Ohlasy k zápasu
ne 3.3.2024 | Tomáš Kalas

Začínat play off doma? Byl to náš cíl, hlásí Aleš Jergl

Závěrečné kolo základní části zvládli Lvi výborně. Po šedesáti minutách totiž svítil na kostce v ostravské aréně nerozhodný stav 1:1, který zajišťoval to, že ve středu a čtvrtek se hradečtí hokejisté ukáží na domácím ledě. Srovnání na začátku 48. minuty zařídil Aleš Jergl, pro nějž to byla osmá trefa v sezoně. Kroměřížský rodák pak navíc dokončil obrat vítězným nájezdem v páté sérii.

I proto na něm byla znát po utkání velká úleva. „No, já už se netrefil nějakých dvacet zápasů,“ pousměje se. „Byl jsem už z toho takový špatný, ale furt stále věřil, že mi to tam padne. K tomu ještě rozhodující nájezd… když to takhle půjde i dále, budu jenom rád,“ vyhlíží i směrem k vyřazovacím bojům lepší zítřky Jergl. Za osmé místo po 52kolovém maratonu je nejen hbitý útočník skutečně rád. „Byl to náš cíl, chtěli jsme určitě začínat doma. Nejsme týmem, který by chtěl hrát první dva duely venku. Zvláště ve Vítkovicích,“ směje se 29letý útočník.

Začíná být poslední dobou již tradicí, že souboje Hradce s Vítkovicemi končí dělbou bodů. V letošní sezoně se po šedesáti minutách rozhodlo jenom v 13. kole pod Bílou věží, zbylé tři vzájemné duely končily v prodloužení či nájezdech. „Asi už to je taková tradice, pro nás je ale důležité, že se nám povedlo vyhrát. Jsou to super dva body, které rozhodly o tom, že začínáme na domácím ledě,“ praví Jergl. Vzpruha je to pro Východočechy i z toho pohledu, že remizovali celkem 19krát, druhý bod si však uzmuli jenom v osmi případech.

Už v prodloužení byla na Lvech vidět touha zápas ukončit, při přesilovce čtyři na tři dokonce odvolali Paříka na střídačku a zkoušeli dvojnásobnou početní výhodu. „Zkoušíme to, viděli jsme to i u jiných týmů. Vždy je tam o ty dva hráče navíc a je to v ten moment vabank,“ odhaluje sedmý nejproduktivnější útočník Mountfieldu.

Šanci vyhrát za tři body přitom Hradec měl a nejblíže tomu v závěru byl Giorgio Estephan. Gólovou radost mu však dvě a půl minuty před koncem třetiny sebral Klimeš fantastickým zákrokem na brankové čáře. „Trápíme se s produktivitou celou sezonu, není to jenom o mně, všichni tam máme šance, různé dorážky, motáme se v předbrankovém prostoru,“ smutní bývalý dlouholetý hráč s Olomouce s dodatkem, že právě proměňování bude v play-off hrát velkou roli.

„Bude to určitě vyhrocená série. Myslím si, že se diváci mohou těšit na oboustranně skvělý hokej.“

#26 Aleš Jergl (o sérii předkola s Vítkovicemi)

A zvláště proti Rideře. Z její brankářské dvojice je aktuálně v lepší formě Lukáš Klimeš, patřící mezi extraligovou špičku. Nutno však dodat, že Matěj Machovský v záloze je taktéž silný kalibr. Stačí si vzpomenout na jeho výkony v hradeckém dresu při loňském play-off! Cestu ke skórování vidí skrze tolikrát omílaný předbrankový prostor. „Musíme se tlačit do předbrankového prostoru, v tom by mohl být hlavní klíč ke gólům,“ myslí si útočník, který nasbíral v základní části 28 trestných minut.

Již před nedělním střetnutím bylo jisté, že je to jenom pomyslným předkrmem před předkolem. Podruhé za sebou se tak ve vyřazovacích bojích oba týmy sejdou, tentokrát již však v první fázi bojů o Masarykův pohár. „Bude to určitě vyhrocená série. Je to jiná soutěž, myslím si, že se mohou diváci těšit na oboustranně skvělý hokej,“ láká diváky na stadion útočník, jenž si na východě Čech kroutí již pátou sezonu v řadě. Hradečtí si navíc na Vítkovice věří. „Nebude to jednoduché, ale věřím, že se na to dobře připravíme. Budeme chtít hrát hokej, který nás ve vítězných zápasech zdobí. A když jej budeme předvádět, tak si troufám říct, že přes Vítkovice postoupíme,“ hlásí Jergl odhodlaně.

Ještě před samotným zahájením série navíc byly vidět emoce, zejména na konci první třetiny, kdy se Kevin Klíma pustil do Rihardse Bukartse a oba dostali pětiminutový trest za bitku. „Kevin se toho nebojí, občas to i vyhledává. Asi do sebe potřeboval dostat impulz, nastartovalo ho to a krásně mi k tomu přihrál na gól,“ oceňuje asistenci na svou osmou branku v sezoně hradecký forvard.

Nedělní předehru před play-off navíc vnímá jako možnost si soupeře ještě lépe načíst. „Máme další poznatky, které můžeme doplnit k těm předešlým. Je tak možnost se na ten tým ještě lépe připravit. Ukážeme si ještě pár situací, ve kterých haprujeme a věřím, že se připravíme skvěle,“ má Jergl jasno. Vykročí Lvi do předkola úspěšně?