Aktuální zprávy z klubu
čt 15.2.2024 | Tomáš Kalas

OlfinCar hráč ledna: Ralfs Freibergs, David Šťastný, nebo Alex Tamáši?

Konec reprezentační přestávky značí také oblíbenou anketu OlfinCar hráč měsíce! Za výkony v prvním měsíci roku 2024 byl vybrán jeden obránce a dva útočníci. Nominaci si vysloužil lotyšský obránce a držitel bronzové medaile z posledního MS Ralfs Freibergs, za útočníky se do výběru dostali druhý nejproduktivnější forvard týmu David Šťastný a nejlepší hráč Hradce ve statistice +/-, Alex Tamáši.

RalfsFreibergs
Bilance v lednu:
11 zápasů
0 gólů
Radegast Index 17
+/- +3

Ralfs Freibergs – spolehlivý obránce

Lotyšskému obránci není české prostředí nijak cizí. V Česku si totiž aktuálně kroutí šestou sezonu, vyjma předloňského odskočení si do domovské Rigy a štaci v Iserlohnu se pohybuje v srdci Evropy od roku 2017. Po posledním ročníku, kdy v Litvínově zaznamenal dva góly a dvanáct nahrávek a získal s lotyšskou reprezentací bronzové medaile, se přestěhoval na východ Čech, kde v poslední době dostává mnoho prostoru. Skórovat se mu zatím povedlo jenom jednou, 30. listopadu proti Spartě, když v pádu rozhodl o výhře 2:1.

V lednu navíc začal sbírat kanadské body za asistence, po jedné si připsal doma proti Karlovým Varům a proti Pardubicím, v Olomouci přihrál na pumelici svému parťákovi z obrany Bohumilu Jankovi, která značila srovnání na 2:2. Obránce, jenž se v domovském Lotyšsku těší velké oblibě, si nemůže stěžovat ani na čas strávený na ledě. V Liberci, kde Lvi utekli z tříbrankové ztráty, mu bylo naměřeno dvacet minut a 41 sekund, přes dvacet minut se dostal i v utkání 37. kola se Spartou. Za 44 zápasů má bilanci 1+8, čímž je třetí nejproduktivnější obránce týmu.

DavidŠťastný
Bilance v lednu:
11 zápasů
4 góly
4 asistence
+/- +4

David Šťastný – postupný rozjezd v druhého nejlepšího střelce týmu

David Šťastný je na extraligovém poli zavedená značka. Přerovský odchovanec nejprve svému mateřskému klubu pomohl v sezoně 2014/15 k návratu do první ligy, kde Zubři hrají dodnes. Postupem času ale nastupoval více za tehdy extraligový Zlín, až v sezoně 2016/17 za něj odehrál celkem 43 utkání a od následujícího ročníku se již do Přerova nepodíval. Po povedené kompletní sezoně v nejvyšší soutěži, kdy poprvé nakoukl i do reprezentace, si ho vyhlédla Mladá Boleslav, kde ve svých výkonech pokračoval. Přelomovým ročníkem pro něj byl ten koronavirový, v němž Středočeši došli až do semifinále. S bilancí 30+32 to byla totiž pro 30letého útočníka dosud nejúspěšnější sezona v kariéře mezi dospělými.

Po loňském konci v Boleslavi si jej vytáhl do týmu Hradec a začátek Šťastného angažmá příliš povedený nebyl, což ostatně přiznal i sám hráč. Sice se uvedl ve druhém kole gólem proti Liberci, poté skóroval až po 13 duelech. Tohle všechno je ale pryč. Kanadské body začíná sbírat pravidelně, v prosinci například rozhodl gólem prodloužení na vítkovickém ledě. V lednu dvěma asistencemi pomohl ke třem bodům s Kladnem, dvakrát se také zapsal do střelecké listiny ve východočeském derby. Ke konci prvního kalendářního měsíce měl tři utkání v řadě, ve kterých bodoval. Individuální parádou poslal v zápasu 39. kola Hradec proti Vítkovicím do vedení 3:2, o kolo dříve skóroval už ve druhé minutě na plzeňském ledě. S kladnou bilancí +12 je navíc třetí nejlepší v týmové statistice.

AlexTamáši
Bilance v lednu:
11 zápasů
2 góly
2 asistence
+/- +4

Alex Tamáši – sběratel plusových bodů

Nad Šťastným jsou ve statistice +/- ještě dva hráči. Nejlepším v tomto ohledu je Alex Tamáši. V posledních letech pevná součást slovenské reprezentace je odchovancem Banské Bystrice, přestože se narodila v Rimavské Sobote. V mládežnických kategoriích patřil Tamáši mezi tahouny týmu, už v sezoně 2016/17 slavil mezi dospělými tituly rovnou dva. Jednak s A-týmem středoslovenského města, jednak s prvoligovou Detvou, kde vypomohl na tři utkání. O ročník později působil převážně v rozvojovém programu slovenské juniorky, opět byl však u titulu Banské Bystrice, které se povedlo pohár obhájit. Bodově nejlepší sezonu měl 25letý forvard vloni, kdy za 45 utkání základní části nasbíral 13 branek a na 15 nahrál, v sedmi duelech play-off měl pak bilanci 1+1. Konci ve čtvrtfinále proti Spišské Nové Vsi ale nezabránil.

V aktuálním ročníku působí držitel bakalářského titulu pod Bílou věží a na ledě patří ke spolehlivým hráčům. Za celý leden byl na ledě jenom u dvou inkasovaných gólů, zatímco u šesti vstřelených. V zápasech 38. a 39. kola se navíc dokázal prosadit gólově. V Plzni poslal hradecký tým do vedení 2:1, proti Vítkovicím otáčel na stejný výsledek, ačkoliv to k výhře nakonec nevedlo. Tamáši navíc hraje velmi čistě, za 43 odehraných utkání zinkasoval jenom osm trestných minut, naposledy na trestné lavici seděl 21. ledna v západočeské metropoli.

Výsledky Kdo má podle vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce ledna?

1.David Šťastný 70,19 %
2. Alex Tamáši 25,48 %
3. Ralfs Freibergs 4,33 %