Preview k zápasu
čt 20.10.2022 | Petr Koval

První derby! Lvi jedou do Pardubic, vyzvou nadupané Dynamo

Mountfield v úterý porazil Spartu 3:2 a zapsal tak druhou výhru v řadě. Nyní ho čeká další pikantní souboj. V pátek totiž změří síly ve 41. východočeském derby. Pardubice zažívají skvělý vstup do sezony a aktuálně vedou extraligovou tabulku. Tým Radima Rulíka navíc v posledních dvou zápasech neinkasoval. Pokoří Hradec soupeřovu obranu a potvrdí pozitivní vzájemnou bilanci z poslední sezony? Startujeme v 18:00.

„S každým se dá hrát, když se na ledě nechá všechno. Viděli jste to i proti Spartě. “

#77 Richard Nedomlel (o nabité soupisce Pardubic)

Hradec v úterý zapsal velké vítězství, když po Boleslavi dokázal vyzrát také na Spartu, kterou doma porazil naposledy v prosinci 2019. „My jsme rádi za každý tři body. A proti týmu jako je Sparta obzvlášť. Určitě se to cení. Všichni borci odvedli výbornou práci,“ říká obránce, který v utkání zapsal 5 bodů do Radegast indexu.

Lvi vstoupili do zápasu výborně a po první dvacetiminutovce vedli 2:0. „Je hezký, že jsme vyhráli první třetinu. Ale když vyhrajete první, neznamená to, že vyhrajete celý zápas. Musíte hrát celých šedesát minut. Když se podíváte na soupisku, jakou má Sparta, tak tam je hráč vedle hráče velice kvalitní. Stačí jedna chyba a dokážou toho využít. To se taky ukázalo,“ popisuje kvalitu pražského celku. Tu předvedl i při závěrečné power-play. „Mám tyhle koncovky rád. Celá pětka nebo těch deset kluků, co jsme se tam točili, všichni odvedli super práci. Plus Kivi v bráně čaroval, takže klobouk dolů,“ komentuje výkon brankáře Henriho Kiviaha a obětavost hradecké pětice.

V pátek na fanoušky a hráče čeká první východočeské derby sezony. „Rivalita je a vždycky bude. My se na to těšíme. Nesmíme usnout na vavřínech a jet pořád stejně jako se Spartou,“ ví urostlý bek. Pardubice byly před ročníkem pasovány do role jednoho z favorita na titul. „Víte, jak to s těmi predikcemi je. Síla týmu se ukáže až v sezoně. Samozřejmě to musíme brát zodpovědně. Musíme se na to podívat na videu. Ale viděli jste to i proti Spartě. S každým se dá hrát, když se na ledě nechá všechno. V derby je vždycky větší tlak. Atmosféra bude výborná, těším se,“ uzavírá Richard Nedomlel.

TomášZohorna
Účastník dvou olympiád a čtyř světových šampionátů zamířil po sedmi letech opět nastálo do mateřského klubu. Pokud bude zdravý, může letos překonat metu 500 extraligových startů. Je nejvytěžovanějším útočníkem týmu. V přesilovce i oslabení je platným pilířem. Zatím bodově jasně ukazuje, proč má na kontě 111 reprezentačních startů.

Pardubice jdou do derby z prvního místa

Petr Dědek spolu s vedením před sezonou zazářili a utráceli na přestupovém trhu. Do města perníku přivedli zvučné posily a doplnili kádr klíčovými hráči. Na východě Čech tvoří silný brankářský tandem Dominik Frodl s gólmanem se zkušenostmi z KHL a reprezentací – Romanem Willem (Čeljabinsk). Defenzivu vyztužil sedmadvacetiletý Tomáš Dvořák (Sparta) nebo bronzový medailista z Pekingu a aktuálně třetí nejproduktivnější obránce soutěže Peter Čerešňák (Plzeň). Spolehlivost do zadních vrátek přinesl také příchod trojnásobného vítěze extraligy a reprezentanta Davida Musila (Třinec). Ani ofenziva rozhodně nezůstala bez posílení. Útočné letky doplnila další trojice se zkušenostmi z národního týmu. Lukáš Radil (Riga) se vrátil do svého mateřského klubu, kde má zatím bod na zápas. „Domů“ se vrátil i Tomáš Zohorna (Oskarshamn). Zvučnou posilou je také Tomáš Hyka. Forvard, jenž hájil barvy Vegas v NHL, je ale zraněný – poslední zápas hrál na konci září.

Dynamo naopak opustil zkušený obránce Juraj Mikuš, jenž nově táhne Vítkovice. Tým přišel také o Kanaďany Dennise Robertsona (Salzburk), Matta Petgravea (Sheffield) a střelce Anthonyho Camaru (Nižněkamsk). Největší ztrátou je odchod Matěje Blümela. Prospekt českého hokeje bojuje na farmě Dallasu o šanci v NHL, kde nastoupil do dvou utkání s bilancí 3+1. V červenobílém dresu už nepůsobí také útočník Ondřej Roman. Bronzový medailista z MS U18 přestoupil do francouzského Rouenu. V obraně bude chybět Tomáš Jelínek (Podhale Nowy Targ). V útoku zase Lukáš Anděl (Olomouc), Slovák Marek Hecl (Zvolen) nebo Denis Kusý (JoKP).

V sezoně 2022/23 slaví Dynamo 100 let od založení klubu a zatím dělá vše pro to, aby byly oslavy co nejpříjemnější. Vstup do ročníku se mu totiž povedl skvěle. V prvních osmi duelech červenobílí dokázali pokaždé bodovat. Po zásluze jsou s třiadvaceti body na první příčce. Celkově odešli bez bodu jen jednou z dvanácti klání, když prohráli 2:4 proti Karlovým Varům. Poslední dvě utkání Pardubice zvládly nejtěsnějším možným rozdílem. Nejprve porazily Liberec 1:0 po prodloužení, poté Litvínov 1:0 po nájezdech. Dominik Frodl neinkasoval už 129 minut a 13 vteřin. Mrštný gólman se pyšní průměrem 1,10 gólu na zápas a s úspěšností zákroků 95,76 % vládne brankářským statistikám. Východočeši mají v první desítce bodování dvojici útočníků. Nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším střelcem soutěže je s bilancí 9+5 Tomáš Zohorna. Produktivní je i další posila Lukáš Radil (4+8). Ten je navíc s 15 kladnými body nejlepším hráčem soutěže v tabulce pravdy. Pardubické duo navíc rozhodlo poslední dva duely. Dokáže je zastavit hradecká obrana?

Sestavy z minulého utkání


Frodl – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Vála, Kolář, Hrádek – Kousal, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, Cienciala – Říčka, A. Musil, Matys – Koffer, Rákos, Urban.