Akademie ČH
po 12.12.2022 | Eva Šafranková

Dorost poprvé v nadstavbě hraje venku, devítka míří na sever Čech

Mládežnické kategorie čekají poslední duely v roce 2022. Junioři mají na programu čtyři utkání. Nejprve v úterý doma přivítají brněnskou Kometu, kterou budou chtít porazit i potřetí v sezoně, a o den později Jihlavu. V neděli se pak střetnou na ledě úřadujícího mistra z Plzně a hned v pondělí s pražskou Spartou, semifinalistou loňského ročníku. Dorost si poprvé v nadstavbě zahraje venku, a to v pátek ve Vítkovicích. A deváťáci se pokusí ve dvou kláních na severu Čech vrátit na vítěznou vlnu.

Přidají junioři druhé vítězství v řadě?

V prosinci se juniorce zatím poměrně dařilo, z dosavadních třech utkání mohla slavit výhru hned dvakrát. Nejprve v derby urvala důležité dva body v prodloužení a naposledy v dramatickém duelu zvítězila v Karlových Varech 3:2. Mezi tím ale padla s Litvínovem 4:5, ačkoliv dokázala smazat třígólové manko. S touto bilancí jí stále patří předposlední příčka v extralize. Pořád se trápí v koncovce, doposud vstřelila 62 branek, vedoucí Třinec jich umístil do klece soupeře rovných 100. Výborné výkony předvádí šestý nejlepší střelec ligy Petr Moravec (15+11) a také gólman Jan Kasal s úspěšností 92,69 %.

Nejstarší mládežníci přivítají na domácím ledě v úterý ve 13:00 Brno, které dokázali porazit v obou případech a budou chtít tak určitě učinit i potřetí. Kometa se drží na desátém místě a je s 206 trestnými minutami nejméně vylučovaným týmem. Jistotou v bráně je Jan Kavan, čtvrtý nejlepší gólman soutěže. O den později přijede do ČPP Arény čtvrtá Jihlava, tento mač začíná v 17:30. Dukla je čtvrtým nejčastěji střílejícím mužstvem, v průměru vyšlou 34,96 střel za zápas. Kromě toho je třetím nejtrestanějším celkem, avšak v oslabení dokázala skórovat čtyřikrát, což je čtvrtý nejlepší počin. I v tomto případě je možné, že si Lvi vylámou zuby na brankářovi, protože Filip Maláč je s úspěšností 93,25 % jen o jednu pozici níž než brněnský strážce svatyně.

Hradečtí junioři budou pokračovat v nabitém programu i nadále. V neděli od 13:00 nastoupí proti úřadujícímu mistrovi z Plzně, kterému aktuálně náleží devátá příčka. Indiáni měli k dispozici 93 přesilových her a využili jich 27, což je nejlepší bilance. Týmovou produktivitu táhnou Marek Soukup (10+20) a Matyáš Borák (13+14). Druhý venkovní zápas odehrají svěřenci Jiřího Janouška ml. v pondělí v předvánočním týdnu od 18:00 v hlavním městě, a to proti páté Spartě. Nejvíce by si měli dát pozor na Ondřeje Hrabíka, jenž s bilancí 16+28 vévodí celkové produktivitě, a také na Davida Senčáka (9+20), který uzavírá první desítku kanadského bodování. Pražané v ničem extrémně nevynikají, spíše jsou ve všech dovednostech průměrní. Kde je ale tlačí bota, to jsou početní nevýhody. V těch jsou s 73,98% úspěšností nejhorší.

Dorost odstartuje řadu venkovních duelů na východě republiky

Očekávalo se, že vyšší nadstavba bude velmi vyrovnaná, a to se i potvrdilo. Dorostenci z dosavadních pěti odehraných utkání dvakrát vyhráli. V tabulce se tak nachází spíše ve spodních patrech, konkrétně na 8. místě. Naposledy na domácím ledě nestačili na Mladou Boleslav 2:4. Na programu měli ještě duel s Bílými Tygry z Liberce, ten byl však kvůli marodce hradeckého týmu odložen. Lvi by měli zapracovat na produktivitě, s 16 vstřelenými góly jsou totiž třetí nejhorší. Spolehnout se naopak mohou na početní výhody, ve kterých mají úspěšnost 31,58 %, a jsou tak druzí nejlepší.

V pátek od 17:00 ve Vítkovicích započnou sérii čtyř venkovních soubojů. Oba týmy mají stejný počet bodů, ale Ridera se nachází o příčku níž než Hradec, jenž má ještě zápas k dobru. Podobně je na tom i s produktivitou, nastřílela pouze o dvě branky více než Východočeši. V zadních řadách se trenéři mohou spolehnout na Štěpána Vávru, který se s 92,23% úspěšností vyskytuje mezi sedmi nejlepšími gólmany nadstavby. O den později se měli Lvi střetnout s posledním Zlínem, který ještě ani jednou nevyhrál, ale tento duel je z důvodu jeho nemoci zrušen.

Devítka se pokusí dostat zpět na vítěznou vlnu

Devátá třída si vytvořila šňůru pěti výher za sebou, aktuálně se však potýká s opačným problémem. Na svém kontě má totiž dvě prohry, poslední z nich přišla od Karlových Varů, které tento mač ovládly 4:1. Stále se však Lvíčata drží mezi třemi nejlepšími celky nadstavby. Toho dosáhla nejen díky 20% využití přesilových her, což je druhý nejlepší počin, ale také pouhých 70 trestných minut, a to znamená nejméně vyloučení ze všech.

Tuto kategorii čeká stejně jako dorost dvě venkovní utkání. První z nich startuje ve čtvrtek ve 13:00 v Liberci, kterému bude chtít Mountfield odčinit porážku 0:3 z prvního vzájemného duelu. V porovnání jsou Bílí tygři o pozici výš, mají o čtyři body víc a ještě jeden zápas k dobru. Na druhém místě se také nachází ve statistice vstřelených branek. Obávat se nemusí ani oslabení, které dokáží ubránit nejlépe (úspěšnost 96,23 %). V sobotních 12:30 se Hradečtí střetnou s Chomutovem, nejvíce trestaným týmem. To se logicky projevuje i v početních nevýhodách, ve kterých jsou druzí nejhorší a 11krát při nich inkasovali. Zároveň se však mohou spolehnout na opačnou speciální formaci, která se řadí hned za hradeckou přesilovkou.


Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 31. kolo, út 13.12.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Kometa Brno Brno
13:00
JUNIOŘI: 32. kolo, st 14.12.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dukla Jihlava Jihlava
17:30
9. TŘÍDA: 12. kolo, čt 15.12.2022
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
DOROST: 7. kolo, pá 16.12.2022
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
9. TŘÍDA: 14. kolo, so 17.12.2022
Piráti Chomutov Chomutov - Mountfield HK Mountfield HK
12:30
JUNIOŘI: 33. kolo, ne 18.12.2022
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
JUNIOŘI: 34. kolo, po 19.12.2022
HC Sparta Praha Sparta Praha - Mountfield HK Mountfield HK
18:00