tom stavět a sbírat body. Utekl nám začátek, povedlo se nám na to ale zareagovat a vrátit zpátky do zápasu,“ naráží na nepovedený úvod utkání, v němž Dynamo odskočilo do vedení 2:0. „Potřebujeme být soustředěni celých šedesát minut a udržet tempo,“ dodává směrem k dalším střetnutím devětadvacetiletý rychlonohý forvard.

Oba góly Lvů padly v přesilových hrách, zajímavostí může být, že stejně tak tomu bylo i v prvním letošním derby. „Přesilovky se nám dařily, drželi jsme se toho, co jsme měli hrát,“ je spokojen s početními výhodami Perret. „Věděli jsme, že je Will skvělý brankář, proto jsme se snažili clonit v předbrankovém prostoru, aby toho tolik neviděl. Šťáva to pak vzal dvakrát na sebe, trefil to skvěle,“ oceňuje křídelníka první útočné formace francouzský útočník. Pro něj to navíc zůstává stále speciální duel, v Pardubicích totiž strávil dvě sezony. „Je to pro mě vždycky speciální, odehrál jsem tam nějaké roky. Navíc je to derby, jsou tam emoce a nikdo nechce odcházet poražený. V kabině vždy vypisuji i finanční motivaci pro kluky,“ pokračuje stabilní člen francouzské reprezentace.

Už v neděli čeká Mountfield utkání na olomouckém ledě, kde se dá čekat zcela odlišný duel. V něm budou totiž Východočeši tím týmem, který je považován za favorita. „Bude to hodně náročné utkání, navíc tam bude velká zima, nikdy tomu nebylo jinak,“ směje se autranský rodák. „Olomouc hraje specifický hokej, musíme se soustředit na sebe a tlačit se více do brankoviště. Jedeme tam připraveni vzít tři body,“ hlásí odhodlaně útočník, jenž nasbíral za 33 utkání 14 kanadských bodů.

JakubSirota
Kroměřížský rodák zvolil po mistrovství světa hráčů do osmnácti let americkou cestu a postupem času se na univerzitě v Maine vypracoval v roli kapitána. Po uplynulém ročníku se pokoušel získat nabídku od týmů z NHL, ale neúspěšně, a tak se přesunul do Olomouce. V týmu se rozhodně neztratil a je třetím nejproduktivnějším obráncem.

Olomouc se drží v postupové dvanáctce

Hanáci měli velmi zajímavý prosinec. Od porážky právě v Hradci vyhráli čtyři utkání v řadě, dva body si navíc připsali na ledě Litvínova, jenž je na domácím ledě nejlepší celek v soutěži. Poté ale přišel těžký los, se skóre 3:14 Kohouti nebrali ze tří zápasů ani bod a čekal je poslední výjezd roku 2023 na Spartu. Před téměř třinácti tisíci diváků, z čehož přes tisíc bylo těch olomouckých, ale předvedla Mora skvělou třetí třetinu a po výhře 4:1 vezla speciálním vlakem domů tři body. V novém roce se ale celku ze středomoravské metropole tolik nedaří. Vyjma vítězství nad Plzní ostatní zápasy prohrála a drží se na 11. místě s pouhou pětibodovou ztrátou na osmou Kometu.

Moře nefunguje především defenziva. I vlivem dvou osmigólových přídělů od Pardubic a Plzně je se 107 inkasovanými brankami třetí nejvíce inkasující tým, třetí místo odspodu patří pak Olomouci i v rámci útoku. V přesilových hrách to taktéž není příliš oslnivé, využití 16,13 % je jenom o desetinu lepší než má Motor v pozici nejhoršího celku, přitom Kohouti strávili v početní výhodě 210 minut a 55 sekund, v čemž jim patří čtvrté místo. Červenobílí také museli mnohdy dotahovat, úvodní trefu v utkání dali jenom v devíti případech z pětatřiceti.

Životní sezonu prožívá v dresu Hanáků hned několik hráčů. Týmovou produktivitu se 24 kanadskými body vede čtyřiadvacetiletý Jakub Navrátil, zajímavější je ale příběh Roka Macuha. Ten ještě tři sezony zpět nastupoval v druholigovém Novém Jičíně, aby se následně přes Šumperk a Přerov dostal k extraligovému angažmá. S deseti góly je hned za Navrátilem druhý nejlepší střelec týmu. Kvalitu si drží i sedmatřicetiletý obránce Jiří Ondrušek, jenž například čtyřmi asistencemi dopomohl k vysoké výhře Olomouce nad Plzní na domácím ledě. Brankařská pozice se rovnoměrně rozděluje tak, jak na to byli v univerzitním městě vždy zvyklí. O pět duelů více má odchytáno Branislav Konrád, který tvoří dvojici s Jakubem Sedláčkem. Slovenský gólman má také lepší čísla, úspěšnost zákroků si drží lehce nad 90 procent.

Sestavy z minulého utkání

Konrád – Škůrek, Ondrušek, Rašner, Řezníček, Černý, Švrček, Sirota – Bambula, Macuh, Kunc – Navrátil, Nahodil, Káňa – Klimek, Knotek, Kusko – Orsava, Anděl, P. Musil.