Preview k zápasu
út 27.12.2022 | Petr Koval

Trenérský souboj bratrů Martinců. Hradec jede bojovat do Brna

Na druhý svátek vánoční rozhodovaly přesilovky. V nich byly úspěšnější České Budějovice a po prohře Lvů 1:4 jim přerušily čtyři výhry v řadě. Ve středu čeká Hradec trápící se Kometa. Speciální duel to bude zejména pro trenéry obou týmů. Proti sobě se totiž postaví bratři Tomáš a Patrik Martincovi. Potvrdí Hradec poslední vítězství 5:1 ze vzájemného zápasu? Startujeme v 18:00.

„Kometa má velmi kvalitní přesilovku, takže musíme být disciplinovaní.“

#21 Christophe Lalancette (o silné zbrani Brna)

Vánoční svátky jsou za námi. Jak je strávil Kanaďan v hradeckém dresu Christophe Lalancette? „Vánoce jsem si užil s klukama a jejich manželkami, jejichž rodiny nebyly v České republice. Dali jsme si večeři a hráli srandovní hry. Ale protože naše rodina není v Česku, nebyly to úplně klasické Vánoce,“ popisuje hráč s 87 starty v dresu Východočechů.

V posledním klání odehrál šikovný útočník spolu se svými křídly Perretem a Jerglem dobrý zápas, ale ani jejich aktivita v pásmu Budějovic na vítězství nestačila. „Myslím, že jsme odehráli solidní zápas. Bohužel rozhodly přesilovky. My jsme nevyužili naše šance. Budějovice daly dva góly v početní výhodě, my jen jeden a v tom byl velký rozdíl. Naše lajna si vytvořila nějaké šance a hrála docela dobře. Musíme najít cestu, jak to dotlačit do sítě. Musíme pořád pracovat a ono to přijde,“ popisuje.

Ve středu čeká Hradec po jednodenní pauze utkání s Brnem, které za tři body nevyhrálo už dvanáct zápasů. „Bude to pro nás velký zápas. Potřebujeme každý bod. Hráči soupeře jsou dobří v ofenzivě. Kometa má velmi kvalitní přesilovku, takže musíme být disciplinovaní. Musíme být silní na puku, být co nejčastěji v jejich pásmu a nedat jim prostor,“ uzavírá Christophe Lalancette.

LubošHorký
Pětadvacetiletý hokejista už stihl se svým mateřským klubem vyhrát mistrovský titul. Letos má však úplně jinou roli a patří mezi čtveřici nejlepších snajprů v lize. Dva góly zapsal i proti Lvům. Zapíše se mezi střelce i ve středu?

Nejslušnější tým s druhou nejlepší přesilovkou

Celek z druhého největšího města republiky nemá úplně ideální formu. V prosinci nasbíral ze sedmi utkání jen dva body za vítězství s Kladnem 3:2 po prodloužení. Na nepříznivý vývoj reagovalo vedení 12. prosince angažováním lodivoda Patrika Martince. A právě on byl na lavičce u jediné prosincové výhry Brna. Avšak jako hlavní trenér stál na střídačce i v posledním utkání v Třinci, kde modrobílí prohráli 2:7. Aktuálně se tak drží se 40 body na desáté příčce – dvě místa za Hradeckými.

Klub Libora Zábranského doplácí především na slabou defenzivu. Ta inkasovala 89krát a je v tomto ohledu čtvrtá nejhorší. Od toho se odráží také hra v oslabení. Obranná formace je v extraligové konkurenci vůbec nejhorší. Úspěšnost 76,92 % ubráněných her v početní nevýhodě ale zlepšuje fakt, že Kometa je nejméně trestaným týmem soutěže. Daří se jí také v početní výhodě, při níž vsítila více než třetinu svých branek. Číslo 27,16 % navíc dělá z ambiciózního celku druhý nejlepší v této statistice. Lepší už je jen Třinec.

Moravané se rozhodně mají o koho opřít. Petr Holík je s bilancí (6+25) třetí v kanadském bodování, navíc je nejlepším nahrávačem celé ligy. Velmi produktivní je také Luboš Horký, jenž už teď překonal své střelecké maximum a je s 15 góly nejlepším střelcem svého týmu. Nejvytěžovanějším obráncem je Jan Ščotka, který průměrně zvládne porci přes 21 minut na zápas. Podobnou nálož odehraje také bronzový medailista z posledního MS Tomáš Kundrátek. Zkušený obránce odehrál kvůli zranění jen devatenáct zápasů, přesto je s 6 body nejproduktivnější bek týmu. Mezi třemi tyčemi má Brno dvě zvučná jména. Více prostoru dostává Dominik Furch (22 zápasů, úspěšnost 91,95 %, průměr 2,52). Podobná čísla má i dlouholetá opora Marek Čiliak (14 zápasů, úspěšnost 91,16 %, průměr 3,08), který navíc v úvodním vzájemném duelu 59 zákroky vynuloval hradecké střelce. Kdo se postaví do branky tentokrát?

Sestavy z minulého utkání