Aktuální zprávy z klubu
st 4.5.2022 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Představení posil: Jan Růžička – muž s hradeckou maskou

Tři nové tváře přivítal Mountfield HK se začátkem přestupového období – Jana Růžičku, Rivera Rymshu a Marka Zachara. Všichni tři budou hradeckým fanouškům postupně podrobně představeni. Jako první je na řadě gólmanská posila, která má zkušenosti z reprezentace i zámoří a pod Bílou věž dorazila z Mladé Boleslavi.

„Růža je mladý a ctižádostivý brankář. Od něj budeme začínat, protože jeho post je nejdůležitější. Věřím, že se jednou stane klíčovým mužem Mountfieldu HK.“

Tomáš Martinec (hlavní trenér o Janu Růžičkovi)
JanRůžička
Post: brankář
Výška: 185 cm
Váha: 86 kg
Věk: 25 let
Přezdívka: Růža, Rose
Smlouva: 2 roky + opce

Rodák z Mladé Boleslavi začal s hokejem právě ve městě automobilů díky otci, dres Bruslařů oblékl v každé mládežnické kategorii. Nejprve chtěl dávat góly v útoku, pak se ale po návrhu kouče přesunul mezi tyče. A udělal dobře. Jeho talentu si pravidelně všímali také trenéři národních mužstev, kteří ho pravidelně povolávali na reprezentační srazy mládeže.

Do branky A-týmu Středočechů se talentovaný brankář postavil už v 16 letech, tehdy prvoligová Boleslav ale padla v Olomouci 0:3. Zajímavostí je fakt, že v sezóně 2014/15 se v brankovišti Bruslařů mohli střídat dva Růžičkové, kromě Jana v klubu totiž působil i jmenovec Martin. Do toho ještě nadějný gólman zvládl vychytat stříbro mladoboleslavské juniorce.

Jako každý mladý hokejista, i Jan Růžička snil o NHL. Před sezónou 2015/16 se dokonce účastnil nováčkovského kempu Washington Capitals. V zámoří následně zůstal, jelikož dva roky nastupoval v americké USHL v trikotu Des Moines Buccaneers. První ryze dospělou sezónu už ale strávil v rodné Boleslavi, kde už ve dvaceti letech odchytal 22 extraligových duelů.

Jenže následovaly dvě mentálně velmi náročné sezóny spojené se zdravotními lapáliemi. A to proto, že si 185 centimetrů vysoký brankář během letní přípravy před sezónou 2018/19 nešťastnou náhodou vážně poranil pravé koleno, kvůli kterému absolvoval tři operace a během dvou nadcházejících ročníků velmi dlouho v bráně scházel.

Vrátil se však ve velkém stylu. V sezóně 2020/21 přispěl k postupu Mladé Boleslavi do semifinále, ve kterém Středočeši trápili Třinec, s nímž padli až po sedmizápasové sérii. Tehdy čtyřiadvacetiletý muž s maskou si během celého ročníku připsal 7 čistých kont, po sezóně byl za své výkony odměněn debutem v národním týmu. Jednalo se o premiéru vítěznou, jelikož Češi zvítězili nad Německem 4:1. V uplynulé sezóně byl mladý gólman součástí družiny, která vyřadila vítěze základní části z Hradce Králové. A právě pod Bílou věž nyní Jan Růžička míří, v královském městě chce naplno předvést svůj potenciál, a tak podepsal dvouletý kontrakt s opcí.

Statistiky Jana Růžičky