Akademie ČH
ne 29.8.2021 | Jan Brůna, Klára Petrásková | Foto: Jan Beneš / Český hokej

S turnajem jsme spokojeni, hlásí z reprezentace Matěj Pinkas

Kariéra Matěje Pinkase nabrala v posledních letech velmi dobrý směr. Hradecký bek se již několik roků stabilně ukazuje v mládežnických výběrech reprezentace a nyní dostal šanci i v kategorii U20. S tou absolvoval Turnaj čtyř zemí, který i přes velkou konkurenci Češi ovládli. V závěrečném mači ale padli s Ruskem. Jaké měl talent Lvů z turnaje pocity? A kde bude hrát?

Reprezentační dvacítka sahala v Hodoníně po třetí výhře na Turnaji čtyř zemí, když vedla nad Ruskem 3:2. Ve druhé polovině třetí třetiny však těsný náskok ztratila a nakonec padla 3:4. Český výběr přesto turnaj opanoval. „Kvůli tomu, že jsme poslední zápas prohráli, nejsme úplně nadšeni. Byly tam dva fauly, po kterých soupeř dal gól, a to nás porazilo,“ hodnotí i přes zisk poháru sklesle Matěj Pinkas.

Čeští talenti kategorie U20 si během tří dnů poradili s Finskem 3:0, následně se švédskými mladíky 9:3 a jak již bylo zmíněno, v posledním utkání nestačili na sbornou. Byla právě ona nejtěžším soupeřem? „Věděli jsme, že Rusové mají vždy silný tým. Mají pokaždé taktiku, proti které se špatně hraje. Ale řekli jsme si, jak budeme hrát, a od toho se odvíjel celý zápas,“ vysvětluje obránce patřící i do organizace Mountfieldu HK.

Ruský výběr měl ve druhé periodě navrch a korunoval to brankou v čase 32:08, skvělý obrat domácích ovšem nastartovala úspěšná trefa o pouhých 6 sekund později. „Čekali jsme přesně na takový slepený gól, pak už se to zlepšilo,“ potvrzuje pražský rodák. Ke comebacku potom výrazně dopomohl brankář největší země světa, který si puk nešťastně poslal do vlastní kasy. „Když jsem sledoval NHL faily, tam to asi někde bylo, ale v zápase jsem to nikdy nezažil. Ani jsem to neviděl, koukal jsem jinam,“ směje se téměř 190 centimetrů vysoký obránce.

„Na dospělý hokej jsem se těšil.“

#7 Matěj Pinkas (o šanci v A-týmu Litoměřic)

O porážce rozhodla střela v samotném závěru duelu. „Byly asi tři minuty do konce, dostali jsme trest ve hře a oni dali gól. V situaci 4 na 5 už se to otáčí špatně. Ale řekl bych, že s turnajem jsme spokojeni – plnili jsme taktiku, kterou jsme si řekli, snažili jsme se…“ popisuje bývalý hokejista Letňan a dodává, že se snažil nevnímat skutečnost, že Češi přijeli do Hodonína takřka v plné síle a byli papírově možná silnější než skandinávští soupeři.

Většina obránců mužstva pod vedením Karla Mlejnka se narodila v roce 2003, a to včetně hradeckého plejera. „Byl to rychlý hokej, ale jsme na sebe zvyklí. Chceme z obranného pásma jezdit ve čtyřech lidech nahoru, takže vždy jeden bek jede za útokem. Máme tady šikovné kluky, kteří se toho nebojí, což je pro nás velké plus,“ pochvaluje si sedmnáctiletý zadák. A jak vidí své šance na mistrovství světa juniorů? „To upřímně vůbec nevím, prostě na sobě budu makat a budu se snažit předvádět co nejlepší výkony. Ale šanci určitě mám,“ dodává.

Program je stále nabitý a na dlouhé odpočívání nebude čas. „Teď pojedu do Litoměřic, v týdnu hrajeme poslední dvě přípravná utkání. A pak už nám to začne,“ vyhlíží start 1. ligy urostlý bek, jenž v minulých sezónách působil v akademii Lvů. „S panem Martincem jsme domluveni, že když se juniorce nebude tolik dařit, tak se do ní třeba na týden nebo na 14 dní přesunu. Jinak budu hrát za Litoměřice, a kdyby se náhodou naskytla možnost, tak i za A-tým Hradce,“ objasňuje.

A jak vůbec nadějný hokejista vnímá svůj přesun mezi dospělé? „Jsem za to moc rád. Přišlo to hodně rychle. Říkali mi, že bez mého svolení mě do Litoměřic posílat nebudou, ale jestli bych tam nechtěl. Tak jsem bez váhání řekl, že určitě. Na dospělý hokej jsem se těšil,“ uzavírá s úsměvem na tváři Matěj Pinkas.