Preview k zápasu
út 14.2.2023 | Tomáš Prodělal

Zápasový maraton pokračuje! Do Hradce přijíždí litvínovská Verva

Družinu Tomáše Martince nezastavila ani reprezentační pauza. V pondělí totiž v zápase o šest bodů porazila Třinec 4:3 a ukázala, že útok na přímý postup do čtvrtfinále je stále ve hře. Sedmou tříbodovou výhru v řadě mohou Lvi zapsat již ve středu, kdy pod Bílou věž zavítá litvínovská Verva, která se na 12. místě snaží udržet na pozici zaručující předkolo. Porazí Mountfield Chemiky potřetí v sezoně? Úvodní buly padne v ČPP Aréně ve středečních 18 hodin.

„Už tam bohužel není nikdo, koho bych znal. Žádné pošťuchování tedy neproběhne.“

#45 Filip Pavlík (o hecování s bývalými spoluhráči)

Královéhradečtí zažívají nejlepší období probíhajícího ročníku. Po vítězném utkání s Třincem se totiž jejich šňůra rozrostla na šest výher v řadě. Svou zásluhu na tom má také zaskakující kapitán Filip Pavlík. „Výhry si ceníme. Byl to těžký zápas plný soubojů. Hodně se bruslilo, takže to byl fyzicky velmi náročný hokej, ale taková utkání s blížícím se play off jsou,“ rozebírá duel s Oceláři obránce s kanónem v rukou. Souboje Lvů se Slezany, které jsou tento týden na programu hned dva, mohou hodně napovědět o přímém postupujícím do čtvrtfinále. „My se připravujeme na všechny soupeře stejně, takže jsme na ně nic speciálního nechystali,“ prozrazuje stálice defenzivních řad Mountfieldu.

Hradecké celou sezonu trápí marodka, která se však těsně před koncem základní části začala konečně vyprazdňovat. Zanedlouho se vrátí také Radek Smoleňák a rodák z Třebíče bude muset vrátit kapitánské céčko. „Tuto funkci tady zastával delší dobu, takže se mu určitě vrátí zpátky a zase si z něj budeme moci dělat srandu,“ usmívá se bek s reprezentačním zkušenostmi. Ten má také další jistotu. Již čtyři měsíce nastupuje v obranném páru s Mislavem Rosandičem. „Hráli jsme spolu ještě než odešel do Liberce před dvěma lety, známe se a rozumíme si,“ potvrzuje vzájemnou chemii ofenzivní zadák.

V zápasovém maratonu pokračuje celek od hokejového soutoku již ve středu, kdy na svém ledovém kolbišti přivítá Litvínov i s Andrejem Kudrnou, který usiluje o korunu krále střelců. „Dává góly a lepí mu to. Samozřejmě když bude na ledě, tak si ho budeme všímat více, ale takových hráčů je v extralize mnoho, takže to bychom se mohli upnout akorát na ně a nehrát hokej,“ říká mistr ligy právě s Vervou. Proběhne před zápasem nějaké špičkování s jeho bývalými spoluhráči? „Už tam bohužel není nikdo, koho bych znal. Žádné pošťuchování tedy neproběhne,“ uzavírá „Káca“.

PatrikZdráhal
Sedmadvacetiletý odchovanec Vítkovic a současný reprezentant si v Litvínově svou skvělou technikou a milimetrově přesnou ranou vybojoval pevné místo. V letošní sezoně nastoupil do 45 utkání a zaznamenal bilanci 12+14.

Verva chce do předkola a pryč od baráže

Na začátek ročníku by Chemici nejraději zapomněli, během prvních čtrnácti zápasů totiž svěřenci Vladimíra Růžičky vyhráli pouze dvakrát, a tak vedení bylo donuceno obměnit trenérský štáb. Na místo olympijského vítěze z Nagana přišel Karel Mlejnek. Jeho léčba na Vervu zabrala. Severočeši bodovali sedmkrát z osmi duelů, jediný, kdo jim dokázal sebrat všechny body byl hradecký Mountfield, a začali stoupat tabulkou. Ke štědrovečerní večeři navíc Litvínovští usedali se čtyřmi výhrami v řadě. Po příchodu nového roku ale opět začaly převládat porážky. Mezi ně se ještě vklínily dvě výhry na Moravě. Nejprve černožlutí rozebrali Olomouc 8:1 a následně v nájezdech vyválčili výhru 3:2 ve Vítkovicích. Pod Bílou věž přijedou černožlutí se dvěma porážkami v zádech. Tu poslední si připsali minulou neděli na svém ledě, kde padli v prodloužení s karlovarskou Energií 1:2.

Co se vstřelených gólů týče, jsou Litvínovští se 118 přesnými zásahy na osmém místě ligy. O jednu příčku hůře jsou na tom v úspěšnosti střelby (9 %). Místem, kde svěřence Karla Mlejnka tlačí bota, jsou přesilové hry, v branku totiž přetaví pouhých 17,39 % z nich. Horší už je jen Boleslav a Karlovy Vary. O moc lépe se Severočechům nedaří ani početní nevýhody, které jsou desáté nejlepší (77,85 %). Tuto statistiku ale vylepšují svou poměrně čistou hrou. Pro porovnání se šestým nejnižším počtem trestných minut (404) mají o 82 méně než Mountfield.

Týmovou produktivitu táhne akvizice z průběhu loňské sezony Giorgio Estephan, který stihl nastřádat 32 bodů za 43 utkání. Střelecké ani nahrávačské prvenství mu však nepatří. To první si přivlastnil Andrej Kudrna prozatím s dvaceti góly. Slovenský reprezentant navíc usiluje o titul krále střelců v celé soutěži. Pětadvacet přihrávek vedoucích ke gólu nastřádal Šimon Stránský. Klubovým statistikám gólmanů vévodí Šimon Zajíček s úspěšností zákroků 91,18 %. V tabulce pravdy se většina týmu z Podkrušnohoří nachází v mínusu. Výjimku tvoří Pawel Zygmunt s osmi plusovými body.

Sestavy z minulého utkání

Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Lev, Pilař – R. Pavlík, Lalancette, Werek – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Chalupa, Zachar, Okuliar.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 13:00 domácího hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!