Tiskové zprávy
so 28.1.2023 | Jan Vavřina

Nové smlouvy i příchod. Hradec buduje tým na příští ročník

Poslední měsíce probíhají v hokejovém zákulisí jednání, která v uplynulých týdnech ještě zintenzivňují. Také Mountfield HK ladí finální soupisku pro zbytek aktuálního ročníku i kádr na ten příští. Pro sezonu 2023/24 se domluvil na příchodu nebo pokračování se třemi hráči. Branku budou nově hájit Patrik Bartošák a Henri Kiviaho, v obraně bude pokračovat Petr Kalina.

„Pevně věřím, že nám Patrik svými nespornými kvalitami hodně pomůže.“

GM Aleš Kmoníček (o Patriku Bartošákovi)

Devětadvacetiletý Patrik Bartošák má za sebou úspěšnou i mediálně bouřlivou kariéru. Prošel všemi reprezentačními výběry, chytal na mistrovství světa juniorů i seniorů, nominován byl na olympijské hry, zkoušel se prosadit v zámoří, v extralize byl třikrát za sebou nejlepším gólmanem z pohledu procentuální úspěšnosti – ve všech případech přes 93 %. Poté, co v roce 2019 opustil česká kluziště, potvrdil své kvality ve Švédsku, KHL a naposledy ve Finsku v dresu Pelicans Lahti.

Po intenzivních jednáních a prověřování všech hokejových i mimohokejových záležitostí se vedení klubu rozhodlo nabídnout hráči dvouletý kontrakt. „Dva roky po sobě jsme měli gólmany bez předem jasně dané role. Rozhodli jsme se, že příští sezonu bychom to chtěli mít postavené trochu jinak. Postupně jsme se začali zajímat o Patrika, zjišťovali si informace o hráčské formě i mimohokejovém životě. A od všech jsme dostali jasnou odpověď, že poslední dva roky je vše naprosto v pořádku,“ poodhaluje zákulisí jednání generální manažer Aleš Kmoníček.

„Měli jsme spolu spoustu dlouhých hovorů a po zvážení všech okolností jsme si všichni řekli, že do toho půjdeme. Jsem přesvědčený o tom, že přichází výborný gólman a nic jiného. Jednání s Patrikem i jeho zástupcem byla korektní, a i to nás utvrdilo v tom, že jsme udělali dobrý krok. Pevně věřím, že nám Patrik svými nespornými kvalitami hodně pomůže,“ přeje si GM.

„Tímto podpisem jsme získali na příští rok skvělou brankářskou dvojici.“

GM Aleš Kmoníček (o duu Bartošák-Kiviaho)

Spolu s Patrikem Bartošákem vytvoří gólmanské duo osmadvacetiletý Henri Kiviaho. Rodák z finské Lappeenranty má za sebou dvě sezony v hradeckém dresu. V té úvodní se do branky postavil ve 27 případech a dostal se na úspěšnost zákroků 92,26 % a průměr obdržených branek 2,03 na jedno utkání – díky tomu byl statisticky druhým nejlepším extraligovým gólmanem. Letos odchytal 24 utkání, prozatím s hodnotami 91,65 % a 2,04.

Po delších námluvách je jasno, že klec Mountfieldu HK bude hájit i nadále. „Kivi se stal za dva roky nedílnou součástí naší kabiny a potvrdil, že je nejen super kluk a velký profesionál, ale zejména velmi dobrý gólman, který se stal v letošní sezoně naší brankářskou jedničkou. Tímto podpisem jsme získali na příští rok skvělou brankářskou dvojici,“ těší člena vedení klubu.

Po podpisu těchto dvou hráčů je pravděpodobné, že se bude řešit otázka Jana Růžičky, který dostal v brance Mountfieldu svůj prostor, větší porci zápasů ale odchytal jeho kolega. „Musím přiznat, že ani jedna strana není doposud spokojena s tím, jak vše probíhá. S Růžou komunikujeme a shodli jsme se na tom, že si to celé nesedlo. Honza u nás má platnou smlouvu a budeme společně řešit, jak s celou situací naložíme,“ pokračuje Aleš Kmoníček.

„Řešíme již konkrétní příchod jedné zahraniční posily.“

GM Aleš Kmoníček (o nové hradecké akvizici)

Druhým rokem obléká hradecký dres také Petr Kalina a za Lvy se bude prát také v nadcházející sezoně. Roudnický rodák a odchovanec pražské Sparty působil až do loňského léta ve svém mateřském klubu, výjimkou byla krátká hostování v Benátkách. Před sezonou 2021/22 se rozhodl pro změnu a přesunul se na východ Čech, kde podepsal dvouletou smlouvu s ročním opčním právem. A právě to vedení klubu uplatnilo, pětadvacetiletý bek tak bude součástí týmu i nadále.

Za 70 zápasů se gólově prosadil pouze jednou, a to v loňském play-off. Hlavní úkoly tohoto defenzivního hráče mají ale jiný charakter. „Petr je naším stabilním obráncem, který si dobře plní svoje defenzivní úkoly a jelikož chce v Hradci pokračovat i on, byla naše dohoda velmi rychlá,“ hlásí královéhradecký generální manažer.

Kromě toho, že vedení klubu skládá tým pro příští rok, intenzivně pracuje na doplnění toho letošního, aby šla družina Tomáše Martince do závěrečných bitev základní části i případné nadstavby v co největší síle. „Kromě nových smluv a uplatnění opcí na příští rok řešíme také konkrétní příchod jedné zahraniční posily ještě letos, což oznámíme v nejbližší době. Jsme také v jednání s dalším hráčem, který nás velmi zajímá, ale zde by se mělo rozhodnout těsně před skončením přestupového období,“ dodává závěrem GM Mountfieldu HK Aleš Kmoníček.