Aktuální zprávy z klubu
ne 2.1.2022 | Daniel Krátký

OlfinCar hráč měsíce prosince: Kiviaho, Lev, nebo Filip Pavlík?

Čtvrtý kalendářní měsíc sezóny 2021/22 je za námi, a tak hradecké fanoušky čeká další těžká volba hráče měsíce. Trojce Lvů totiž byla nominována na cenu OlfinCar hráč měsíce prosince. Kdo podle vás v závěrečném měsíci roku 2021 podával nejlepší výkony? Brankář Henri Kivaho, útočník Jakub Lev, nebo zadák Filip Pavlík? Hlasovat můžete do středy 5. ledna do 22:00. Vítěz pak odpoví na fanouškovské otázky a autor té nejlepší se může těšit na podepsané klubové tričko a dárkový balíček od partnera klubu i ankety – společnosti OlfinCar.

HenriKiviaho
Bilance v prosinci:
7 zápasů
1 čisté konto
ø inkas. branek 1,71
úsp. zásahů 92,78 %

Henri Kiviaho – ztělesněná spolehlivost v brance

Sedmadvacetiletý finský brankář přišel do Mountfieldu s tím, že vytvoří vyrovnanou brankářskou dvojici s kolegou Štěpánem Lukešem. A zatím to platí, oba mají doposud na kontě stejný počet výher i porážek – tedy 13 a 5. V prosinci však mnohem více prostoru dostal rodák z městečka Lappeenranta na jihovýchodě země tisíce jezer. Severský gólman si vybojoval opětovnou nominaci na hráče měsíce díky svým konzistentním výkonům během závěrečných jedenatřiceti dnů roku 2021, během nichž hned v šesti z celkových sedmi duelů udržel svou úspěšnost nad 90% hranicí.

„Kivi“ se v brankovišti pyšní kvalitním pohybem, v čemž mu pomáhá na brankáře výborné bruslení. Navíc si také nemá problém pomoci slajdy od jedné tyče k druhé. Zároveň se Fin v masce může pyšnit rovněž velice rychlou lapačkou. Samotný prosinec byl pro Henriho Kiviaha velmi povedený měsíc, což velmi hezky popisuje to, že v prvním duelu na ledě Vítkovic byl vyhlášen nejlepším hradeckým hráčem, stejného ocenění se dočkal i v tom posledním proti Olomouci, kde si dokonce dokráčel pro své druhé čisté konto v Tipsport extralize.

Předsezónní posila navrch v závěru prosince vychytala už svou druhou výhru nad prvním Třincem. Sice to tentokráte nebylo s čistým štítem, ale i tak je Henri Kiviaho jediným brankářem v české extralize, který se může pyšnit tím, že proti Ocelářům vychytal šest bodů. Během 120 minut navíc od Martina Růžičky a spol. inkasoval pouhou jednu branku. A byl tak jednou z nejdůležitějších součástek v cestě za povedeným závěrem roku 2021.

JakubLev
Bilance v prosinci:
9 zápasů
6 gólů
ø ice-time 20:37

Jakub Lev – nejlepší prosincový střelec

Jeden z železných extraligových mužů, jenž v tuzemském hokejovém kolosu nastupuje bez jediné zápasové přestávky od sezóny 2012/13, zažil jeden z nejpovedenějších měsíců v hradeckých barvách. V prosinci 2021 stihl robustní forvard v devíti zápasech nasázet hned 6 branek, což je více než měl na kontě v dosavadním průběhu rozjeté sezóny. Díky tomu a jedné asistenci navrch se v tabulce kanadského bodování prakticky dotáhl na kapitána a kolegu Radka Smoleňáka. Zároveň byl „Lvíček“ díky svým výkonům dvakrát vyhlášen nejlepším hradeckým hráčem zápasu.

Poprvé se tomu tak stalo v duelu proti Českým Budějovicím, v něm jedenatřicetiletý útočník vystřelil krásným švihem výhru v prodloužení. Podruhé byl Jakub Lev rozhodujícím článkem v závěrečném domácím utkání roku 2021, to totiž rozjel velkou hradeckou jízdu proti prvnímu Třinci svými dvěma brankami. Ty zapsal do statistik v jednom zápase přesně po roce a 17 dnech. Povedený měsíc plzeňského odchovance také dokazuje to, že vstřelil gól ve třech zápasech v řadě – proti Spartě, Karlovým Varům a rovněž Kladnu.

Silný útočník, který se vyžívá hrou u mantinelu je pro tým důležitý i v oslabeních, a to i díky nejlepší úspěšnosti na vhazování z týmu. V početních nevýhodách povětšinou s Jordannem Perretem zvládají společně poctivě bránit, ale také pozlobit soupeřovu obranu svými nebezpečnými kontry. Jakub Lev dostával v prosinci hodně prostoru v elitním útoku po boku Ahtiho Oksanena a Radka Smoleňáka, jen třikrát se nedostal nad hranici dvaceti minut na zápas. Na chvíli byla jejich společná letka rozdělena, ale nyní už je tahle silná trojka opět u sebe. I díky tomu si Hradec připsal na závěr roku čtyři výhry v řadě.

FilipPavlík
Bilance v prosinci:
9 zápasů
jeden tříbodový večer
ø ice-time 21:03
bilance +/- +5

Filip Pavlík – stálice zadních řad

Jedna z nejdůležitějších postav hradecké obrany, odchovanec třineckých Ocelářů a syn bývalého obránce právě Slezanů, se za roky působení pod Bílou věží vypracoval mezi nejlepší extraligové obránce. A v prosinci potvrdil Filip Pavlík svou vzrůstající formu v probíhající sezóně. Velmi často nastupuje po boku mladíčků Michaela Gaspara nebo Radima Šaldy, i tak si v prosincových duelech zapsal bilanci +5 v tabulce plus/minus.

Jeden z nejpovedenějších večerů zažil poctivý zadák s pravým držením hole v duelu proti pražské Spartě. V něm sice Mountfield nakonec padl 3:4 v prodloužení, ale Filip Pavlík si připsal hned tři kanadské body za dva góly a jednu asistenci. Druhý gól dokonce vstřelil v době, kdy to parta trenéra Martince zkoušela v závěru základní hrací doby bez brankáře. Popáté během působení pod Bílou věží se tak stalo, že si 183 centimetrů vysoký obránce připsal do svých statistik dva zásahy v jednom zápase.

Celkově se mohl Filip Pavlík těšit velké důvěře trenérů: pouze ve dvou úvodních zápasech měsíce jeho čas na ledě nepřekročil dvacet minut. Větší a větší prostor dostával bek s nejtvrdší střelou v extralize rovněž na přesilových hrách, v nich se objevuje na svém klasickém místě na levém křídle, odkud může svou střelou přesně zacílit. Důležité však je, že si hradecká pětačtyřicítka dokáže zodpovědně plnit své obranné úkoly a i díky tomu následně pomáhat v růstu svým mladičkým kolegům, těm totiž během vynucené absence Bohumila Janka rovněž vzrostl ice-time a vliv na úspěšné výsledky týmu z východu Čech.

Výsledky Kdo má podle vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce prosince?

1.Jakub Lev 57,62 %
2. Henri Kiviaho 31,00 %
3. Filip Pavlík 11,38 %