Aktuální zprávy z klubu
so 4.12.2021 | Adam Kodet

OlfinCar hráč měsíce listopadu: Blain, Kiviaho, nebo Kevin Klíma?

Již potřetí mají letos hradečtí fanoušci možnost zvolit si svou hvězdu měsíce. Třetí kalendářní měsíc je v Tipsport extralize v minulostí a pro Mountfield byl nebývale úspěšný. Podíl na tom mělo i několik skvělých individuálních výkonů, trojice nejlepších byla nominována na cenu OlfinCar hráč měsíce. Hlasovat můžete do úterý 7. prosince 22:00, vítěz pak odpoví na vaše otázky a autor nejlepšího dotazu se může těšit na podepsané klubové tričko a dárkový balíček od společnosti OlfinCar.

JérémieBlain
Bilance v listopadu:
8 zápasů
1 gól, 6 asistencí
+/- +3
ø ice-time 22:23

Jérémie Blain – nejvytíženější hráč

Rodák z kanadské provincie Québec se poměrně rychle po svém příchodu do Hradce stal stěžejním článkem obrany. Je skvělý při podpoře ofenzívy a často si hledá volné skulinky, do kterých může z druhé vlny proniknout a rozvířit vody před soupeřovým brankářem. Dokáže tvrdě vypálit od modré, je stabilní součástí přesilovkové formace, ale nezapomíná i na bránění. Všechny tyto atributy z něj činí komplexního obránce a navíc věčně usměvavý Jay přináší i pohodu do kabiny.

V listopadu strávil v průměru na jeden zápas na ledě přes 22 minut, jasně nejvíc z celého týmu. Dvakrát jeho ice-time přesáhl 25 minut a jen dvakrát nebyl nejvytíženějším Lvem zápasu. Během tohoto času vypálil na brankáře 16 přesných pokusů. Celkově byl v průběhu sezóny na ledě pouze u 7 inkasovaných branek, což se promítlo i do celkový statistiky +/-. 15 kladných bodů je třetím nejlepším výsledkem v celé lize. A není náhodou, že v elitní pětce této statistiky jsou čtyři hráči Hradce. Blain taky v každém zápase svými pasy připraví nespočet šancí, v listopadu z toho šestkrát byl gól jeho spoluhráčů.

Svou jedinou branku zaznamenal obránce s číslem 55 v Brně. Jeho nahození od modré zapadlo za gólmana a tento gól se později stal také vítězným. Na začátku měsíce si pak připsal čtyři zápasy s asistencí v řadě. Na vítězný gól nahrál Filipu Pavlíkovi v Třinci, druhou nahrávku u vítězné branky zaznamenal i proti Olomouci. V Pardubicích skvěle zabránil rodícímu se přečíslení soupeře, vyzval Oksanena k ráně a ten se nemýlil, navíc přidal asistenci u vyrovnávací trefy. A do tabulky produktivity se zapsal i při přestřelkách proti Plzni a Spartě.

HenriKiviaho
Bilance v listopadu:
7 zápasů
5 výher
ø ink. branek 2,00
úsp. zásahů 91,8 %

Henri Kiviaho – finský kouzelník v brance

Finská předsezónní posila Mountfieldu si na svůj start vinou zdravotních problémů musela počkat, toto čekání se ale vyplatilo. Už v říjnu předvedl Henri Kiviaho naplno své umění a ve skvělých výkonech pokračoval i v následujícím kalendářním měsíci. V brance působí ledově klidně, čímž dodává svému týmu jistotu a pocit, že se na něj může mužstvo spolehnout. Což je jedna z klíčových vlastností brankáře. Vyniká zejména při přesunech od tyčky k tyčce.

Listopad načal rodák z Lappeenranty tím nejlepším možným způsobem. Na ledě lídra z Třince vychytal své první čisté konto v extralize, což se mu ve Werk Aréně podařilo jako prvnímu gólmanovi v letošní sezóně. Úspěšnost jeho zákroků se v předposledním kalendářním měsíci vyšplhala těsně pod 92 % a v průměru nepustil za svá záda víc než dva puky za zápas. Šestkrát se postavil do branky od začátku utkání a pětkrát z toho bylo vítězství pro Hradec. A to ještě po reprezentační přestávce pomohl k výhře i partnerskému Kolínu. V průměru obdržených branek za celou sezónu je celkově druhý v lize za Markem Mazancem.

Jednoznačně nejkvalitnější výkon předvedl gólman s číslem 31 v Třinci. Tam pochytal 35 střel Ocelářů a vynuloval nejlepší útok soutěže. Svými svižnými a reflexivními zákroky doslova deptal soupeřovy ofenzivní hvězdy. Proti Olomouci inkasoval jedinkrát a byl tak jedním z hlavních strůjců pohodového vítězství 5:1. V Pardubicích zase držel Dynamo v odstupu dvou branek, který dokázali jeho parťáci v závěru vymazat. A fantastický výkon předvedl i na Kometě, kde pustil za svá záda taktéž jediný puk a zajistil tak pro svůj tým po dvou porážkách cennou výhru.

Kevin Klíma
Bilance v listopadu:
8 zápasů
6 gólů
17 střel na branku
ø ice-time 15:24

Kevin Klíma – nejlepší listopadový střelec

Starší z obou dvojčat Klímových už se jak na českých kluzištích, tak v hradeckém dresu prohání znatelně déle než jeho bratr. A je to znát. Ve většině střídání je Kevina plný led, dokáže skvěle využívat své rychlé nohy a ač centr, sám se často dostává k zakončení. Nechybí mu tlak do branky, což vyplývá z jeho severoamerické hokejové průpravy v mládeži. A když se dala znovu dohromady úderná letka Jergl-Klíma-Perret, výkony hráče s číslem 34 se ještě zvýraznily.

Nikdo z hradeckých hráčů totiž v listopadu nedal víc branek než rodák z Tampy. Šest přesných pokusů znamenalo dělené první místo v listopadové tabulce střelců společně s Ahtim Oksanenem. V efektivitě v přepočtu na čas na ledě ale neměl syn slavného otce konkurenci, však na ledě strávil průměrně jen něco přes 15 minut! Kromě toho a své aktivity na bruslích ale Kevin Klíma ukázal, že se nebojí ani tvrdé hry. Třeba v Pardubicích rozdal soupeřům 4 hity. Třikrát byl také vyhlášen hvězdou zápasu, nejvíckrát ze všech Lvů.

Nejpovedenější večer v této sezóně zažil rychlonohý levák proti Plzni, kde zapsal bilanci 2+1. Nejprve načal famózní jízdu druhou třetinou srovnáním na 2:2 dorážkou své střely, v té samé periodě zvyšoval už na 6:2, když se z první opřel do Perretovy přihrávky. Dva góly pověsil i do sítě Mladé Boleslavi, kde dvakrát vyrovnával. Poprvé svým nájezdem od hrazení a střelou švihem k tyči, poté dorážkou McCormackovy rány v přesilovce. Spolupráce Perret-Klíma zafungovala i proti Olomouci a Litvínovu, kdy se natlačil přes obránce a prosadil se bekhendem na vyrážečku.

Výsledky Kdo má podle vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce listopadu?

1.Kevin Klíma 59,95 %
2. Jérémie Blain 21,36 %
3. Henri Kiviaho 18,69 %