Preview k zápasu
čt 29.12.2022 | Jan Brůna

Poslední zápas v roce 2022. Hradečtí cestují do Litvínova

Poslední utkání roku je tady! Mountfield vybojoval dva body v Brně a do Silvestra pojede ještě na sever Čech k duelu s Vervou. Ta v minulých dvou mačích nepotvrdila jinak dobrou formu, oba týmy si ale budou chtít závěr roku zpříjemnit, a tak nás jistě čeká zajímavá bitva. Její začátek byl určen na pátečních 17:30.

„Jedeme tam urvat pokud možno tři body, abychom se posunuli nahoru a zakončili rok vítězně.“

#72 Bohumil Jank (o hlavním cíli v Litvínově)

Hráči Mountfieldu HK napravili domácí nezdar proti Motoru na ledě Komety, kde nejprve vyrovnali chvíli před třetí sirénou a poté v prodloužení získali bonusový bod. „Tyto body jsou pro nás hodně cenné, protože tabulka je vyrovnaná. Tohle je důležité k tomu, abychom se posouvali stále dopředu. Že jsme zápas otočili, ukázalo ohromný týmový charakter – všichni jsme tomu věřili do poslední chvíle,“ vrací se k mezisvátečnímu souboji Bohumil Jank. „Určitě to pomůže našemu sebevědomí, když se povede obrátit duel nad tak silným soupeřem v samém závěru a ještě rozhodnout v nastavení při hře bez brankáře. Šli jsme do velkého rizika,“ dodává.

Co Lvy dlouhodobě trápí, je marodka. Před posledním mačem se sice uzdravil Petr Kalina, avšak zase na ni přibyl Kelly Klíma. „Pořád se nám to nějak kumuluje; jeden se uzdraví a druhý vypadne… V tomto směru se to moc neposouvá, ale pomáhají nám kluci z Kolína nebo junioři. Musím říct, že je dokáží plnohodnotně nahradit, takže před nimi klobouk dolů,“ vyzdvihuje práci Petra Moravce nebo Matěje Moronga řízný bek.

Mladíci možná dostanou šanci i v Litvínově, kam mužstvo Tomáše Martince zamíří k dalšímu klání. „Je to nepříjemný, soubojový tým, který hodně bruslí. Navíc je namočený dole v tabulce, takže se bude hrát hodně tvrdě a obětavě. Asi to nebude nic pohledného, ale musíme to soupeři co nejvíce znepříjemnit a nepouštět je do přečíslení. Oni sice teď dvakrát prohráli, ale výhoda to pro nás není. Jedeme tam urvat pokud možno tři body, abychom se posunuli nahoru a zakončili rok vítězně,“ má jasno Bohumil Jank.

MatějChalupa
Bývalý hráč Lvů se v utkání Litvínova proti Kladnu prosadil za Vervu poprvé v sezoně. Před tím odehrál devět mačů za konkurenční Vary a jeden v prvoligové Slavii.

Sezona Chemiků? Hodně gólů i změna trenéra

Litvínov v posledních dvou zápasech zaváhal a pokazil si dobrou sérii čtyř výher v řadě, během níž porazil hned tři týmy nacházející se v tabulce nad ním (Vítkovice, Spartu a Liberec). O to překvapivější byla domácí porážka 2:3 od posledního Kladna a venku 0:3 se třináctými Karlovými Vary. S takovým výsledkem v zádech se Severočechům možná nebude hrát nejlépe, může je ale těšit vzestup v tabulce od začátku sezony, kdy páteční soupeř Mountfieldu padl pětkrát v řadě. V říjnu pak nestačil hned sedmkrát za sebou.

Svěřenci Karla Mlejnka, který se po odvolání Vladimíra Růžičky posunul do pozice hlavního kouče, se mohou (spolu s Libercem) pyšnit třetím nejlepším útokem extraligy – 89 branek. Zato 95 inkasovaných gólů znamená třetí nejhorší počin. Výhodu by Hradečtí mohli mít v přesilovkách, jelikož Litvínov dosud ubránil jen 77,59 % všech oslabení (horší je v tomto ohledu už jen Kometa). Lvi toho budou chtít využít a navázat na poslední jasné vítězství 3:0 a hlavně odčinit minulý zápas na Zimním stadionu Ivana Hlinky, kdy si nechali vzít vedení 2:0 a nakonec padli 2:3.

Chemici se rozhodně neztrácejí v individuálních statistikách; 16 branek vstřelil stejně jako Martin Růžička a Luboš Horký slovenský snajpr Andrej Kudrna. V bodování také nutno zmínit Šimona Stránského s 19 asistencemi a Giorgia Estephana s 25 body celkem. Proti Kladnu se za Chezu poprvé v ročníku trefil Matěj Chalupa a v obraně se hradeckým fanouškům připomene i Radim Šalda. Ze všech ligových hokejistů strávil na ledě osmý nejvyšší čas jeho lotyšský kolega Kristaps Zile (celkem 681 minut a 49 vteřin). Za prosinec se v Radegast indexu objevuje Ondřej Jurčík, bránu v posledních mačích hájí mladý Šimon Zajíček.

Sestavy z minulého utkání