Aktuální zprávy z klubu
st 3.3.2021 | Adam Kodet

OlfinCar hráč měsíce: Štěpán Lukeš, Marek Mazanec, či Richard Nedomlel?

Únor je nejkratším kalendářním měsícem, to ale neznamená, že by Mountfield HK nějak zahálel, naopak. I vinou týdenní reprezentační přestávky se zápasový program pořádně nahustil a před play off nebylo moc času na vydechnutí. A fanoušci mají opět možnost zvolit z trojice nominovaných jednoho hráče, jehož výkony udělaly největší dojem. Vítěz ankety OlfinCar hráč měsíce odpoví na vaše dotazy a vybraný tazatel se může těšit na podepsané tričko a dárkový balíček od klubového partnera, společnosti OlfinCar. Hlasovat můžete pod článkem do neděle 7. března 22:00.

ŠtěpánLukeš
Bilance v únoru:
6 zápasů
úsp. zásahů 91,44 %
171 zásahů
ø obdr. branek 2,67

Štěpán Lukeš – únorová gólmanská jednička

Kdo by čekal, že v tuto část sezóny odchytá loňský náhradník Štěpán Lukeš víc zápasů za měsíc než jeho kolega? A kolega je možná moc formální slovo, oba hradečtí gólmani mají mezi sebou skvělý vztah a vzájemně se podporují, často i během zápasu. Není se tak čemu divit, že Mountfield disponuje možná nejvyrovnanější dvojicí soutěže, Lukeš je úspěšností zásahů na skvělém druhém místě, Mazanec za ním na osmé pozici příliš nezaostává a navíc ztrátu zdařile stahuje.

Možná i vlivem velmi natřískaného programu, kdy hráči dostali i čtyři zápasy do týdne, se trenéři rozhodli gólmany celkem pravidelně točit. Kadaňský rodák naskočil do zápasu šestkrát jako jednička s vyrovnanou bilancí 3:3. Nutno ale podotknout, že rozhodně nedostával laciné branky, naopak v každém zápase předvedl něco navíc. Jednou parádní semafor lapačkou, jindy gymnastický rozklek a velmi často také svižné přesuny od tyči k tyči. V tomto ohledu je špičkový, i proto polapí velké množství střel z první.

Celkem 172 zásahů rozdělil juniorský i dorostenecký mistr ligy v únoru do zápasů poměrně nerovnoměrně. Zatímco na velmi cennou výhru ve východočeském derby mu stačilo 26 zákroků, v Litvínově jich musel vytáhnout hned 42! Ve třetí třetině jeho parťáci nevystřelili na branku a připravili mu hodně krušnou dvacetiminutovku o 19 zlikvidovaných ranách. Jeho celková únorová úspěšnost se vyšplhala na 91,44 %, za výkony v celé sezóně se ale stále drží jako jeden ze dvou brankářů v celé lize nad 92 procenty.

MarekMazanec
Bilance v únoru:
5 zápasů, 4 výhry
úsp. zásahů 93,04 %
1 čisté konto
1 asistence

Marek Mazanec – spolehlivá volba do branky

Odchovanec jihočeského hokeje Marek Mazanec přicházel pod Bílou věž s jasnou vizí týmové jedničky a pořádného zápřahu mezi třemi tyčemi. Letos i vinou zranění na podzim možná přepustil místo svému kolegovi víckrát než čekal, ani tato skutečnost ho ale nerozhodila. Když se postavil do branky, čišela z něj jistota a sebevědomí. Nedopouštěl moc dorážek a když přece, v jejich likvidaci patří k nejlepším gólmanům v extralize.

Gólman s pravým držením hole a lapačkou v pravé ruce v únoru strávil mezi tyčemi 299 minut a z pěti představení čtyřikrát dovedl svůj tým k vítězství. Úspěšnost zásahů ve druhém měsíci roku 2021 přesáhla 93 % a bývalý nashvillský Predátor si tím zvedl svá celková čísla. Při jeho pobytu v brankovišti Mountfield vyhrál 60,61 % utkání, lepší poměr mají jen tři pravidelně chytající gólmani v soutěži. Jeho precizní hru hokejkou dokládá i jedna únorová a dvě celkové asistence, v čemž je lepší jen Dominik Frodl z Plzně.

Během pěti střetnutí v uplynulém měsíci na českobudějovického rodáka letělo 158 střel a jen 11 prošlo za jeho záda. Spousty práce měl v Brně, kde zastavil 33 puků, stejný počet mu stačil doma proti Zlínu na jeho druhé čisté konto v sezóně. Navíc v témže zápase si připsal i gólovou nahrávku, když po jeho zákroku sebral puk Marek Zachar a exkluzivním sólem přes celé hřiště zajistil Lvům fotbalovou výhru 1:0.

RichardNedomlel
Bilance v únoru:
8 zápasů
24 hitů
20 bloků
+/- +4

Richard Nedomlel – únorový král Radegast indexu

Když Richard Nedomlel přicházel v roce 2018 do Hradce s pověstí zlého muže, mnozí fanoušci si možná klepali na čelo. Nyní by tomuto hromotlukovi nejradši líbali ruce. Řízný bek se stal miláčkem tribun a nepostradatelnou součástí týmu i kabiny, což je ve ztichlých arénách slyšet už od příjezdu Lvů na led a během celých 60 minut. Jeho hřmotný hlas a povzbuzování musí rezonovat v hlavách všech soupeřů, které se po každém střetu s ním navíc i slušně motají. A že těch střetů není zrovna málo.

„Nedo“ je totiž jasně nejčastěji hitujícím hráčem z celého týmu, v osmi duelech rozdal svým protivníkům 24 pořádných políčků. Když tři zápasy ze zdravotních důvodů vynechal, soupeři si jistě při zjištění této skutečnosti hlasitě zavýskli. Neocenitelný přínos více než stokilového buldozera je také před vlastní brankou. Rád čistí prostor před svým brankářem, odklízí ty, kteří před brankovištěm nemají co dělat, a taky se nebojí postavit se do cesty letícímu puku, což učinil v únoru dvacetkrát. Navíc při jeho pobytu na ledě Mountfield nedostává góly tak často, o čemž svědčí únorových +4 a celkových +12 v tabulce pravdy.

Jeho téměř dva metry vysoké tělo pro soupeřovy útočníky není lehké střelou překonat. Třeba v Litvínově při drtivém tlaku soupeře sám zablokoval 7 střel, což se předtím podařilo hráči Hradce jen jednou (Bohumil Jank v listopadu 2015). Ve vyhrocené bitvě s Třincem zase místo puků zastavoval postup Ocelářů, které uzemnil celkem šestkrát. Celkem v únoru posbíral 48 bodů do hodnocení Radegast indexu, nejvíc z ligy, a vysloužil si na březen nový doplněk výstroje – pověstnou zelenou helmu. A na své poměry netypicky se radoval i z gólu, když v přesilovce zametl puk z dorážky do sítě a zařídil vítězný gól proti Olomouci.

Výsledky Kdo má podle Vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce února?

1.Štěpán Lukeš 64,75 %
2. Richard Nedomlel 26,56 %
3. Marek Mazanec 8,68 %