Preview k zápasu
čt 24.11.2022 | Jan Hirsch

Po postupu v Lize mistrů čeká Hradec domácí duel s Plzní

Po nervy drásajícím triumfu nad Karlstadem, přes nějž se svěřencům Tomáše Martince podařilo probojovat do čtvrtfinále Ligy mistrů, zavítá na hradecký led plzeňská Škodovka. Proti ní naskočí do hry i čerstvě příchozí bek Patrik Marcel, který pod Bílou věž připutoval na hostování do konce sezony. Dokáží Hradečtí naskočit na vítěznou vlnu i v českém prostředí? 22. kolo odstartuje na kluzišti ČPP Arény v pátek v 18:00.

„Plzeň hodně dobře bruslí, hraje rychlý hokej a tvrdě napadá.“

#34 Kevin Klíma (o přednostech indiánů)

V úterý Lvi zvítězili 4:2 nad Färjestadem, a díky celkovému skóre 6:5 to pro ně znamenalo postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. Skóre zápasu otevřel po čtyřech minutách hry Kevin Klíma. „Jsme všichni moc rádi, že jsme postoupili. Myslím si, že každý v týmu podal výborný výkon. Ze začátku jsme z nich měli příliš respekt a byli moc opatrní, ale potom jsme se zvedli a hráli náš hokej. Hodně nás podržel Kivi,“ hodnotí utkání rodák z Tampy a vyzdvihává výkon Henriho Kiviaha, na kterého hráči Karlstadu vyslali v zápase 32 střel.

Radost z výhry může mít šikovný útočník dvojnásob, kvůli absenci Radka Smoleňáka v sestavě proti švédskému klubu plnil roli kapitána. „Je to skvělý pocit, navíc je to pro mě poprvé co jsem měl "C" na hrudi v dospělém hokeji,“ pochvaluje si zkušenost. Teď musí však on i jeho spoluhráči přepnout z mezinárodního prostředí zpátky na domácí soupeře. Doma se utkají se Škodou Plzeň. „Je to určitě jiný styl hokeje, ale my víme, co nás čeká. Chceme se hlavně soustředit na náš výkon,“ má o budoucím protivníkovi jasno 25letý forvard.

Letos už proti Škodovce Mountfield zápas odehrál, z LOGSPEED CZ Arény si tehdy odvezl vítězství 5:2. Jaké zkušenosti si z výhry odnesl bratr Kellyho Klímy? „Plzeň hodně dobře bruslí, hraje rychlý hokej a tvrdě napadá,“ ví co očekávat útočník s číslem 34. Ačkoli jsou Západočeši o pět příček níž v tabulce, mají pouze o tři body méně než Lvi. Ty tedy nečeká v žádném směru jednoduché utkání. „Musíme si dát pozor na všechny, ale kdybych měl vyzdvihnout jejich hlavní tahouny, budou to asi Ludwig Blomstrand, Petr Kodýtek a Petr Zámorský,“ uzavírá Kevin Klíma.

AdriánHolešinský
26letý rodák ze severoslovenské Čadci odešel do Švédska ještě v juniorském věku a zahrál si za mládežnickou reprezentaci. V letech 2016-20 působil v Americe, poté se vrátil na Slovensko. Plzeň ho zlákala teprve v průběhu letošní sezony.

Plzeň je letos za očekáváním

Letošní ročník odstartovala Plzeň s trenérskou dvojící Václav Baďouček a Miloš Říha, ta byla ale už po prvních dvou kolech, ve kterých indiáni nezískali ani bod, nahrazena Petrem Kořínkem a Františkem Bombicem. Šlo o nejrychlejší výměnu trenérů v historii extraligy. Noví kouči však prozatím větší úspěchy nepřináší: nejdelší vítězná šňůra Škodovky činí dvě utkání. Z posledních tří zápasů Plzeň odešla s dvěma prohrami v prodloužení (1:2 s Kladnem a 3:4 s Libercem) a jednou v základní hrací době (1:3 proti Kometě). Celkově se Plzeň nachází na 10. příčce extraligové tabulky.

Zahrozit můžou Západočeši z přesilovek, ze 72 početních výhod vytěžili 16 branek a úspěšnost 22,2 % z nich tak činí čtvrté nejlepší mužstvo v lize. Naopak v oslabení indiáni 15krát inkasovali, v tomto ohledu jsou pátí nejhorší. Ve velké většině ostatních statistik se Plzeň pohybuje kolem průměru, o čemž svědčí 7. místo v trestných minutách (208) a hitech (130), se 49,68 % vyhraných vhazování se držitel extraligového titulu ze sezony 2012/13 umisťuje na 6. pozici.

V prostoru mezi třemi tyčemi se můžou modrobílí spolehnout jak na Miroslava Svobodu, tak na Dominika Pavláta, který letos odchytal o zápas více. Mezi opory v obraně patří Petr Zámorský, který zanechal výraznou stopu i v Hradci. Produktivní bek letos odehrál všechny zápasy a s 15 body na kontě se může pochlubit titulem třetího nejproduktivnějšího obránce aktuální sezony. Ofenzivními tahouny jsou Fin Aleksi Rekonen a Petr Kodýtek, kteří mají oba po 18 kanadských bodech (7+11 a 8+10). Za zmínku stojí také bronzový medailista z Pekingu Adrián Holešinský, který do pivního města přišel v průběhu sezony a hned ve svém debutu za Plzeň dokázal skórovat. V současné chvíli odehrál 5 utkání, v nichž získal 5 bodů.

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Plzni jsou v platnosti všechny permanentky (ve verzi základní i sezonní), navíc jsou v prodeji jednotlivé vstupenky. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Novinkou si oproti loňské sezoně prošel Lví bulletin, ten bude k dostání vždy od 12:00 daného hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí nový zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – McCormack, Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík, Čáp, Piegl – Doležal, Lev, Okuliar – Jergl, Lalancette, Kevin Klíma – Kelly Klíma, Cingel, Pilař – Morong, Štohanzl, Moravec.