Preview k zápasu
čt 28.9.2023 | Tomáš Kalas, Tomáš Prodělal

Směr Třinec! Oplatí Mountfield finálovou porážku Ocelářům?

Koncem září zrychluje jízdní řád extraligy a logicky se to tak dotýká i hradeckých hokejistů. Ti ve středu prohráli 1:2 po nájezdech s Litvínovem a zapsali tak třetí porážku v řadě. Ukončit negativní sérii se budou snažit v pátek, kdy je ale nečeká vůbec nic lehkého. Zajíždí totiž na led mistrovského Třince, čímž se zopakuje loňské extraligové finále. Navíc to také bude přímý souboj o průběžné umístění v první čtyřce. Šlágr šestého kola začne v třinecké WERK ARENĚ od 17:00.

„Kolikrát se stane, že tam soupeř přijede, za první třetinu dostane tři góly a je hotovo.“

#92 David Šťastný (o prvních třetinách v Třinci)

Ve středečním utkání proti Litvínovu se Lvům příliš nepovedla první třetina, s čímž souhlasí i útočník David Šťastný. „Začali jsme podobně jako v Budějovicích, špatně jsme do toho vstoupili. Teď se to táhne s námi, ty první třetiny nám moc nejdou,“ hlásí zklamaně. Verva šla do vedení díky povedené teči Michala Guta na konci 10. minuty, spoustu dalších příležitostí pochytal Patrik Bartošák. „Do první třetiny jsme vstoupili jak amatéři a pak to museli dotahovat. Získat jenom bod doma je škoda,“ pokračoval hradecký forvard.

Hradec navíc přišel o Patrika Bartošáka, jehož zdravotní stav zůstává stále zahalen čekáním na výsledky vyšetření. Utkání tak dochytal Henri Kiviaho, který měl podíl na tom, že si Východočeši odnesli alespoň bod. „Hned jak do toho Kivi vstoupil, tak měl těžké zákroky. Máme kvalitní brankářskou dvojici a víme, že nás v zápase vždy drží,“ vyseknul poklonu maskovaným mužům přerovský odchovanec. Ani Kiviaho ale nezabránil dvěma litvínovským gólům v samostatných nájezdech, zatímco spoluhráči finského gólmana neskórovali ani jednou. „Neproměnili jsme ani jeden nájezd, to mluví za vše. Na tréninku nájezdy přitom jezdíme, dáváme góly, ale pak nám to nejde,“ mrzí Šťastného.

Necelých 48 hodin po úvodním buly pod Bílou věží čeká Mountfield další duel v dalekém Třinci. „Tam bude důležitá první třetina. Kolikrát se stane, že tam soupeř přijede, za první třetinu dostane tři góly a je hotovo,“ říká předsezonní posila královéhradeckého klubu. „Musíme se soustředit na začátek a doufám, že pojedeme domů s body,“ hlásí odhodlaně třicetiletý forvard. Od posledního střetnutí s Oceláři uplynulo celkem 154 dní a pro některé hráče je o motivaci postaráno. Chtějí pomyslně oplatit Slezanům bolestivou finálovou porážku. „Hodně kluků to bude mít v hlavě a ten zápas bude pro ně trochu jiný než normálně. Budou jej chtít zvládnout o to lépe a musíme tam nechat všechno, abychom jeli domů s body,“ uzavírá bojovně Šťastný.

RichardNedomlel
Necelých pět sezon patřil Nedomlel k tvářím hradecké obrany a získal si srdce fanoušků svým nesmlouvavým přístupem a maximální bojovností. Po 16 odehraných utkáních v sezoně 2022/23 byl ale vytrejdován do Liberce, načež v aktuální sezoně obléká dres Třince. V něm zapsal již první bod za asistenci, když v Olomouci nahrál na vítěznou trefu Petru Vránovi.

Pomalejší rozjezd, Třinec ale opět útočí na nejvyšší přičky

Třinci se povedlo udržet mistrovský kádr víceméně pohromadě, přesto se ale musel vypořádat s několika nepříjemnými odchody. Ten nejvýraznější nastal v útočných řadách, Tomáš Marcinko se rozhodl přestoupit do brněnské Komety. Doplnění přišlo především směrem do obranné fáze. Opačným směrem proti Marcinkovi se vrátil pod Javorový Tomáš Kundrátek, z Hradce byl také uvolněn Richard Nedomlel. Dalším výrazným jménem je bezpochyby Adam Polášek ze Sparty.

Zajímavě však posílili úřadující mistři i směrem dopředu. Z Trenčína přišel Viliam Čacho, jehož jméno se také skloňovalo jako možná posila Hradce. Nejzvučnějším jménem v ofenzivě je zřejmě Richard Pánik. Majitel 521 startů v NHL se k ocelárnám vrátil po 14 letech a začal solidně, za pět utkání má bilanci jednoho gólu a dvou asistencí. Nejproduktivnější jsou však jiní. Tradičně je na tom nejlépe Martin Růžička, jemuž se sedmi body patří šesté místo v rámci extraligy, Start do ročníku chytl i Daniel Voženílek, který je společně s Petrem Vránou a Markem Daněm nejlepší střelec týmu. Všichni mají shodně po třech gólech.

Říká se, že síla Ocelářů se vždy naplno projeví až na konci sezony. Zatímco loni vyhráli Třinečtí až po čtyřech kolech, letos čekali na výhru zápasy dva. Nejprve totiž prohráli na ledě Plzně 1:3, v nájezdech posléze doma podlehli ve šlágru kola třinecké Spartě. Poté se ale Slezané rozjeli. Liberec přehráli 4:1, v derby s Vítkovicemi je ani nerozhodilo srovnání Dominika Lakatoše v čase 59:59 a byla z toho výhra 4:3 v prodloužení. Stejný výsledek, avšak již v základní části, se pak urodil v posledním kole na ledě Olomouce. Červenobílí jsou na tom tak stejně bodově s Hradcem, avšak kvůli menšímu rozdílu ve skóre jim patří páté místo.

Sestavy z minulého utkání

Mazanec – Smith, Marinčin, Jeřábek, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, Polášek – Daňo, Voženílek, Růžička – Pánik, Vrána, Hudáček – Nestrašil, Roman, Hrehorčák – Dravecký, Čacho, Kurovský.