Preview k zápasu
so 3.12.2022 | Tomáš Prodělal | Foto: Ladislav Adámek / HC Dynamo Pardubice

Všichni na hokej! První domácí derby proti Dynamu je tady

Tým zpod Bílé věže se v poslední době dostal pod deku, která je čím dál tím těžší. Mountfield v lize poznal pocit výhry naposledy 18. listopadu, od té doby v pěti zápasech nebodoval. Svěřenci Tomáše Martince se o přestřižení nepříznivé šňůry budou moci pokusit v neděli, kdy na svém ledě přivítají nesmiřitelného rivala z Pardubic. Dynamu se v letošní sezoně skvěle daří, zatím totiž nebodovalo pouze dvakrát a je na čele tabulky. Kdo se stane vládcem východních Čech? Úvodní buly padne v ČPP Aréně v nedělních 17:10.

„Pro Hradečáky je to velmi důležité, celý region z toho utkání dva týdny žije.“

#44 Mislav Rosandič (o derby s Pardubicemi)

V pátečním utkání sehráli Hradečtí v O2 areně vyrovnanou partii s pražskou Spartou, nedokázali ji však přetavit v bodový zisk. Jak utkání viděla staronová posila Mislav Rosandič? „Bylo to celkem vyrovnané. Snažíme se dostat z té nepříznivé šňůry, kterou máme, ale bohužel jsme to nezlomili. Měli jsme šance, ale neproměnili je,“ smutní člen slovenského reprezentačního výběru. Svěřenci Tomáše Martince znovu doplatili na svou nízkou produktivitu, když z devatenácti střel vytěžili jedinou branku. „Statisticky naše hra vypadá dobře, ale nepadají nám tam góly. Musíme něco změnit a více se tlačit před brankáře, aby měl větší problém s těmi střelami,“ hledá prostor pro zlepšení rodák z chorvatského Záhřebu.

Východočechům navíc nevycházely ani početní výhody, ve kterých byl jejich největším soupeřem přechod do útočného pásma. „My v obou dvou lajnách jsme to špatně zahráli, vůbec jsme nebyli na stejné vlně. Nebyli jsme kompaktní a každý si dělal něco jiného,“ štve člena druhého přesilovkového komanda. Zatímco v Lize mistrů Mountfield přešel přes hvězdný Färjestad a čeká ho čtvrtfinále proti Zugu, v Tipsport extralize to zatím skřípe. „Nedokážu si to vysvětlit. Podobně to bylo i před třemi roky, kdy jsme se dostali až do finále a v lize to bylo taky nic moc,“ nachází bývalý bek Liberce paralelu s ročníkem 2019/20.

Hokejisté celku od soutoku Labe s Orlicí budou mít šanci na nápravu již v neděli, kdy na svém ledě přivítají rivala z Pardubic. „Je to derby zápas, takže o motivaci navíc je postaráno. Pro Hradečáky je to velmi důležité, celý region z toho utkání poté dva týdny žije. Takhle před Vánoci to bude velmi emotivní. Je to další důvod, proč na ně být tvrdý a lépe se připravit,“ dokazuje „Rosa“ znalost zdejších poměrů. Vedení Dynama před sezonou zlákalo několik zvučných jmen z Česka i zahraničí. I díky nim je zatím tým z města dostihů na první příčce. „Mají dobře doplněný kvalitní kádr o navrátilce. Není to o soupeři, ale o nás. Protože ta naše hra je dobrá, jen góly zatím nepadají,“ uzavírá Mislav Rosandič.

LukášRadil
Pardubický odchovanec se zkušenostmi z NHL i KHL se před letošní sezonou vrátil do mateřského klubu a zatím je to comeback úspěšný. Ve 24 zápasech si připsal 27 bodů (10+17) a je druhým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže.

Dynamo je v jubilejní sezoně k nezastavení

Vedení klubu od soutoku Labe a Chrudimky před letošním ročníkem výrazně posílilo kádr a vyhlásilo útok na titul při příležitosti oslav stého výroční vzniku. Svěřenci Radima Rulíka do sezony vstoupili dvěma obraty proti kladenským Rytířům a třineckým Ocelářům, v obou utkáních získali bod navíc v prodloužení. Vítězný pokřik si Pardubičtí poprvé nemohli užít ve čtvrtém kole, když opět v nastaveném čase podlehli Mladé Boleslavi 2:3. I nadále však sbírali body jako na běžícím pásu, nepovedlo se jim to až 9. října, kdy překvapivě v enteria areně padli 2:4 s karlovarskou Energií, následně ztratili ještě s brněnskou Kometou v poměru 3:4 v prodloužení. Poté se ale celek z města dostihů nadechl ke skvostné jízdě, během které nasbíral třináct vítězných utkání v řadě! a upevnili si první místo v tabulce. Asi nejvíce pardubické příznivce těšila výhra v prvním východočeském derby nad Hradcem 5:2. Do druhého zápasu s rivalem ale nepůjdou hráči Dynama na vítězné vlně, sérii jim totiž v úterý přerušili Bílí Tygři, kteří je přehráli 3:1.

Pardubice jsou se 79 brankami druhým nejlépe střílejícím týmem za Vítkovicemi, ty mají o šest přesných zásahů více, ale také utkání k dobru. Stejné pořadí platí také v úspěšnosti střelby, Dynamo je na téměř 11 %. Pokud mohou svěřenci Radima Rulíka říct, že je někde tlačí bota, je to ve speciálních týmech. Ten přesilovkový je s 19,12 % pátý, o dost hůře je na tom oslabení, to má klub z města perníku třetí nejhorší v celé soutěži. Ve statistikách naopak Pardubičtí kralují na vhazování (56 %) a také v indexu hokejových bojovníků od Radegastu (746 bodů). Předváděná hra navíc táhne i fanoušky, s průměrnou návštěvností 8659 diváků zaostává tradiční mančaft jen za pražskou Spartou.

Co se týče statistik individuálních, v těch se kvalita kádru ukazuje ještě více. Lukáš Radil nasbíral za 24 zápasů 27 bodů (10+17) a je druhým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. Navíc má v tabulce pravdy neuvěřitelné skóre +28! Hned v závěsu je jeho spoluhráč z formace Tomáš Zohorna, ten je o jediný bod a příčku níže. V brance vše jistí vyrovnaná dvojice Roman Will a Dominik Frodl. První jmenovaný má druhý nejvyšší počet vychytaných vítězství (11), odchovanec pražské Slavie zase nejnižší průměr obdržených branek na zápas hned po olomouckém Janu Lukášovi (1,57). Před nimi tvrdí muziku Tomáš Dvořák, který je s 88 body v Radegast indexu nejlepším v celé soutěži.


Sestavy z minulého utkání

Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík, Marcel, Pilař – Cingel, Lalancette, Lev – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Pajer, Kevin Klíma, Jergl – Štohanzl, Doležal.

Praktické informace pro fanoušky

  • Bezpečnostní opatření: Bezpečnostní složky včetně Policie ČR vyhodnotily nedělní utkání jako rizikové, proto jej budou doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření. Prosíme, seznamte se s nimi.
  • Vstupenky: Vstupenky na sezení jsou několik dní vyprodané, v prodeji jsou stále vstupenky na stání. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 12:00 hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!