Aktuální zprávy z klubu
čt 5.5.2022 | Daniel Krátký, Jan Vavřina | Foto: Marek Sekáč / Bílí Tygři Liberec

Představení posil: Marek Zachar – rychlík mezi rychlíky

Tři nové tváře přivítal Mountfield HK se začátkem přestupového období – Jana Růžičku, Rivera Rymshu a Marka Zachara. Všichni tři budou hradeckým fanouškům podrobně představeni. Jako druhá přichází na řadu posila do útoku, která má s východočeským hokejem, prostředím i stadionem své zkušenosti.

„Jsem rád, že se Marek vrací. Moc jsem si to přál. Naším cílem je předvádět hokej, který bude bavit lidi. Chceme oproti loňsku ještě o kousek zrychlit.“

Tomáš Martinec (hlavní trenér o Marku Zacharovi)
MarekZachar
Post: útočník
Výška: 175 cm
Váha: 80 kg
Věk: 23 let
Přezdívka: Zachy
Smlouva: 2 roky + opce

Marek Zachar se narodil 11. června roku 1998 ve Frýdlantu v Čechách, kde také pod dohledem babičky udělal první krůčky na zamrzlém rybníku. S hokejem začal rychlonohý hokejista u Bílých Tygrů, kde prošel prakticky všemi mládežnickými kategoriemi. A protože vyčníval, tak velmi často pendloval mezi věkovými kategoriemi a pravidelně nastupoval i mezi staršími. Ostatně svůj extraligový debut si odbyl v pouhých 17 letech, v zápase proti Olomouci tehdy Severočeši zvítězili 4:0. Už od šestnáctky mimoto mladý odchovanec Liberce pravidelně oblékal reprezentační dres.

Po účasti na světovém šampionátu do osmnácti let v americkém Grand Forks se Marek Zachar rozhodl poprvé v kariéře okusit zahraničí. A tak vyrazil na dva roky do kanadské juniorky, kde oblékal dres Sherbrooku Phoenix v québecké lize. Během působení v jižní části provincie Québec ještě stihl jako kapitán dovést dvacítku do semifinále světového šampionátu juniorů, svěřenci Filipa Pešána tehdy skončili v Kanadě bramboroví. Po mistrovství se sice hovořilo o zájmu skautů, avšak konkrétní nabídku na smlouvu v NHL nepříliš vysoký hokejista neobdržel.

A tak se vrátil do liberecké organizace, kde se i díky farmě v Benátkách poměrně rychle usadil v hlavním týmu. A udělal dobře, s Tygry si totiž zahrál o titul. Šelmy tehdy v boji o prvenství padly v sérii s Třincem. I tak ale útočník s perfektním bruslením, avšak o něco slabší produktivitou, zůstával na radaru skautů z NHL, jeho výkonů si všimli v Bostonu. U Bruins Marek Zachar následně absolvoval i nováčkovský kemp, posléze se však vrátil do Liberce.

V sezóně 2020/21 se na severu Čech jeden z nejrychlejších bruslařů extraligy trápil, během 19 zápasů nezaznamenal ani bod, a tak se Liberec dohodl na trejdu s Hradcem Králové. Výměna za Radovana Pavlíka tehdy dvaadvacetiletého rychlonožku probrala, v královském městě se výrazně zvedl, aby pak ve čtvrtfinále musel zkousnout jednoznačné vyřazení v sérii právě s libereckými Bílými Tygry. Po vyřazení Východočechů ale talentovaný forvard poprvé v kariéře nakoukl do národního týmu v přípravě před MS.

Následně se po uplatnění opce vrátil pod Ještěd, kde prožil nakonec bodově nejlepší sezónu v extraligové kariéře, když nasázel 10 gólů, ke kterým přidal 9 nahrávek, dvě navíc ještě v play off. Povedené období zažil zejména po začátku nového roku, to totiž během 12 zápasů nastřílel hned 8 branek. Po sezóně se však rozhodl změnit prostředí a vyslyšet nabídku Mountfieldu HK, který po vítězi projektu Extraligová NEJ ze sezóny 2020/21 toužil už po skončení předchozího hostování. A tak královéhradečtí fanoušci, vzhledem k tomu, že se v sezóně 2020/21 hrálo bez diváků, poprvé na vlastní oči uvidí rychlost Marka Zachara v hradeckých barvách až od nové sezóny 2022/23. S klubem totiž podepsal kontrakt na dva roky s opcí.

Statistiky Marka Zachara