Tiskové zprávy
po 11.9.2023 | Klub

Tisková zpráva Mountfieldu HK před startem TELH 2023/24

Mountfield HK, a.s. vstoupí i díky svým akcionářům – společnosti Mountfield a.s. a Městu Hradec Králové do už své jedenácté sezony Tipsport extraligy. Právě podpora obou akcionářů stojí za velkým úspěchem v podobě zisku titulu vicemistra České republiky. Úvodní duel nového ročníku Tipsport extraligy čeká svěřence Tomáše Martince v pátek 15. 9. od 18:00 na ledě Brna, o dva dny později, tedy 17. 9., pak od 16:00 poměří síly v prvním domácím duelu s Libercem.

Složení A-týmu: Příchod asistenta i šestice posil

Po úspěšné sezoně se v realizačním týmu z rodinných důvodů rozloučil asistent trenéra Petr Svoboda, jenž se vrátil do Jihlavy. Jeho post zaujal Peter Frühauf, který působil v Dukle Trenčín a rovněž u slovenské reprezentace. U národního týmu Slovenska bude pokračovat i nadále, primárně však bude působit pod Bílou věží. Zbytek realizačního týmů zůstal ve stávajícím složení.

Stříbrný kádr doznal od konce sezony několika změn, ačkoliv se klub snažil udržet stávající kádr co nejvíce pohromadě. S klubem se rozloučili brankář Matěj Machovský (HC Vítkovice Ridera), obránce Mislav Rosandič (Lada Togliatti, KHL) a útočníci Lukáš Cingel (HC Kometa Brno), Jakub Lev (HC Škoda Plzeň) a Ethan Werek. Klub rovněž uvolnil do jiných týmů dva hráče, kteří sezonu dohrávali na hostování v jiných extraligových klubech. Do mužstva Bílých Tygrů Liberec odešel hostovat forvard Kelly Klíma, na přestup byl pak uvolněn obránce Richard Nedomlel do klubu HC Oceláři Třinec.

Stejně jako v loňském roce přivítal trenérský štáb šest nových tváří. Těmi se stali brankář Patrik Bartošák (Pelicans Lahti, Finsko), obránci Ralfs Freiberg (HC Verva Litvínov), Tomáš Pavelka (Lukko Rauma, Finsko) a útočníci Evan Jasper (Bietigheim Steelers, Německo), David Šťastný (BK Mladá Boleslav) a Alex Tamáši (HC ´05 Banská Bystrica, Slovensko). Nejistá je pak situace ohledně trojice hráčů Kevina Klímy, Graema McCormacka a Martina Štohanzla, kteří po pozitivním dopingovém nálezu v průběhu semifinále play-off zůstávají mimo kádr, o jejich případném trestu v následujících měsících rozhodne Národní rozhodčí soud pro Sport pod Národní sportovní agenturou.

Nově zvoleným kapitánem se stal Jan Eberle, jeho asistenty budou Jérémie Blain a Aleš Jergl.

Posezonní období: Změny ve vedení společnosti

Významnými personálními změnami prošla po loňské sezoně společnost Mountfield HK, a. s.. Klub opustil jeho dosavadní předseda představenstva Ing. Miroslav Schön, na jeho pozici jej nahradil generální manažer klubu Ing. Aleš Kmoníček.

Změnami prošly rovněž statutární orgány – představenstvo a dozorčí rada klubu. Novou předsedkyní dozorčí rady se stala Mgr. et Mgr. Pavlína Springerová, Ph.D. – současná primátorka Města Hradec Králové a na post člena představenstva byl mimo jiné zvolen předseda představenstva a generální ředitel Mountfield a.s. Mgr. Michal Pobežal. Také v managementu klubu došlo k několika personálním změnám.

Vize: S podobným rozpočtem do čtvrtfinále v nevyhovujících prostorech

V minulém ročníku bylo cílem klubu postoupit do čtvrtfinále a následně i s ohledem na průběh sezony zabojovat o vyšší pozice. Mountfield HK nakonec zakončil základní část na 4. místě se ziskem 88 bodů, což znamenalo přímý postup do čtvrtfinále.

V něm narazili Lvi na Liberec, který porazili 4:1 na zápasy, v dalším kole přišel na řadu souboj s Vítkovicemi, který se natáhl až na sedm zápasů, po kterých byli nakonec šťastnější Východočeši. Hradec Králové ve své premiérové účasti ve finále Tipsport extraligy následně padl proti Třinci 2:4 na utkání. I tak ale Královéhradečtí získali stříbrné medaile a zaznamenali největší úspěch v historii klubu. Ještě v průběhu roku navíc došli v mezinárodní Champions Hockey League jako jediný český zástupce až do čtvrtfinále, kde nakonec vypadli se švýcarským Zugem v prodloužení.

I v nadcházející sezoně by klub rád pokračoval v úspěšných výsledcích, jelikož pokud se play-off dohrálo, Mountfield HK doposud ještě nechyběl ve čtvrtfinále. Jednou se do vyřazovacích bojů dostal z předkola, osmkrát pak díky přímému postupu. V jednom případě pak ukončila hokejovou sezonu pandemie. I v tomto roce je cílem klubu postoupit do čtvrtfinále. Zároveň zůstává snahou A-týmu hrát moderní, aktivní a organizovaný hokej, který bude bavit diváky.

Dlouhodobou snahou klubu je spravovat finance co nejvíce hospodárně, pro ročník 2023/24 se bude rozpočet pohybovat v podobných hodnotách jako vloni. Tedy lehce nad 100 miliónů korun bez provozu zimního stadionu. Významnou zprávou je to, že naprostá většina nejvýznamnějších partnerů pokračuje s podporou klubu. Mountfield HK všem partnerům, ať už současným nebo minulým, děkuje za spolupráci. Stabilní zůstává také podpora nejen z řad permanentkářů. V rámci prodeje permanentních vstupenek došlo k navýšení o cca 10 %. I podpory svých příznivců si klub velmi váží a děkuje za ni.

Co se týče zázemí pro mládež i A-tým, to prošlo přes léto, podobně jako kanceláře zimního stadionu, menší rekonstrukcí. I tak ale zůstávají prostory hradeckého zimního stadionu pro všechny kategorie v nevyhovujícím, nedostatečném a nedostavěném stavu.

Do nové sezony vstoupí Mountfield HK v nových dresech, které připomenou třicet let od první extraligové sezony v roce 1993/94. Hlavním motivem jsou tak lví nohy, které zdobily trikot hradeckých hokejových bojovníků i před třiceti lety. Nyní se vrací zpět.

Přípravné období: Turnaj ve Švýcarsku, šest výher a tři porážky

Kvůli prodloužené sezoně odstartovala letní příprava A-týmu s určitým zpožděním, a tak hokejisté Mountfieldu HK naskočili do zápasové přípravy až 10. 8., když na domácím ledě padli s partnerským SC Marimex Kolín 4:6, následně si ale na domácím ledě poradili se slovenským týmem HC ´05 Banská Bystrica výsledkem 6:1, rakouskou Vídeň pak Lvi porazili 4:1.

V druhé polovině srpna čekal svěřence Tomáše Martince Lehner Cup ve Švýcarsku, ze Sursee přivezli Východočeši kromě cenných zkušeností ze zápasů s EV Zug (2:5), Servette Ženeva (3:6) a HC Ambri-Piotta (5:1) druhé místo.

Po návratu ze země helvétského kříže Mountfield HK na svém ledě v posledním domácím přípravném utkání přehrál výsledkem 4:1 německý Eisbären Berlín. Poslední duely před startem Tipsport extraligy pak Východočeši odehráli ve Vídni, kde porazili maďarský Fehérvár 5:4p a Vídeň 7:0.

Spolupracující kluby: SC Marimex Kolín a HC Příbram

Už do čtvrté sezony vstoupí úzká spolupráce Mountfieldu HK a SC Marimex Kolín. Účastník druhé nejvyšší soutěže si v uplynulém roce dokázal udržet příslušnost v Chance lize, do posledního kola základní části pak bojoval o vyřazovací část, na kterou o jediný bod nedosáhl. Kooperace mezi kluby je postupně rozšiřována, celek pod hlavičkou SC Mountfield Kolín má obdobné cíle jako v minulé sezoně – předvádět kvalitní hokejovou podívanou a pomáhat v růstu mladým hráčům směrem k dospělému hokeji.

Dalším spolupracujícím celkem je druholigový klub HC Příbram, který v loňském roce bojoval v play-off třetí nejvyšší soutěže a jen těsně neprošel přes ambiciózní chomutovské Piráty do semifinále. Stejně jako v minulých letech, i nyní jsou kluby vzájemně propojeny a hráči mohou cestovat oběma směry. Tato kooperace se týká rovněž mládežnických kategorií. I nadále však bude náš klub spolupracovat i s kluby hradeckého regionu.

Budoucnost: Hradecké mládí

Uplynulý ročník nebyl příliš úspěšným pro juniorský celek Mountfieldu HK, který obsadil v DHL extralize juniorů až 13. příčku a neprobojoval se do play-off. Dorostenci naopak došli do čtvrtfinále, ve kterém nicméně padli s pozdějšími mistry z Třince. Devátá třída si v nově vznikající vlastní extraligové soutěži vybojovala pozici mezi nejlepším tuzemskými celky.

Letní období provázely změny na pozici hlavních trenérů jednotlivých kategorií akademie. Novým hlavním koučem juniorů se stal Martin Vágner, z juniorského týmu se k tomu dorosteneckému vrátil Jiří Janoušek mladší, který nahradil Václava Pánka, jenž se s klubem rozloučil. Deváťáky do nové sezony vede Luboš Dvořák.

Mountfield HK také v rámci letošního ročníku pořádá nábor. Na několik letních náborových akcí navážou kurzy ledního hokeje, které se rozjedou počínaje čtvrtkem 21. září a budou trvat po celou sezonu. Kurzy budou probíhat dvakrát týdně a jsou určeny pro děti ročníku narození 2017 a mladší.

Poděkování

Vedení Mountfieldu HK děkuje svým akcionářům – Městu Hradec Králové a společnosti Mountfield a. s. – a rovněž všem dalším partnerům, příznivcům a fanouškům za významnou podporu, které si v pro klub náročném období velmi váží.

Soupiska A-týmu Mountfieldu HK

Brankáři (2): Patrik Bartošák, Henri Kiviaho.
Obránci (10): Jérémie Blain, Ralfs Freibergs, Michael Gaspar, Bohumil Jank, Petr Kalina, Patrik Marcel, Tomáš Pavelka, Filip Pavlík, René Piegl, Matěj Pinkas.
Útočníci (17): Jan Eberle, Matěj Chalupa, Evan Jasper, Aleš Jergl, Christophe Lalancette, Kryštof Lang, Patrik Miškář, Petr Moravec, Oliver Okuliar, Lukáš Pajer, Radovan Pavlík, Jordann Perret, Radek Pilař, Radek Smoleňák, David Šťastný, Alex Tamáši, Marek Zachar.

Fotogalerie