Ohlasy k zápasu
pá 2.2.2024 | Tomáš Kalas, Daniel Krátký | Foto: Jan Pavlíček / BK Mladá Boleslav

Oliver Okuliar: Jedna branka ze čtyřiceti střel je opravdu málo

Páteční střetnutí v Mladé Boleslavi nabídlo duel dvou týmů, které jsou v rámci střel na branku na opačných pólech tabulky. Hradec je druhým nejčastěji zakončujícím celkem, Bruslaři naopak druzí nejhorší. Statisticky se to potvrdilo, když Lvi přestříleli domácí poměrem 43:14, jenže prohráli 1:2. „To hovoří za vše, jedna branka ze čtyřiceti střel je opravdu málo,“ je si vědom útočník Oliver Okuliar.

S dominancí v počtu projektilů souvisela i herní převaha, jako hlavní problém vidí slovenský reprezentant především práci v předbrankovém prostoru. Nevědomky se tak shodl s Peterem Frühaufem na pozápasové tiskové konferenci. „Každý to asi viděl, dominovali jsme na kotouči a hráli dobře dopředu. Bohužel jsme neproměňovali šance a byli slabí na brankovišti,“ hledá důvody nezískání bodů trenčínský rodák.

Ten se ustálil v útočné formaci s Jordannem Perretem a Alexem Tamášim. Společně s prvním obranným párem v podobě Petra Kaliny a Jérémieho Blaina vypálila elitní lajna Hradce 14krát, branku však zapsal jenom Blain v přesilové hře. „Trénujeme to, každý den máme trénink ohledně zručnosti navíc, stejně tak jako ohledně pohybu před gólmanem a dalších věcí,“ prozrazuje směrem k otázce, jak vylepšit koncovku, 23letý forvard. „Dokážeme se držet v útočném pásmu, místy i soupeře zatlačit, ale, omlouvám se za ten výraz, h*vno z toho. Při hře pět na pět jsme nedali gól, což je hlavní,“ říká nejproduktivnější hráč Mountfieldu zklamaně.

Nutno dodat, že východočeské hokejisty deptal i Filip Novotný. Ve třetí třetině vytáhl například skvělý zákrok proti Davidu Šťastnému, jenž předvedl výbornou individuální akci spočívající v projetí mezi čtyřmi hráči. Jeho výkon pak chválil po utkání i domácí asistent trenéra, Václav Pletka. „Měl tam solidní zákroky, ale myslím si, že i naše nemohoucnost tam místy sehrála roli. Samozřejmě potřebujete trochu štěstí, abyste skórovali. Je to pak i nějaké umění ty situace správně zakončit,“ pokračuje Okuliar.

„Bohužel jsme neproměňovali šance a byli slabí na brankovišti.“

#8 Oliver Okuliar (o hlavních důvodech prohry)

Porážkou 1:2 navíc skončila Lvům dlouhá série prodloužení či nájezdů. Body se v jejich duelech nedělily poprvé od 12. ledna. „V té sérii jsme alespoň získali nějaké body. Teď nám to skončilo, což není rozhodně pozitivní. Dost jsme se nadřeli, ale jedeme domů s nulou,“ mrzí odchovance trenčínského hokeje. Zároveň ale držitel bronzu z Evropského olympijského festivalu mládeže sezony 2016/17 odmítá, že by vlivem toho byli Hradečtí fyzicky dole. „Máme výborně natrénováno, makáme na tréninku, každý z nás po téhle stránce vypadá dobře i v zápase. Navíc tu máme i skvělého kondičního trenéra, přizpůsobuje tomu tréninky, takže si nemyslím, že by to byl problém,“ oceňuje práci Michala Tvrdíka.

Útočník, který mezi roky 2018-2020 působil i v Kanadě, navíc nastoupil ve speciálním oranžovém dresu. A to v rámci charitativní akce „O kapku lepší hokej“, která je směřována na pomoc dětem s poruchou krvetvorby. Patronem letošního ročníku je navíc třináctiletý Patrik Luska, brankář Mountfieldu, jenž v posledních měsících bojoval s leukémií. „Jsem za to opravdu rád, že liga klade pozornost na zdravotní problémy spousty lidí touto akcí. Celé to pomůže nejen našemu Patrikovi a je fajn, že se myslí i na důležitější věci, než je hokej,“ hodnotí již tradiční extraligovou akci osmý nejlepší střelec soutěže.