Tiskové zprávy
út 7.11.2023 | Tisková zpráva

Stálice obrany zůstává! Petr Kalina podepsal novou smlouvu

Hradec Králové už během listopadových týdnů myslí na svou budoucnost. Mountfield totiž jedná o prodloužení smluv s hráči aktuálního kádru. A nyní potvrzuje první potvrzené setrvání: Své působení pod Bílou věží si prodlouží zadák Petr Kalina. Šestadvacetiletý obránce se totiž dohodl na dvouletém prodloužení kontraktu, v Mountfieldu tak bude působit minimálně do sezony 2025/26.

Do velkého hokeje se dostal rodák z Roudnice nad Labem skrze pražskou Spartu, ve které působil již od mládeže. Následně však zamířil do Hradce Králové, se kterým zažil i doposud ty největší klubové úspěchy – zisk Prezidentského poháru nebo stříbrné medaile. Stálice defenzivy Mountfieldu nyní své portfolio utkání v hradeckém dresu rozšíří – Petr Kalina podepsal novou dvouletou smlouvu.

Jak podpis nového kontraktu ryze defenzivního zadáka v Hradci Králové komentuje generální manažer Aleš Kmoníček? „Petr patří mezi stabilní a spolehlivé hráče našeho klubu a prodloužení jeho smlouvy bylo pro trenéry i pro mě prioritou, proto jsme začali jednat s předstihem. I Petr se cítí v Hradci výborně a dohoda byla velmi rychlá. Jsem rád, že naše spolupráce bude minimálně další dva roky pokračovat.“

Profil Petra Kaliny

Petr Kalina s hokejem začal doma v Roudnici nad Labem, kde se také 9. července 1997 narodil. Z počátku působil jako útočník, trenéři se z něj však později rozhodli udělat obránce. A udělali dobře. Mladý zadák totiž svůj mateřský klub brzy přerostl a vyhlédla si jej pražská Sparta.

Ve sparťanské mládeži se postupně 183 centimetrů vysoký bek vypracoval až do reprezentačních výběrů, se svým ročníkem dokonce získal stříbro na Memoriálu Ivana Hlinky. Zahrál si také na MS juniorů v roce 2017 v kanadském Montréalu. To už ale měl Petr Kalina za sebou více než dvacítku extraligových zápasů. Debut mezi tuzemskou elitou si v hlavním týmu Pražanů odbyl proti Olomouci v sezoně 2015/16.

Kromě mládežnických reprezentací nakoukl také do dospělé reprezentace a to poté, co do Sparty zamířil německý kouč Uwe Krupp, pod kterým zažil Petr Kalina povedené extraligové roky. V nich naskakoval po boku Jérémieho Blaina, se kterým se setkal také v Hradci Králové a později rovněž tvořil společnou dvojici, která Mountfield nakonec pomohla dotáhnout až k největšímu úspěchu – extraligovému stříbru.

Už v úvodním roce ve lvím trikotu slavil roudnický rodák zisk Prezidentského poháru. Vinou zranění naskočil v základní části do třiceti zápasů, i tak přesvědčil Tomáše Martince natolik, aby byl při play-off na ledě. V něm dokonce skóroval, na postup přes Mladou Boleslav to ale nestačilo. Právě jeho trefa proti Bruslařům byla a stále je doposud jedinou soutěžní trefou za Hradec Králové.

Petr Kalina totiž v Hradci Králové patří mezi ty defenzivní beky, kteří si plní hlavně povinnosti směrem dozadu a jistí kolegy, kteří se občas zapomenou v útoku. I proto se po boku Jérémieho Blaina stal v sezoně 2022/23 prakticky stálící základní sestavy. V play-off nevynechal ani jediný duel a taky zažil nejdelší extraligový zápas historie. Během ročníku 2022/23 dohromady zapsal sedm asistencí a Mountfield na něj už v lednu uplatnil opci.

V novém ročníku se Petr Kalina opět řadí mezi obránce, na které se mohou trenéři spolehnout. I proto se s ním vedení poměrně s předstihem domluvilo na prodloužení smlouvy o dvě sezony. Rodák z Roudnice nad Labem a jeden z nejpoctivějších hráčů v mužstvu bude barvy Mountfieldu HK hájit minimálně až do konce sezony 2025/26.

Statistiky Petra Kaliny