Preview k zápasu
st 4.1.2023 | Petr Koval

Další sok z TOP4! Lvi jedou na předehrávku do Plzně

Výsledek 3:2 po prodloužení? Přesně tak dopadly tři poslední duely Mountfieldu. V jeho neprospěch skončil jen úterní zápas s Třincem, kdy Východočeši neudrželi dvoubrankové vedení. Nyní čeká svěřence Tomáše Martince v předehrávce 35. kola rozjetá Plzeň. Uspějí Lvi v LOGSPEED CZ Aréně podruhé v ročníku? Utkání můžete sledovat na programu O2 TV Sport, startujeme netradičně ve čtvrtek v 17:30.

„Udělali jsme tam své první letošní body, ‚Paji‘ tam dal svůj první gól… Těším se tam, nebudu lhát.“

#16 Martin Štohanzl (o prvním utkání v Plzni)

Východočeši v úterním duelu ztratili dobře rozehraný zápas s Třincem a prohráli 2:3 po prodloužení. „Určitě je to pro nás ztráta. Mohli jsme získat tři body, měli jsme k tomu dobře nakročeno. Bohužel to nevyšlo, máme jen jeden. Ale ceníme si ho, protože každý bod je důležitý. Známe naši sílu. Víme, že můžeme hrát s každým. Všichni se dají porazit. Bohužel na dva góly se těžko vyhrává,“ hodnotí hráč s přezdívkou „Klokan“.

Třiadvacetiletý útočník v letošním ročníku dosud nasbíral dva body, když právě proti Plzni mimo jiné asistoval na první extraligový gól Lukáše Pajera. „Na utkání vzpomínám rád. Udělali jsme tam své první letošní body, ‚Paji‘ tam dal svůj první gól… Těším se tam, nebudu lhát. Doufám, že pomůžu mužstvu i bodově a dovedeme zápas k vítězství,“ říká šikovný forvard a doufá, že i on se střelecky prosadí. „Každý zápas věřím, že přispěju více než doteď. Pořád na to čekám. Snažím se více chodit do brány a častěji střílet. Čekání na gól už je dlouhé. Občas to dostávám od kluků sežrat, ale to k tomu patří,“ dodává.

A jakou bitvu Martin Štohanzl očekává za západě Čech? „Hrají podobný hokej jako my. Mají to založené na bruslení, soubojích a na dobrém systému. Musíme být otravní, dostávat puky na branku a co nejvíce clonit gólmanovi,“ popisuje. Klíčem k úspěchu budou i speciální formace. „Přesilovky i oslabení rozhodují zápasy. Málokterý tým vás přehraje pět na pět, že by dal tři nebo čtyři góly. Utkání jsou letos hodně vyrovnaná, to potvrzuje i tabulka. Její střed je strašně natřískaný. Dvakrát vyhraješ, dvakrát prohraješ a můžeš být o čtyři místa jinde. Můžeš být pátý, ale taky klidně předposlední. Věřím, že to zvládneme,“ uzavírá hradecký forvard.

KryštofHrabík
Už v sedmnácti debutoval v extralize. Po zámořské štaci přestoupil do Plzně, kde si svými výkony řekl o premiérovou pozvánku do seniorské reprezentace. A i nyní má dobrou formu. Bodoval v poledních čtyřech zápasech v řadě. Protáhne svoji příznivou sérii?

Plzeň? Skvělá forma a úspěšné speciální formace

Západočeši v letošní sezoně zažili dvě zcela odlišná období. Jejich vstup do ročníku byl nejhorší za sedmnáct let. Jenže to je pryč. Tým Petra Kořínka bodoval z posledních deseti klání hned osmkrát, lepší bilanci má aktuálně jen Sparta. To ho po zásluze vyneslo až na čtvrtou příčku extraligové tabulky. Poslední duel sehráli modrobílí proti Kladnu, kterému na vítězství nestačilo ani posunutí vlastního věkového rekordu střelce Jaromíra Jágra, a zvítězili 4:3.

Indiáni jsou druhým nejméně střílejícím týmem v soutěži. Jejich efektivita je ale parádní a s úspěšností 10,1 % patří jejich střelba na druhou příčku. Opřít se mohou také o speciální formace. Přesilovkovým gólem skončí každá pátá plzeňská početní výhoda, což je čtvrté nejlepší číslo. Ještě lépe je na tom celek z města piva v oslabení. Obranná formace Škodovky ubránila 83,64 % přesilovek soupeře, čímž se řadí mezi nejlepší trio extraligy – ovšem zásadně se liší hra ve čtyřech doma a venku. Zatímco na kluzištích soupeřů jsou Západočeši v této statistice jasně nejlepší, před vlastním publikem třetí nejhorší.

Týmové produktivitě vládne s bilancí (13+16) Petr Kodýtek, jenž je rovněž na sedmém místě v kanadském bodování extraligy. Mezi obránci je produktivní Petr Zámorský. Ofenzivní bek nasbíral ve 24 zápasech 22 bodů a s libereckým Balinskisem se dělí o titul nejproduktivnějšího zadáka ligy. Hráč se 134 starty v hradeckém dresu je také nejvytěžovanějším borcem soutěže. Průměrně stráví na ledové ploše neuvěřitelnou porci přes 27 minut. Jeho letošní nejdelší pobyt na ledě se datuje do utkání právě s Hradcem, kdy odehrál nevídaných 32 minut a 15 sekund. V brankovišti dostávají takřka shodný prostor oba gólmani a o jejich výkony se čtvrtý celek tabulky může rozhodně opřít. Miroslav Svoboda naskočil do 18 duelů (úspěšnost 92,35 %, průměr 2,49). Jeho o čtyři roky mladší kolega Dominik Pavlát odchytal jen o dvě utkání méně (úspěšnost 92,68 %, průměr 2,16).

Sestavy z minulého utkání