Preview k zápasu
čt 29.9.2022 | Šimon Zemánek

Útok na další výhru. Lvy čeká duel na ledě Komety Brno

Hokejisté Mountfieldu HK vyzvou po vyhraném utkání proti Českým Budějovicím brněnskou Kometu, které se zatím nedaří úplně podle představ. Hradečtí si navíc odvezli všechny tři body z posledních čtyř zápasů hraných na brněnském ledě. Bude tomu tak i tentokrát? Utkání startuje v pátek v 18:00.

„Kometa má výborný mančaft. Ale zároveň to není nic, co by se nedalo zvládnout.“

#16 Martin Štohanzl (o nadcházejícím utkání na jihu Moravy)

Lvi si v úterý připsali první domácí výhru za tři body v nové extraligové sezoně, když porazili Motor 3:1. „Jsme rádi za tři body, bylo to vybojované vítězství. Odskočili jsme do dvoubrankového vedení, pak jsme přidali i třetí gól, který nás uklidnil. Škoda obdržené branky, mohl to z naší strany být relativně poklidný zápas,“ hodnotí Martin Štohanzl. Jak vnímal důležitost tohoto utkání útočník s číslem 16? „Sice v těchto zápasech není až takový náboj jako v derby, i tak tu rivalitu vnímáme. Chci poděkovat našim fanouškům za jejich podporu a skvělou atmosféru,“ chválí hradecké příznivce rodák z Opočna.

Hradečtí vstřelili tři z posledních čtyř gólů v početní převaze, ve kterých se zatím svěřencům Tomáše Martince nedařilo tak, jak by si představovali. „Úplně spokojeni s našimi přesilovkami ještě nejsme, stále na nich pracujeme. Jsme rádi za každý náš gól, který v nich dáme. Doufáme, že se v početní převaze budeme už jenom zlepšovat“, hlásí hráč, jenž působí v hradecké organizaci už od roku 2012, kdy přišel z Jaroměře.

V pátek čeká Lvy duel s brněnskou Kometou. „V Brně to bude těžký zápas. Kometa má výborný mančaft, ale zároveň to není nic, co by se nedalo zvládnout. V extralize můžeme hrát s každým a záleží jen na nás, jak se na soupeře připravíme,“ hlásí 23letý forvard. Moravané se letos musí obejít bez amerického špílmachra Petera Muellera, jenž po čtyřech sezonách v Brně v létě zamířil do Vítkovic. „Peter Mueller je sice skvělý hokejista, ale i bez něj má Kometa výborné hráče. Ještě se na Brno podíváme na videu, připravíme se na ně jako na každého soupeře. Hlavně se ale musíme soustředit na nás, pracovat tak, jako v předchozím zápase,“ uzavírá Martin Štohanzl.

DominikFurch
Po odchodu z extraligy si vyzkoušel nejprve ruskou KHL, poté i švédskou SHL, kterou loni vyhrál v dresu Färjestadu. Nedávno ho získala Kometa, kde bude důležitou postavou. Své kvality už stačil prokázat, v utkání proti Liberci přispěl k výhře 55 zákroky.

Kometa výrazně posilovala, avšak je bez Muellera

Kádr Komety prošel oproti minulé sezoně výraznou obměnou. Velkou nejnovější posilou je 32letý brankář se zkušenostmi z národního týmu – Dominik Furch, jenž přišel ze švédského Färjestadu. Moravský celek získal také reprezentačního beka Tomáše Kundrátka, který v minulé sezoně slavil s Třincem zisk extraligového titulu. Kádr Moravanů rozšířili také kvalitní extraligoví útočníci Jakub Flek a Jan Dufek. Dále Brno lovilo ve finském KooKoo, odkud přišli produktivní forvardi Radek Koblížek a Kim Strömberg. Z Finska získala Kometa i obránce Jana Ščotku, defenzivu vyztužil také Marek Hrbas.

Nejvýraznější ztrátou je pro Kometu bezesporu odchod amerického tahouna Petera Muellera, jehož ulovily Vítkovice. Brno se rozloučilo také se slovenským centrem Michalem Krištofem, který se i navzdory aktuální situaci vydal do ruského Vladivostoku. Útočné řady opustili také zkušení forvardi David Ostřížek a Daniel Rákos. Po roce stráveném na jihu Moravy odešel rovněž Radovan Pavlík, jenž se vrátil do mateřského Hradce. Defenziva Komety se bude muset obejít i bez Tomáše Bartejse a Kanaďana Kevina Tanseyho. Brněnský dres nebude oblékat ani brankář Lukáš Klimeš, jenž zamířil do Vítkovic.

Kometa hned v úvodním mači nové sezony porazila doma Karlovy Vary vysoko 6:1. Další dvě utkání už byla pro Brňany o poznání horší. Nejprve padli s Motorem 2:6, doma poté podlehli Kladnu 1:3. Následující zápas v Liberci už Kometa vyhrála – 3:2 po nájezdech, i přes to, že Bílí Tygři měli skoro o 40 střel na branku více, Dominik Furch však podal skvělý výkon. Poslední duel v Třinci ale Moravané prohráli 2:4. Navíc jim nějakou dobu budou kvůli zranění prstu chybět stěžejní hráči – Kim Strömberg a Tomáš Kundrátek. Pozitivem pro hostující tým zatím jsou výkony 17letého útočníka Eduarda Šalého, jenž si v pěti střetnutích připsal 3 kanadské body, navíc v zápase s Libercem proměnil nájezd a pomohl tak Brnu k zisku bonusového bodu.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Nedomlel, Blain, Kalina, McCormack, Jank, Čáp, Piegl – Zachar, Lalancette, Ščerbak – Smoleňák, Cingel, Lev – Okuliar, Kev. Klíma, Jergl – R. Pavlík, Štohanzl, Pajer.