Ohlasy k zápasu
ne 15.10.2023 | Jan Hirsch | Foto: Jan Beneš / HC Sparta Praha

Sparta? Pro mě pořád trochu speciální, říká Petr Kalina

Pražská O2 arena je pro hradecké hokejisty jako nedobytným hradem, na její půdě prohráli poslední čtyři utkání. Ani v 11. kole letošního ročníku nedosáhli svěřenci Tomáše Martince na vítězství, o body je připravila třetí třetina, ve které dvakrát inkasovali. Zvláštní zápas to musel být pro Petra Kalinu kterého Sparta vychovala, a za níž odehrál 280 zápasů v nejvyšší soutěži.

První dějství herně ovládla Sparta, v tom druhém už bylo hra vyrovnanější. Velkou možnost Lvi promarnili právě zkraje druhé třetiny, kdy nevyužili dvojnásobnou početní výhodu. „Mohli jsme se dostat do zápasu na začátku druhé třetiny, ale mohli je jenom slovo. Musíme být v brankovišti urputnější a snažit se nějak urvat góly,“ komentuje Petr Kalina.

Přesto však Mountfield otvíral skóre, po krásné individuální akci se prosadil nejproduktivnější obránce ligy, Jérémie Blain. To byl však poslední puk, který Hradečtí dokázali propašovat za záda Jakuba Kováře. Co rozhodlo? „Sparta měla přesilovku pět na tři, dali gól, my jsme ze stejné situace gól nedali, takže v tom se zápas lámal,“ soudí 26letý obránce.

Když už se letos Lvi dostanou do pozice prohrávajícího týmu, mají ve zvyku udělat vše pro vyrovnání a posunout zápas alespoň do prodloužení, jako to ukázali proti Českým Budějovicím, Litvínovu nebo Kladnu. Proti Pražanům se to bohužel nepodařilo. „Každý chce získat tři body, o tom je hokej, takže všichni bojují na sto procent. Bohužel to vyšlo líp Spartě než nám,“ uznává hradecká #29.

„Každý chce získat tři body, o tom je hokej, takže všichni bojují na sto procent.“

#29 Petr Kalina (o extraligovém tempu)

„Naše největší chyby byly fauly, ze kterých měl soupeř přesilovky, protože Sparta je má výborné,“ hodnotí zpětně největší nedostatek svého týmu v zápase defenzivní zadák. Nelze mu odporovat, jelikož jak vítěznému gólu Vojtěcha Mozíka, tak tomu poslednímu, který vstřelil Michal Řepík, předcházel nedovolený zákrok některého z hradeckých hráčů. V druhém případě klub z Holešovic využíval dokonce přesilovku dvojnásobnou.

Pro rodáka z Roudnice nad Labem toto utkání určitě nebylo jako každé jiné, vracel se totiž do míst, která mu byla hokejovým domovem během mládežnických kategorií, prvních krůčcích v extralize a také prvních šesti sezon v dospělém hokeji. „Trochu speciální to pro mě bylo, jen škoda že ne vítězně,“ lituje.

Hradec právě prochází sérií tří venkovních utkání v řadě. Dva už má za sebou, v Olomouci bral dva body, proti Spartě žádný. Poslední mač z náročné šnůry jej čeká v Plzni. Prochází si hráči v tomto období odlišnou přípravou? „Připravujeme se na každý zápas, ať už je venku, nebo doma. Musíme urvat výhru,“ burcuje na závěr Petr Kalina.