Preview k zápasu
so 14.1.2023 | Petr Koval

Těžký kalibr v podobě týmu s nejlepší formou! Lvi vyzvou Spartu

Na Mountfield čekají dva velmi náročné duely. Před pátečním derby totiž vyzve finalistu Spenglerova poháru a aktuálně čtvrtý tým extraligové tabulky – Spartu. Pražané se po ospalém začátku zvedají. Z posledních patnácti klání prohráli pouze dvě a jen těžko budete hledat tým s lepší formou. Dokáže Hradec uspět proti svému neoblíbenému soupeři? Startujeme v neděli od 16:00!

„Doufám, že prolomíme smůlu a vyhrajeme za tři body. Určitě něco vypíšu.“

#29 Petr Kalina (o utkání proti mateřskému klubu)

Východočeši v předchozím duelu protáhli svoji bodovou sérii, i třetí utkání v řadě totiž rozhodovalo prodloužení. Tentokráte však Hradečtí podlehli Mladé Boleslavi 2:3. „Bylo to těžké utkání. Boleslav hraje rychlý bruslivý hokej. Jsme rádi alespoň za bod. Ale chtěli bychom už prolomit sérii prodloužení, kterou jsme teď odehráli, a musíme začít vyhrávat za tři body,“ burcuje obránce s číslem 29 Petr Kalina.

Tým Tomáše Martince bodoval sedmkrát v řadě. Nicméně z třinácti bodů zapsal deset v prodloužení. „Je dobré, že jsme bodovali, každý bod je důležitý. Doufám ale, že najedeme na vlnu výher v základní hrací době. Liga je hodně vyrovnaná, každý zapas může vyhrát kdokoliv. Záleží na malých věcech a ty pak rozhodnou, zda vyhrajete nebo prohrajete,“ komentuje hradecký zadák.

Ten se coby odchovanec Sparty znovu postaví proti klubu, ve kterém nasbíral své první extraligové straty. „Těším se, vyrůstal jsem tam a odehrál pár sezon, na které budu hezky vzpomínat. Doufám, že prolomíme smůlu a vyhrajeme za tři body. Určitě něco vypíšu. Momentálně se jim daří. Myslím, že jejich hlavní síla je v ofenzivě,“ uzavírá bronzový medailista z Hlinka Gretzky Cupu.

MichalŘepík
Už čtvrtou sezonu plní roli kapitána mužstva. Letos extraligový šampion z roku 2016 táhne svůj klub i střelecky a je s 12 góly nejlepším snajprem týmu. Mezi střelce se zapsal i třikrát v posledních pěti duelech. A i proti Hradci mu to lepí, gólově se totiž prosadil v obou zápasech.

Od rozpačitého začátku až do finále turnaje

Ambiciózní klub nenastartoval ročník ideálně a dlouho patřil do spodních pater tabulky. V listopadu ale celek z hlavního města převzal staronový trenér Miloslav Hořava a zkušený lodivod nabral opačný směr. V prosinci prohrál tradiční český klub jen jedno ze sedmi extraligových utkání. Navíc na nejstarším hokejovém klubovém turnaji v Davosu došel až do finále, kde nestačil na švýcarský celek Ambrì-Piotta s vloni suverénně nejproduktivnějším hráčem extraligy – Filipem Chlapíkem. I v lednu má Sparta skvělou formu. Ze čtyř zápasů prohrála jediný, když nestačila na Liberec 2:5. V posledních dvou zápasech ale soupeři nepovolila ani gól a vynulovala Kladno i Pardubice.

Obrana čtvrtého týmu tabulky neinkasovala už více než 126 minut a může se rozhodně spolehnout i na svoje oslabení. To je s úspěšností 84,21 % druhé nejlepší. Lépe jsou na tom jen Vítkovice. Přesilovka s využitím 19,44 % patří do ligového průměru. V lednu si ale mužstvo kolem Michala Řepíka v každém duelu pomohlo gólem v početní výhodě. Protáhne sérii i proti Lvům?

Klub plný zvučných jmen má produktivitu rozdělenou mezi několik hráčů. Obávanou trojici tvoří především Řepík – Sobotka – Horák, která má na kontě dohromady 751 startů v NHL. Tím nejproduktivnějším je Roman Horák (10+18). Daří se rovněž Davidu Tomáškovi (8+16), jenž byl v prosinci nominován do reprezentace a střelecky se prosadil i ve finále Spenglerova poháru. I přes to, že má odehráno jen devatenáct zápasů, je s třinácti asistencemi nejproduktivnějším bekem bronzový medailista z posledního MS Michal Kempný. Mezi třemi tyčemi dostává více prostoru Jakub Kovář (úspěšnost 91,92 %, průměr 2,12), který už šestkrát vychytal čisté konto. S nulou za zády skončily i dvě poslední vystoupení Josefa Kořenáře (úspěšnost 90,16 %, průměr 2,32). Bývalý brankář San Jose nebo Arizony vychytal Kladno a gól nedostal ani proti Prostějovu v dresu Slavie, kde vypomáhá na střídavé starty.

Sestavy z minulého utkání

Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, Lev – R. Pavlík, Kevin Klíma, Pilař – Perret, Lalancette, Jergl – Novák, Štohanzl, Doležal.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 12:00 hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!