Tiskové zprávy
út 31.1.2023 | Jan Vavřina | Foto: Jaakko Heiskanen / savonsanomat.fi

Změna v bráně. Jan Růžička se loučí, přichází Matěj Machovský

Krátce před koncem přestupového období, které je stanoveno na půlnoc 31. ledna, dochází v kádru Mountfieldu HK k další změně. Ta se tentokrát týká brankářského postu. Po sedmnácti odchytaných zápasech opouští hradeckou organizaci Jan Růžička. Jeho post zaujme pro zbytek aktuálního ročníku devětadvacetiletý Matěj Machovský, jenž předčasně skončil ve finském týmu KalPa.

Před pár dny zveřejnil klub informaci týkající se brankářské dvojice pro příští sezonu, tu budou tvořit Patrik Bartošák a Henri Kiviaho. U Jana Růžičky tím pádem vyvstala otázka další budoucnosti, která se však záhy vyřešila. Rodák z Mladé Boleslavi si po dohodě s klubem a ve spolupráci s agentem sehnal hostování v jiném oddílu, kterým je pardubické Dynamo. Zároveň se obě strany domluvily na předčasném ukončení kontraktu, a to k 30. dubnu 2023.

Více informací přináší generální manažer Aleš Kmoníček. „Současná situace ohledně Růži není jednoduchá. Jeho působení v našem klubu neprobíhá podle jeho ani našich představ. Mrzí mě to o to více, že se jedná o charakterního a pracovitého kluka. Situace se však vyvinula tak, že jsme se snažili s ohledem na jeho další kariéru a již podepsanou brankářskou dvojici pro příští sezonu najít určitý kompromis, který by byl dobrý pro všechny strany. Když se objevil klub, který projevil o Honzu zájem minimálně pro zbytek letošního ročníku, zintenzivnili jsme jednání ohledně příchodu brankáře, jenž doplní Henriho Kiviaha. Každopádně chci Honzovi poděkovat za jeho působení v našem klubu a popřát mu hodně štěstí a především zdraví v jeho další hokejové kariéře,“ vzkazuje člen vedení klubu.

„V Matějovi získáváme do konce letošní sezony zkušeného brankáře.“

GM Aleš Kmoníček (o příchodu posily do brankoviště)

Zmíněným gólmanem, který bude spolu s Henrim Kiviahem strážit hradeckou klec ve zbytku sezony, je Matěj Machovský. Brankář s bohatými zkušenostmi ze zámoří, KHL, reprezentace i extraligy. V loňském ročníku nastupoval za Spartu Praha a Dinamo Riga, letos odchytal 13 duelů ve finském mužstvu KalPa. Pro nadcházející měsíce se však vrací zpět do Česka, tentokrát do hradeckého Mountfieldu.

Opavský rodák by se měl k týmu připojit v průběhu středy. „Měli jsme vytipováno více brankářů, ale někteří se nakonec rozhodli zůstat ve svých klubech a jiní nebyli svými kluby uvolněni. Byli jsme samozřejmě i ve spojení s Matějem a jeho agentem. Vzhledem k tomu, že trvalo nějakou dobu ukončení jeho smlouvy ve Finsku, definitivní dohodu jsme učinili až den před koncem přestupního období. V Matějovi získáváme do konce letošní sezony zkušeného brankáře, který se na působení v našem klubu moc těší,“ dodává k brankářské otázce generální manažer.

S 31. lednem je podoba kádru pro sezonu 2022/23 definitivní, sportovní vedení klubu však zároveň pracuje na skladbě týmu pro ročník nadcházející. Už nyní je však jasné, že v něm nebudou pokračovat hradecké stálice z posledních let Jakub Lev a Lukáš Cingel. „S oběma hráči jsme vedli naprosto otevřená a férová jednání o jejich možnosti zůstat i nadále a byli jsme i předběžně domluveni na parametrech nové smlouvy. Kuba se především kvůli rodině a svému dalšímu podnikání vrací domů a Lukáš se také chtěl přiblížit své rodině na Slovensku. Navíc nabídka, kterou dostal, je pro něho velice lukrativní a určitou výzvou po šesti letech strávených v Hradci. Oba dva jsou však v tuto chvíli připraveni bojovat ve zbytku sezony za Hradec a dosáhnout co nejlepšího umístění v play-off,“ uzavírá Aleš Kmoníček.

Profil Matěje Machovského

Matěj Machovský se narodil 25. července 1993 v Opavě a právě ve Slezanu začal s hokejem. Od dorosteneckého věku prokazoval svůj talent a byl pravidelným reprezentantem, zachytal si na mistrovství světa „osmnáctek“ i „dvacítek“. To už byl v kanadské juniorské OHL, kde odchytal dva a půl roku za tým Brampton Battalion.

Po juniorském šampionátu se vrátil do vlasti a upsal se Plzni. A právě v dresu indiánů se stal extraligovou stálicí. Západočeši na něj hodně sázeli, odchytal naprostou většinu utkání, táhl tým v základní části i play-off a výsledkem je mimo jiné bronz z roku 2016 při úspěšnosti zákroků ve vyřazovacích bojích přesahující hranici 93 %. Pozvánky do reprezentace tak chodily pohybově skvěle vybavenému brankáři i nadále.

V sezoně 2017/18 se chtěl kariérně posunout a bylo z toho angažmá na farmě Detroit Red Wings v týmu Grand Rapids Griffins. Tam dostal ale prostor jen ve čtyřech duelech, víc toho odchytal ještě o patro níže – v ECHL v dresu Toledo Walleye. Po zámořské štaci se vrátil do hlavního města naší vlasti a tři roky hájil sparťanský dres.

V ročníku 2021/22 si vyzkoušel KHL v Dinamu Riga, jenže si připsal pouhých šest startů, a tak následoval návrat do Sparty. Po konci sezony zamířil do další destinace, poprvé na sever. Trikot finského celku KalPa navlékl před hlavu třináctkrát, než v klubu předčasně skončil. Po vyvázání se z kontraktu se domluvil na angažmá pro zbytek sezony v hradeckém Mountfieldu.

Statistiky Matěje Machovského