Preview k zápasu
po 29.11.2021 | Tomáš Kalas | Foto: Edvard Beneš / HC Verva Litvínov

Poslední listopadový den přijede do Hradce Litvínov

První větší zaváhání Hradce v sezóně? Ale kdeže, po dvou porážkách s Boleslaví a Spartou se Lvi zvedli a na ledě trápící se Komety vyválčili poctivým hokejem tři body, čímž se vrátili zpátky na vítěznou vlnu. Potvrdit import z jižní Moravy však bude potřeba hned v úterý. A to proti soupeři, se kterým to bude pikantní zápas. Jednak přijede s Litvínovem Vladimír Růžička jako hlavní trenér, jednak se poprvé od svého odchodu z východočeské metropole ukáže v Hradci Matěj Chalupa. Úvodní vhazování duelu 28. kola je v ČPP Aréně naplánováno na 18:00.

„Bude opět záležet na maličkostech, na naší černé práci a dřině.“

#62 Radek Pilař (o duelu s Litvínovem)

Po vysoké domácí prohře se Spartou bylo potřeba v Brně bodovat, což se po výhře 3:1 povedlo. Důležitost zisku plného počtu bodů si uvědomoval i Radek Pilař. „Výhra v Brně byla důležitá, mít tři porážky v řadě už by nebylo dobré. Jsme rádi, že jsme na Kometě vyhráli,“ oddechuje si odchovanec novopackého hokeje. „I přesto, že jsou v tabulce dole, tak mají dobrý tým a body se neodváží od nich lehce,“ uvědomuje si sílu brněnského kádru hradecký forvard.

Ladislav Čihák na tiskové konferenci po utkání podotýkal, že k dobře odehranému zápasu ze strany Východočechů to mělo daleko, ale především skrze zvládnuté osobní souboje a černou práci mohli Lvi slavit. S tím se ztotožňuje i Pilař. „Proti Spartě bylo všechno špatně a nic se nám nedařilo, napadalo nám to tam. V neděli jsme naopak bojovali, makali, blokovali střely… odváděli tu černou práci. Díky tomu jsme i vyhráli,“ srovnává výkony v posledních dvou utkáních 25letý útočník.

Druhý vzájemný duel s Litvínovem v tomto ročníku bude odlišný od toho prvního. Především po personální stránce, do Hradce se vrátí po osmi měsících trenér Vladimír Růžička, který stál u hradeckého kormidla téměř celé dvě poslední sezóny. Bude to pro hráče speciální souboj? „Svým způsobem určitě, většina kádru ho zažila loni. Jsem zvědavý, jestli ten styl hokeje bude podobný tomu našemu loňskému,“ má jasno Pilař. „Myslím si, že určité aspekty hry stihl v Litvínově zapracovat, ale čtyři zápasy jsou stále krátká doba,“ nabízí svůj pohled na věc. Na otázku, zda bude zápas se Severočechy náročnější než ty ostatní, odpovídá jednoznačně. „Každý zápas je náročný, není slabého týmu. Bude opět záležet na maličkostech, na naší černé práci a dřině,“ uzavírá směrem k úternímu duelu jičínský rodák.

MatějChalupa
Výborný bruslař po odchodu z Hradce zvolil návrat zpět do USA, kde se však neusadil a po jednom ročníku se vrátil zpět do Česka. V Litvínově stihl za 8 duelů 2 branky a 3 nahrávky, což z něj dělá 8. nejproduktivnějšího útočníka týmu.

Litvínov se po příchodu Růžičky zvedl

Ačkoliv Litvínov nastartoval dvěma výhrami na úvodu extraligy ročník slušně, na dalších sedm zápasů by nejraději zapomněl. Získal z nich totiž jenom dva body, ani jednou nevyhrál a židle pod slovenským koučem Országhem se začala povážlivě kývat. Tuhle krizi však ještě trenér se zkušenostmi z KHL ustál, i přes zlepšené výkony v říjnu byl však během reprezentační pauzy odvolán. Jeho severočeská mise skončila vítězstvím 4:3 v Plzni a následné zvěsti, které kolovaly hokejovým éterem, se posléze potvrdily. Do organizace se po rozpadu Kadaně vrátil Vladimír Růžička, pro nějž to byl – jak sám přiznal – emotivní návrat do klubu, kde vyrůstal.

Hned v prvním duelu po nástupu Růžičky na střídačku se Verva předvedla v plné parádě, na domácím stadionu vyprášila Boleslav pětkou, posléze však padla v Brně 2:4. Chuť si sice spravila doma proti Motoru v pátek, nedělní bitvu s Vítkovicemi ale už Cheza nezvládla dotáhnout k výhře a padla 3:4 po nájezdech. V současnosti drží Litvínov v našlapaném středu tabulky 10. místo s 35 body, přičemž na šestou Spartu ztrácí pouhé dva body.

Pozornost hradeckých fanoušků se bude zajisté upínat na Matěje Chalupu, který po konci v hradeckém dresu šel zpět za oceán, kde v AHL odehrál za Rockford 27 zápasů s bilancí 4+3. Do nového ročníku vstoupil právě v Litvínově, kde má na kontě dva góly a tři asistence za pouhých osm duelů. Nejproduktivnějším plejerem týmu je však útočník Patrik Zdráhal, jehož bilance 10+12 za 22 zápasů je třináctá nejlepší v extralize. Daří se i předsezónní posile Giorgiovi Estephanovi, který splňuje zatím očekávání a s 21 body je v těsném závěsu za již zmíněným Zdráhalem. Verva přijede do Hradce se statusem pátého nejlépe bránícího celku v oslabení (82,56 %), na druhou stranu bude čelit třetí nejlepší přesilovce ligy (23,86 %).

Pravidla vstupu na páteční utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků, a to výhradně v sektorech na sezení. Vstup na zápas bude umožněn permanentkářům. Majitelé permanentek na sezení mohou obsadit místo, na které jsou zvyklí, majitelé permanentek na stání libovolné volné sedadlo v hale.

Jednotlivé vstupenky, které fanoušci zakoupili v předprodeji, naopak platné nebudou. Fanouškům bude vráceno vstupné v plné výši. Prodej vstupenek na utkání byl navíc zastaven.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 22. listopadu – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, McCormack, Jank, Gaspar – Oksanen, Lev, Smoleňák – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, Pilař – Orsava, Koukal, Lamper.