Preview k zápasu
so 19.2.2022 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Další soupeř z elitní čtyřky. Lvi přivítají Plzeň a víc fanoušků

Konečně budou tribuny o něco plnější! Od soboty totiž na stadiony může dorazit mnohem více než 1000 diváků, v neděli tak hradeckým hokejistům v atraktivním souboji proti Plzni pomůže i bouřlivější atmosféra. Mountfield si na svém ledě bude chtít připsat šestou výhru v řadě a potvrdit výhru z derby. Podaří se to? Úvodní buly padne v 17:20.

„Doufám, že fanoušků přijde co nejvíc, pořádně si zafandí a my jim dáme důvod k radosti.“

#30 Jakub Lev (o větším počtu fanoušků na stadionu)

V úvodních letošních derby šel do vedení vždycky soupeř, dvakrát ze tří pokusů se to povedlo Jakubu Lvovi a jeho spoluhráčům otočit. Nyní byl vývoj zápasu jiný, Mountfield otevřel skóre už ve druhé minutě. „Trošku jsme se ponaučili z těch předchozích třech derby, tam jsme vždycky začali špatně. Tentokrát jsme si na tom dali záležet a myslím, že jsme hráli po celý zápas to, co jsme chtěli. Jediná malá komplikace přišla, když Pardubice daly gól. Pak jsme si to pohlídali a podali dobrý výkon,“ je spokojený člen elitní letky.

Ten je rád za páteční tři body, posun na první místo v tabulce i za to, že si nepohorší sousedské vztahy. „Už jsem v Hradci nějakou dobu, takže jsem tu atmosféru nasál. Když jsme jeli s klukama na zápas, tak jsem potkal sousedy a ti nám říkali, že jestli prohrajeme, ať se vůbec nevracíme. Že nás nenechají vyspat,“ culí se. „Takže ta výhra je pro ně i další fanoušky. Ať jsme všichni spokojení,“ pokračuje v dobrém rozmaru.

Vždy vyhrocený duel je ale už zapomenut, hradečtí hokejisté se již chystají na nedělní zápas proti indiánům. „Na Plzeň se těším, je to takový můj druhý domácí tým, který budeme chtít porazit. Přijede mi rodina a hodně kamarádů, po zápase tady zůstávají. Doufám, že vyhrajeme a trošku jim zkazím radost. Ať se máme pak u dobré večeře o čem bavit,“ očekává přátelské špičkování a zároveň vyhlíží zaplněnější tribuny. „Na to se těším úplně nejvíc. Konečně bude víc lidí a lepší atmosféra. Doufám, že si fanoušci najdou cestu, přijde jich co nejvíc, pořádně si zafandí a my jim dáme důvod k radosti,“ dodává závěrem Jakub Lev.

FilipPřikryl
Dvacetiletý mladíček se po novém roce rozjel a celkem pravidelně boduje, s nejproduktivnějším hráčem Plzně Michalem Bulířem tak vytvořil silné duo, které doplňuje Filip Suchý.

Udrží Plzeň čtyřku?

Indiáni jsou jedním z největších překvapení celé sezóny. V létě totiž prošla organizace velkými změnami. Lavičku opustil a do Hradce zamířil Ladislav Čihák, kormidla se ujalo duo Miloš Říha a Václav Baďouček. Zároveň západ Čech opustila opora v podobě Milana Gulaše. Jenže díky ideálnímu doplnění týmu se aktuálně Plzeň nachází na 4. místě tabulky se ziskem 83 bodů a šestibodovou ztrátou na třetí Pardubice. Avšak hlídat si musí indiáni také záda, protože se na ně dotahují České Budějovice a také pražská Sparta. Ve prospěch Západočechů avšak hovoří současná forma, před porážkou v Praze 3:5 totiž svěřenci dua Říha-Baďouček bodovali šestkrát v řadě. A naposledy se vrátili na vítěznou vlnu, když si doma poradili s Litvínovem 4:3 v prodloužení.

Jestli jsou indiáni v něčem extraligoví premianti, tak rozhodně v početních (ne)výhodách. Jelikož jak v přesilovkách, tak i v oslabeních je Plzeň jedním z nejlepších týmu celé extraligy. V početních nevýhodách jsou Plzeňští nejlepší v lize s úspěšností 89,08 %, magickou 90% hranicí se mohou pyšnit na venkovních stadionech. No a přesilovky? V nich nasázeli Bulíř a spol. už 50 gólů, a s úspěšností 23,90 % jsou druzí nejlepší v lize za třineckými Oceláři. Západočeši se rovněž mohou pyšnit silným brankářským duem, kterému poslední dobou vládne Dominik Pavlát před zkušenějším Miroslavem Svobodou. Pavlát v dosavadních pěti únorových zápasech pustil za svá záda pouze sedm puků a připsal si dvě čistá konta za sebou (po výhrách nad Boleslaví 3:0 a Zlínem 4:0).

Málokdo v létě věřil, že Plzeň dokáže nahradit Milana Gulaše. Ale nakonec se tomu skutečně tak stalo, protože po přesunu z Liberce prožívá na západě Čech snovou sezónu Michal Bulíř, jenž s 54 kanadskými body (26+28) bojuje o čelo produktivity i korunu krále střelců. Aktuálně je v obou kategoriích druhý za sparťanem Filipem Chlapíkem. Vedení v čele s Tomášem Vlasákem vyšla také sázka na cizince. Švéd Ludwig Blomstrand už ku příkladu nasázel 20 gólů, což před ním z cizinců dokázali v Plzni pouze dva (Ján Sýkora a Nicholas Johnson). Velkými ztrátami ale Západočeši utrpěli v obraně, jelikož David Jiříček musel po Vánocích na operaci a nejproduktivnější bek ligy Peter Čerešňák odcestoval na olympiádu. A tak museli otěže převzít jiní. Třeba Lukáš Kaňák, který naposledy zapsal tři kanadské body, čímž prožil nejpovedenější extraligový večer. Navíc je tento plzeňský odchovanec s +13 suverénně nejlepším hráčem týmu ve statistice plus/mínus.

Pravidla vstupu na utkání

Zápas proti Plzni může navštívit větší množství fanoušků než dosavadní tisícovka. Nyní může dorazit 1000 diváků + 50 % zbývající kapacity míst na sezení. Kromě permanentkářů bude umožněn vstup majitelům jednotlivých vstupenek. Jejich prodej probíhá on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách.

U vstupů do ČPP Arény bude probíhat již pouze kontrola platné permanentky nebo vstupenky (není nutné prokazovat tzn. bezinfekčnost), další informace naleznete zde. Návštěvníci utkání zároveň musí i nadále dodržovat všechna platná protiepidemická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Novotný – Nedomlel, Blain, Pilař, Pavlík, Jank, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Cingel, Orsava.