Preview k zápasu
pá 8.3.2024 | Dominik Jarka

První mečbol v Ostravě? Musíme hrát náš hokej, velí Kevin Klíma

Úvodní část série zvládli Hradečtí na jedničku, teď mají šanci ukončit předkolo ve vítkovické Ostravar aréně. Východočeši ubránili v druhém utkání předkola těsné vítězství 1:0 a po trefě Kevina Klímy odjíždějí do Ostravy hned se třemi mečboly. Dokáží Lvi přetavit hned první možnost na postup do čtvrtfinále? Utkání začíná na vítkovickém ledě již od sobotních 15:00.

PeterKrieger
Rodák z americké Minnesoty zamířil do Česka až na začátku minulé sezony, když podepsal právě s vítkovickým celkem. V minulém ročníku zaznamenal třicetiletý americký forvard hned 38 kanadských bodů, v aktuální sezoně patří s 23 kanadskými body k tomu nejlepšímu, co může útok Ridery nabídnout.

Největší rozdíl mezi prvním a druhým zápasem předkola byl především v počtu vyloučení. Zatímco v úvodním střetnutí rozdali sudí hned 34 trestných minut, v druhém klání se vylučovalo pouze dvakrát. „Proti Vítkovicím je to vždycky vyrovnané, takže speciální týmy často rozhodují. Musíme se do dalších zápasů soustředit a být disciplinovaní. Tentokrát jsme byli vyloučeni jenom jednou a tímhle způsobem musíme pokračovat,“ hlásí vědomě Kevin Klíma.

Jediným střelcem série při hře v plném počtu hráčů na ledě zůstává právě Kevin Klíma, jenž šikovně tečoval nahození od modré čáry a prosadil se ve druhém utkání v řadě. Jak situaci viděl střelec vítězného gólu? „Jerglis nahrál puk nahoru na Blainera, který to nahodil před branku. Sám ani nevím, jestli jsem na to šáhnul, ale gól je ve finále gól,“ usmívá se hradecký forvard.

Domácí se následně hnali za navýšením, hned v 37 případech je ale vychytal vítkovický gólman Lukáš Klimeš. „Všichni víme, že je Klimeš výborný gólman. Musíme na něj tlačit, pořád chodit do branky, střílet a stát tam. Pokud si tlak do branky nevytvoříme, tak nás prostě vychytá,“ vysvětluje rodák z floridské Tampy.

Ve třetí periodě se ale role obrátily a Vítkovice převzaly v utkání iniciativu. „Poslední třetinu jsme hráli vyloženě špatně. Neměli jsme sebevědomí na kotouči a bylo to vidět. Začali jsme se hrozně bát, hráli jsme vzadu a pouze odhazovali puky. Do budoucna se nám to nesmí stávat,“ kárá se bývalý hráč pražské Sparty. Pod tlakem hrající Lvy podržel v kritických chvílích především vynikající Lukáš Pařík. „Je to týmový sport, na konci nám pomohl zase on. Musí hrát všech pět hráčů i s gólmanem a nelze nic vypustit, protože by nás to mohlo stát sérii. Pořád se hraje o jeden gól a my nesmíme nic vynechat,“ chválí Kevin celý tým i hradeckého brankáře.

Hradec tak po úspěšném domácím startu vyjíždí do Vítkovic s prvním mečbolem. „Dvakrát jsme vyhráli doma, je to opravdu skvělý pocit. Musíme u nich hrát náš hokej a věřím, že ve Vítkovicích zvítězíme,“ burcuje forvard s 225 extraligovými starty za hradecký Mountfield. Mají však Východočeši dostatek sil na ukončení série? „Baterky máme pořád nabité, od kouče máme dobře natrénováno a jsme na všechno připraveni,“ uzavírá střelec 62 branek v dresu hradeckého klubu.

Sestavy z minulého utkání

Klimeš – Percy, Raskob, Mikuš, Grman, Auvitu, Prčík, Stehlík – Fridrich, Barinka, P. Zdráhal – Ro. Bukarts, Krieger, Ri. Bukarts – Kalus, Chlán, Dej – R. Půček, Claireaux, Lednický.